WAŻNE: Nalewka z kaliny to napój na bazie alkoholu. Nie mogą po niego sięgać osoby, które nie ukończyły 18 lat, kobiety w ciąży i inne osoby, które z różnych powodów nie powinny pić alkoholu. Według aktualnych zaleceń nie ma bezpiecznej dawki alkoholu.
Nalewka z kaliny koralowej (inaczej kalinówka) to napój, który doskonale znały nasze prababki. Specyfiki zrobione na bazie charakterystycznych, czerwonych owoców były pomocą przy typowo kobiecych dolegliwościach, takich jak bóle miesiączkowe i zbyt obfite miesiączki, ale też przy złym samopoczuciu związanym z menopauzą. Kalina koralowa to roślina, którą wiele osób ma w ogrodach, ale kalina rośnie też dziko, często przy akwenach wodnych.
Jakie właściwości ma kalina?
Henryk Różański, znany polski fitoterapeuta, podkreśla w swoich publikacjach, że alkoholowe wyciągi z kaliny działają rozkurczająco i uspokajająco na mięśnie macicy, przynoszą ulgę przy bolesnym miesiączkowaniu. Pomagają także przy leczeniu żylaków kończyn dolnych i odbytu. Owoce kaliny działają uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne, wykazują działanie przeciwzapalne i obniżają ciśnienie krwi. Mają także działanie przeciwobrzękowe, moczopędne i napotne. Różański jednak zaleca, aby nie spożywać surowej kaliny bez obróbki termicznej – w takiej formie, zwłaszcza w dużej ilości, owoce mogą spowodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dobrze jest zbierać kalinę późną jesienią, nawet już po pierwszych przymrozkach.
Jak zrobić nalewkę z kaliny?
Nalewkę z kaliny koralowej robi się bardzo łatwo, jednak wymaga ona sporo cierpliwości. Trunek będzie gotowy najwcześniej za 8 miesięcy. Tak naprawdę wystarczy zalać owoce alkoholem i czekać.
My proponujemy zrobić kalinówkę bez dosładzania, ma ona wówczas mocno wytrawny smak. Jeśli jednak wolisz słodkie nalewki, dodaj cukier lub ewentualnie miód (w przypadku miodu trzeba mieć świadomość, że wpłynie on na smak nalewki) po zlaniu alkoholu z owoców.
Przepis: Nalewka z kaliny
Nalewka z owoców kaliny.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 2230
Składniki
- 1 kg owoców kaliny
- 500 ml spirytusu
- 500 ml wody
opcjonalnie:
- 300 g cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie nalewkiOwoce kaliny zalej spirytusem rozcieńczonym wodą i odstaw na dwa miesiące.
- Zlewanie nalewkiPo tym czasie zlej nalewkę do butelek i odstaw na minimum 6 miesięcy. Jeśli chcesz słodzić kalinówkę, dodaj cukier już po zlaniu nalewki.
Czytaj też:
Teraz jest czas, aby zrobić syrop z czarnego bzu. Nie musisz mieć sokownikaCzytaj też:
Polacy kochają te owoce, ale rzadko zamieniają je w słodki trunek. Sekretem smaku są pestki