Tę pyszną pastę zjadłam ostatnio w libańskiej restauracji. Szef kuchni wyjawił mi przepis

Tę pyszną pastę zjadłam ostatnio w libańskiej restauracji. Szef kuchni wyjawił mi przepis

Dodano: 
Baba ghanoush
Baba ghanoush Źródło: Shutterstock / DronG
Pasta z bakłażana baba ghanoush zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Spróbowałam jej u libańskiego kucharza, który był tak miły, że zdradził mi przepis. Receptura jest banalna.

Baba ghanoush to wyśmienita pasta z pieczonego bakłażana. Dodatek wywodzi się z kuchni bliskiego wschodu i nie wymaga wiele pracy. Jeśli masz ochotę na odkrycie innego niż zwykle oblicza psianki podłużnej, zerknij na mój przepis i spróbuj. Gwarantuję, że warto, bo dość stonowany smak warzywa nabiera w tej paście rumieńców.

Jak zrobić pastę z bakłażana baba ghanoush?

W przygotowaniu pasty kluczowe jest właściwe upieczenie bakłażana. Oryginalne przepisy mówią wręcz o opalaniu warzywa w płomieniu tak długo, aż jego skórka się zwęgli, a miąższ stanie się miękki i słodki. Efekt można łatwo uzyskać w domu, korzystając z kuchenki gazowej.

Trzeba cierpliwie, przez mniej więcej kwadrans, przyrządzać warzywo, co jakiś czas je obracając. Przypomina to trochę opalanie cebuli do rosołu. Różnica polega na tym, że zamiast do zupy bakłażana przenosi się do piekarnika, gdzie ostatecznie mięknie i uwalnia swój smak.

Niestety obecnie mam w domu kuchnię indukcyjną, wiec musiałam opracować nieco inny patent na baba ghanoush. Piekę bakłażana po prostu w piekarniku, ale tak, by skórkę widocznie zrumienić. Potem już tylko obieram i rozdrabniam warzywo, łącząc z pozostałymi składnikami. Pasta wychodzi znakomita.

Przepis: Baba ghanoush

Pyszna pasta z bakłażana niczym z libańskiej restauracji.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Bliskowschodnia
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
96 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie bakłażanaBakłażany umyj, przetnij na pół. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia kratce piekarnika miąższem do góry. Nakłuj przy pomocy widelca, a następnie piecz przez 35 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Blachę umieść na środku piekarnika. Po tym czasie obróć jeszcze bakłażany skórką do góry i przenieś bliżej górnej grzałki. Podpiekaj przez 10 minut.
  2. Robienie baba ghanoushUpieczone warzywa pozbaw skórki i przesiekaj starannie. Połącz z sokiem z cytryny, tahini i oliwą z oliwek. Do powstałej pasty wsyp jeszcze pół łyżeczki pieprzu i szczyptę soli. Wymieszaj.

Jak podawać pastę z bakłażana?

Do baba ghanoush koniecznie podaj dobre pieczywo. W restauracjach serwujących dania kuchni bliskowschodniej pastę często zobaczyć można w towarzystwie pity, ale dobry polski chleb na zakwasie czy bagietka też się sprawdzą. Możesz dodatkowo posypać baba ghanoush posiekaną natką pietruszki lub listkami kolendry (o ile je lubisz).

Wspaniałym pomysłem na lunch do pracy czy przekąskę podczas imprezy jest baba ghanoush podana ze słupkami warzyw. Postaw na marchewki, ogórki czy cukinie, a nie przyćmisz smaku pasty z bakłażana.

Jak wzbogacić smak baba ghanoush?

Do pasty z bakłażana oprócz podstawowych dodatków takich jak pasta sezamowa tahini, oliwa z oliwek i sok z cytryny, warto wsypać mielony kmin rzymski. Aromatyczna przyprawa przyjemnie wzbogaci smak, choć uważaj, bo nie każdy za nim przepada.

Jeśli masz ochotę na nieco ostrzejszy baba ghanoush, dodaj do niego świeży czosnek lub utartą cebulę. Możesz też posypać go sproszkowaną papryczką chili.

Czytaj też:
Tę pastę warzywną poznałam podczas urlopu na Bałkanach. Robię spory zapas i wykorzystuję do kanapek i mięs
Czytaj też:
Chrupiące pieczywo z tą szybką pastą jest idealne na letni poranek. To zdrowe i lekkie śniadanie