Omlety są pożywne i doskonale sprawdzają się o różnych porach dnia. Można je przygotować z myślą o śniadaniu, obiedzie, podwieczorku czy kolacji. Wszystko zależy od tego, z jakimi dodatkami się je zaserwuje. Na dzisiejszy wieczór proponuję lekki omlet z piekarnika z dodatkiem truskawek i czekolady. Mimo, że jest słodki, to bardzo zdrowy i cała rodzina z pewnością zje go ze smakiem.
Omlet z piekarnika – cenne wskazówki
Omlet pieczony ma wiele zalet w porównaniu do omleta smażonego. Przede wszystkim zawiera mniej tłuszczu. A poza tym od razu można upiec omlet wielkości blachy z piekarnika, który wystarczy dla całej rodziny. A oto kilka wskazówek, dotyczących przygotowania omleta z piekarnika.
- Jeśli chcesz przygotować duży omlet, upiecz go na blasze z piekarnika. Wcześniej wyłóż tylko blachę papierem do pieczenia, by nie było problemu z jego wyjęciem. Papier możesz też lekko natłuścić olejem lub masłem.
- Omlet powinien być pieczony w niezbyt wysokiej temperaturze, by masa jajeczna zdążyła się ściąć w środku, a nie tylko zrumienić z wierzchu.
- Dodatki do omletu można wymieszać z masą jajeczną. Jednak lepszym rozwiązaniem jest posypanie nimi już wylanej na blachę masy. Dzięki temu składniki łatwiej będzie równomiernie rozmieścić.
Jak zrobić słodki omlet z piekarnika?
Do pieczenia najlepiej nadaje się omlet biszkoptowy. Jest on puszysty, a po upieczeniu przypomina nieco cienki biszkopt. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, bo wystarczy ubić białka i połączyć je z kilkoma dodatkami.
Przepis: Słodki omlet z piekarnika
Omlet pieczony z truskawkami i czekoladą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 8 jajek
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki
- 200 g truskawek
- 50 g czekolady deserowej lub mlecznej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Truskawki opłucz, osącz, usuń szypułki, każdy owoc przekrój na pół. Czekoladę zetrzyj na dużych oczkach.
- Przygotowanie masyŻółtka oddziel od białek i wymieszaj je z cukrem wanilinowym. Białka umieść w dużej misce i zmiksuj na gęstą, sztywną pianę z odrobiną soli. Do piany dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Pianę posyp przesianą mąką, ostrożnie wymieszaj.
- Pieczenie omletaBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią masę jajeczną, równomiernie ją rozprowadź. Posyp kawałkami owoców i czekoladą. Piecz ok. 25 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Z czym podać słodki omlet z piekarnika?
Omlety najlepiej smakują podane na ciepło, wkrótce po przyrządzeniu. Słodki omlet z truskawkami i czekoladą można podać z: bitą śmietaną, słodką śmietanką, serkiem homogenizowanym lub jogurtem naturalnym. Dodatki te wzbogacą potrawę smakowo i odżywczo, a przy okazji podniosą jej smak i zwiększą soczystość.
Czytaj też:
Ten omlet ziemniaczany mogę jeść przez cały dzień. Przepis mam od znanego szefa kuchniCzytaj też:
Roladki z omleta robię dosłownie chwilę. Trudno o lepszą przekąskę