Łączę dwa ulubione warzywa i szybko robię pyszne placki. Są idealne na obiad lub kolację

Łączę dwa ulubione warzywa i szybko robię pyszne placki. Są idealne na obiad lub kolację

Dodano: 
Warzywne placki
Warzywne placki Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Placki warzywne są smaczne i wartościowe. Robi się je szybko i można je podać na obiad lub kolację. Dziś proponuję wam nietypowe placki z moich dwóch ulubionych warzyw. Ręczę, że warto ich spróbować.

Najpopularniejszymi plackami warzywnymi są oczywiście placki ziemniaczane. Robimy je często, zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy lepszego pomysłu na obiad. Jednak placki można też robić z innych warzyw. Ja jakiś czas temu spróbowałam połączenia moich dwóch ulubionych warzyw – brokułu i cukinii. I muszę przyznać, że ta wersja placków jest dla mnie jedną z najsmaczniejszych.

Czy trzeba gotować brokuł na placki?

Jeśli zastanawiacie się, czy brokuł przed dodaniem do masy na placki trzeba ugotować, to odpowiedź brzmi nie. Na placki nie trzeba przecież gotować ziemniaków, a brokuł ma nad nimi przewagę, bo można go jeść nawet na surowo. Oczywiście nie jest to zbyt często praktykowane, bo brokuł o wiele lepiej smakuje, gdy jest krótko podgotowany. Warzywo na placki wystarczy drobno posiekać lub zetrzeć na dużych oczkach. Tarkę warto wykorzystać zwłaszcza do starcia łodygi brokułu. Dzięki temu całe warzywo zostanie wykorzystane.

Jak zrobić placki z brokułu i cukinii?

W plackach z brokułu i cukinii czuć kawałki warzyw i jest to bardzo przyjemne. Poza tym placki wyglądają bardzo apetycznie, bo widać w nich kawałki zielonych warzyw. Ta potrawa naprawdę zasługuje na to, by częściej gościć na naszych stołach.

Przepis: Placki z brokułu i cukinii

Warzywne placki z dwóch warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 nieduży brokuł
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywCukinię umyj, zetrzyj na dużych oczkach tarki. Oprósz ją solą, umieść na sicie, pozostaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij z niej nadmiar płynu. Brokuł opłucz, podziel na małe różyczki. Drobno je posiekaj, a łodygę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotowanie masy na plackiRozdrobnione wcześniej warzywa umieść w misce, wymieszaj. Dodaj do nich jajka, mąkę, ok. 1/2 łyżeczki soli i trochę pieprzu. Masę wymieszaj.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej trochę oleju. Łyżką kładź porcje warzywnej masy i lekko ją spłaszcz. Smaż placki na średnim ogniu, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Do masy na placki można też dodać 2-4 łyżki startego, żółtego sera. Będą miały pełniejszy smak.

Z czym podać warzywne placki?

Warzywne placki lubią towarzystwo sosów. Zwłaszcza jogurtowego z dodatkiem czosnku i ziół. Można je też jednak podać np. z serkiem kanapkowym lub gęstą, kwaśną śmietaną. Wtedy warto je oprószyć świeżo zmielonym pieprzem lub posypać posiekaną zieleniną, np. koperkiem, szczypiorkiem. Niektórzy lubią też warzywne placki z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego lub pomidorowo-paprykowego.

Czytaj też:
Jogurtowe placki z cukinii to hit w moim domu. Dosłownie rozpływają się ustach
Czytaj też:
Mój patent na placki ziemniaczane z batatów. Posypałam danie pysznym dodatkiem, który zrobił robotę