Nie ma lepszego dodatku do obiadu, niż te ziemniaki z patelni. Mogą wystarczyć za całe danie

Nie ma lepszego dodatku do obiadu, niż te ziemniaki z patelni. Mogą wystarczyć za całe danie

Dodano: 
Smażone ziemniaki
Smażone ziemniaki Źródło: Shutterstock / Steidi
Młode ziemniaki zachwycają smakiem. Świetnie smakują gotowane, ale też nadają się do pieczenia i smażenia. W moim domu prawdziwym hitem są ziemniaki z patelni. Dzieci jedzą je nawet zamiast obiadu.

Moja rodzina już nasyciła się młodymi, gotowanymi ziemniakami podawanymi z koperkiem. Teraz częściej pytają o ziemniaki z patelni. Przyrządzam je często, jako dodatek do dań z mięs i ryb, jednak dzieci chętnie zjadają je zamiast całego obiadu. Wystarczy im tylko za dodatek prosty sos i chrupiąca surówka. Muszę przyznać, że rzeczywiście jest to smaczna opcja na ciepłe dni.

Jak przygotować młode ziemniaki do smażenia?

Przygotowanie młodych ziemniaków do smażenia jest bardzo proste. Tych z cienką, łuszczącą się skórką nawet nie trzeba obierać. Wystarczy je tylko dokładnie umyć. Nieco już starsze, młode ziemniaki można obrać. Potem bulwy należy pokroić w dość cienkie plasterki. Plasterki ziemniaków powinny być na tyle grube, by nie rozpadały się w czasie obracania na patelni, ale na tyle cienkie, by dość szybko się usmażyły. Nie trzeba ich bowiem obgotowywać. To znaczy można to zrobić, jednak smażone, surowe ziemniaki będą o wiele smaczniejsze.

Jak zrobić młode ziemniaki z patelni?

Młode ziemniaki z patelni robi się bardzo prosto. Po pokrojeniu należy je smażyć, aż się zrumienią i odpowiednio przyprawić.

Przepis: Młode ziemniaki z patelni

Plasterki młodych ziemniaków smażone na patelni

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • tymianek
  • 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania

  1. Krojenie ziemniakówMłode ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz i osusz. Pokrój je w plasterki o grubości ok. 1/2 cm.
  2. Smażenie ziemniakówNa dużej patelni rozgrzej trochę oleju. Ułóż na niej plasterki ziemniaków, tak by na siebie nie nachodziły. Smaż je po 5-7 minut z każdej strony, przełóż na talerz. Wtedy usmaż kolejną porcję ziemniaków.
  3. Doprawianie ziemniakówGdy wszystkie plasterki ziemniaków będą już obsmażone, wrzuć wszystkie ponownie na patelnię. Dodaj masło, oprósz je solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Delikatnie wymieszaj, by pokryły się dodatkami. Smaż plasterki, co jakiś czas mieszając, aż będą gorące i chrupiące.

Z czym podać młode ziemniaki z patelni?

Młode ziemniaki z patelni stanowią doskonały dodatek do dań obiadowych. Można je podać np. do pieczonych, grillowanych i smażonych mięs i drobiu, a także do ryb. Doskonale będą też smakowały, jako samodzielne, jarskie danie. Wystarczy wtedy tylko podać do nich sos, np. sos jogurtowo-czosnkowy, jogurtowo-ziołowy albo ze śmietany i majonezu oraz lekką surówkę. Z ziemniakami z patelni doskonale będzie się też komponowała pożywna sałatka z rukoli. Dzięki dodatkowi awokado i sera, całe danie stanie się całkiem pożywne.

Czytaj też:
Wrzucam ziemniaki na patelnię i po chwili mam pyszny dodatek do obiadu, a nawet obiad
Czytaj też:
Młode ziemniaki z patelni robię tylko z dwoma dodatkami. To tanie danie wystarcza za obiad

Źródło: smaki.pl