Jak to dobrze, że ktoś wymyślił taki produkt, jak gotowe ciasto francuskie. Ile to ja już pyszności przygotowałam na jego bazie. Zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Ostatnim moim pomysłem są babeczki z jajkiem. Robi się je błyskawicznie i wyłącznie z dwóch składników. Podane wkrótce po upieczeniu smakują obłędnie.
Jak zrobić babeczki z ciasta francuskiego?
Oczywiście z ciasta francuskiego trudno jest przygotować kształtne babeczki. Z pewnością daleko im do muffinek. Jednak, jeśli upieczemy kawałki ciasta w formie na muffinki, osiągniemy doskonały efekt. By babeczki wyszły z formy bez problemu i elegancko wyglądały, formę wcześniej trzeba wyłożyć papierowymi papilotkami. Nadzienie do babeczek można nałożyć przed lub po upieczeniu. Wszystko zależy od tego, czy wymaga ono obróbki kulinarnej czy nie.
Jak zrobić francuskie babeczki z jajkiem?
Francuskie babeczki z jajkiem robię z dwóch składników. Są to: gotowe ciasto francuskie i jajka. Wielkość jaj warto dopasować do wielkości dołków w naszej foremce na muffinki. Dobrze, by jajka całkowicie zmieściły się w zagłębieniu, bo inaczej wypłyną w czasie pieczenia i całość straci trochę na wyglądzie.
Przepis: Francuskie babeczki z jajkiem
Babeczki z ciasta francuskiego pieczone z jajkiem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 12 jajek wielkości M
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Formowanie babeczekCiasto francuskie pokrój na 12 równiej wielkości kwadratów. Formę na muffinki wyłóż papilotkami, a potem kwadratami ciasta francuskiego.
- Pieczenie babeczekW każde zagłębienie z ciasta wybij ostrożnie jajko, uważając, by się nie rozlało. Oprósz je solą i pieprzem. Babeczki piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Inna wersja babeczek z jajkiem
Francuskie babeczki z jajkiem można przygotować także w bogatszej wersji. Chodzi głównie o farsz, który nie musi się ograniczać do samego jajka. Przed wybiciem go do koszyczka z ciasta, na ciasto można wyłożyć paski szynki czy trochę podsmażonych pieczarek. Danie zyska na smaku i pożywności. Babeczki przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem, a wtedy zyskają jeszcze bardziej apetyczny wygląd.
Czytaj też:
Weź ciasto francuskie i ziemniaki z obiadu. Obłędnie pyszna przekąska w pół godzinyCzytaj też:
Pomidorowe roladki z ciasta francuskiego robi się bardzo łatwo. Są dobre na ciepło i na zimno