Te placki robię z 3 popularnych warzyw. Są pożywne, doskonałe na obiad lub kolację

Te placki robię z 3 popularnych warzyw. Są pożywne, doskonałe na obiad lub kolację

Dodano: 
Placki z warzywami
Placki z warzywami Źródło: Shutterstock / Martin Rettenberger
Placki to szybki i tani pomysł na smaczny posiłek. Zwłaszcza gdy do ich przygotowania wykorzystasz warzywa, a mąka będzie stanowiła tylko niewielki dodatek. Poznaj przepis na chrupiące placki z trzech tanich warzyw.

Placki warzywne są o wiele zdrowsze i pożywniejsze, niż te mączne. Nie dostarczają bowiem mnóstwa kalorii, a przy okazji zawierają dużo błonnika, witamin i soli mineralnych. Taki posiłek można bez wyrzutów sumienia zjeść na obiad lub kolację. Podany z lekkim sosem, będzie stanowił doskonałą odmianę od dań mięsnych czy kanapek.

Z jakich warzyw można zrobić placki?

Najpopularniejsze placki warzywne robi się oczywiście z ziemniaków. Są chrupiące i sycące i uwielbiają je wszyscy. Można je zastąpić słodszymi i droższymi batatami, marchewką czy dynią. Na warzywne placki doskonale nadają się też: cukinia, kalafior, brokuł, zielony groszek, kapusta, por czy seler naciowy. Warzywa trzeba rozdrobnić przy pomocy tarki lub noża, a te bardziej soczyste, odsączyć z płynu. Dzięki temu placki będą zwarte i chrupiące.

Jak zrobić placki z cukinii, kukurydzy i papryki?

Placki cukinii, kukurydzy i papryki wyglądają niezwykle apetycznie i mają niezwykłą teksturę. To dzięki połączeniu warzyw o różnej twardości i kolorach.

Przepis: Placki z trzech warzyw

Warzywne placki z cukinii, kukurydzy i papryki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
415 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości, młoda cukinia
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywCukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na dużych oczkach. Oprósz ją solą, wymieszaj, odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij z niej nadmiar soku. Kukurydzę odsącz z zalewy. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotowanie masy na plackiWarzywa umieść w misce. Dodaj do nich jajka, mąkę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj w miarę zwartą masę.
  3. Smażenie plackówNa dużej patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje warzywnej masy, lekko ją spłaszcz. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Warzywne placki – cenne wskazówki

Oto kilka wskazówek, które pozwolą wam przygotować smaczne, warzywne placki.

  • Placki warzywne zazwyczaj się smaży, jednak można je też upiec. Nie będą tak chrupiące, jak te z patelni, ale za to będą mniej kaloryczne.
  • By upiec placki warzywne, blachę z piekarnika trzeba wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią porcje warzywnego ciasta. Ciasto należy spłaszczyć łyżką, można też lekko skropić olejem. Placki piecze się 20-30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  • Do warzywnych placków warto dodać posiekany ząbek czosnku i zieleninę. Dodadzą one smaku, aromatu, podniosą też wartość odżywczą potrawy.
  • Po usmażeniu placki warzywne warto osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Dzięki temu będą mniej kaloryczne.

Czytaj też:
Te puszyste placki robię z wczorajszych ziemniaków. Prosty przepis znalazłam w węgierskiej książce kucharskiej
Czytaj też:
Łączę dwa ulubione warzywa i szybko robię pyszne placki. Są idealne na obiad lub kolację