Teraz jest czas, aby zrobić syrop z czarnego bzu. Nie musisz mieć sokownika

Teraz jest czas, aby zrobić syrop z czarnego bzu. Nie musisz mieć sokownika

Dodano: 
Owoce czarnego bzu
Owoce czarnego bzu Źródło: Shutterstock / Ajstudio photography
Syrop z czarnego bzu to jeden z najzdrowszych przetworów, jaki możesz mieć w swojej spiżarni. Idealny jako wsparcie w sezonie infekcji, ale też po prostu smaczny jako napój. Można go zrobić na dwa sposoby: z sokownikiem i bez sokownika.

Czarny bez to roślina pospolita w całej Polsce. Te cenne owoce możesz więc mieć zupełnie za darmo. Koniec lata to idealny moment, aby zebrać dojrzałe, czarne baldachy. Ważne: czarnego bzu nie wolno jeść na surowo. Warto pamiętać, że wszystkie części tej zawierają w różnej ilości trujący cyjanogenny glikozyd, ale obróbka termiczna sprawia, że owoce są zupełnie bezpieczne.

Owoce czarnego bzu w medycynie naturalnej są znane od wieków i stosowane m.in. przy infekcjach. Działają moczopędnie i napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Będą także dobrym wsparciem dla wzmocnienia układu odpornościowego.

Jak zrobić syrop w czarnego bzu?

Najważniejsze to zebrać owoce czarnego bzu. Należy znaleźć miejsce położone z dala od źródeł zanieczyszczeń (np. ruchliwych dróg) i zebrać całe baldachy układając je w przewiewnym koszu.

Niżej podajemy dwie wersje przepisu: proporcje są te same, a syrop można zrobić zarówno w sokowniku, jak i korzystając z tradycyjnego garnka. Ważne jest, aby owoce czarnego bzu zdjąć z baldachów. Można to łatwo zrobić, przesuwając po baldachach widelcem. Jeśli lubisz bardziej słodkie i gęste syropy, możesz też dodać więcej cukru.

Przepis: Syrop z czarnego bzu

Domowy syrop z owoców czarnego bzu.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 2 kg owoców czarnego bzu (bez gałązek)
  • 750 g cukru
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Syrop z czarnego bzu z sokownikaDo sokownika wsyp owoce i cukier. Gotuj, aż owoce puszczą sok. Wtedy dodaj sok z cytryny i przelewaj gorący syrop do wyparzonych słoików.
  2. Syrop z czarnego bzu bez sokownikaOwoce zasyp cukrem w garnku i zostaw na ok. godzinę, aż zaczną lekko puszczać sok. Zagotuj całość i odcedź powstały sok. Dodaj sok z cytryny i gorący syrop przelewaj do słoików.

Gotowy syrop można zapasteryzować. Wystarczy 10-15 minut gotowania w garnku z wodą. Można też pasteryzować na sucho w piekarniku: wystarczy włożyć słoiki, nagrzać piekarnik do temperatury 110 stopni Celsjusza, wyłączyć i zostawić w środku słoiki do ostygnięcia.

Gotowy syrop można pić rozcieńczony z wodą albo dodawać go do herbaty.

Jak wykorzystać owoce z syropu?

Owoce, które zostaną w sokowniku czy w garnku można wykorzystać. Dobrym sposobem na to jest dodanie ich do przetworów z innych owoców, np. jabłek, gruszek lub śliwek. Takie owoce można też dodać do owsianki albo ryżu na słodko.

Czytaj też:
Co roku zbieram bukiety żółtych kwiatów i robię syrop. Mało kto wie, że nawłoć to cenna roślina
Czytaj też:
Polacy kochają te owoce, ale rzadko zamieniają je w słodki trunek. Sekretem smaku są pestki