Wrzucam ziemniaki na patelnię i po chwili mam pyszny dodatek do obiadu, a nawet obiad

Wrzucam ziemniaki na patelnię i po chwili mam pyszny dodatek do obiadu, a nawet obiad

Dodano: 
Ziemniaki obsmażane
Ziemniaki obsmażane Źródło: Unsplash
Młode ziemniaki można gotować, piec i smażyć. U mnie ta ostatnia wersja cieszy się dużym powodzeniem. Ziemniaki z patelni podaję do obiadu, choć dzieci wolą je nawet od całego dania. Są pyszne i chrupiące.

Sezon na młode ziemniaki to doskonała okazja, by nasycić się tym smacznym warzywem. Uwielbiam je w zasadzie w każdej postaci, bo rzeczywiście smakują o niebo lepiej od jesiennego warzywa. Zresztą moja rodzina podobnie. Dlatego przyrządzam je na wiele sposobów. Zwykle gotuję i podaję z koperkiem, jako dodatek do obiadu. Jednak wystarczy je upiec lub podsmażyć, by zamieniły się w jeszcze smaczniejszy dodatek, a nawet samodzielne danie. Ziemniaki z patelni moje dzieci jedzą, jak frytki i często zjadają je same. Są naprawdę smaczne.

Czy młode ziemniaki trzeba gotować przed smażeniem?

Gotowanie ziemniaków przed smażeniem nie jest konieczne. Skraca jednak czas przyrządzenia potrawy, bo gotowane w wodzie miękną szybciej, niż smażone na patelni. Poza tym proces smażenia jest wtedy równomierny. Warto jednak pamiętać o tym, by ugotować ziemniaki wraz ze skórką. Doskonale zatrzymuje ona w środku składniki odżywcze, a także pozwala zachować lepszy smak i konsystencję. Ziemniaki należy gotować tylko do tego momentu, aż zaczną robić się miękkie.

Jak przygotować ziemniaki z patelni?

Przygotowanie ziemniaków z patelni jest bardzo proste. Wystarczy je wyszorować, obgotować, pokroić w łódki i wrzucić na patelnię.

Przepis: Ziemniaki z patelni

Łódeczki z młodych ziemniaków smażone na patelni

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g młodych ziemniaków
  • sól
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówMłode ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz. Wrzuć na osolony wrzątek, zagotuj, gotuj ok. 5-10 minut (w zależności od wielkości), aż zaczną się robić miękkie. Odcedź je, osusz, lekko przestudź.
  2. Smażenie ziemniakówObgotowane ziemniaki pokrój w cząstki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki i smaż je na średnim ogniu. Co jakiś czas je ostrożnie zamieszaj, by równomiernie przyrumieniły się ze wszystkich stron.
  3. Podawanie ziemniakówObsmażone ziemniaki wyłóż na półmisek. Posyp je posiekanym czosnkiem wymieszanym z posiekaną natką pietruszki. Możesz też dla smaku posypać je kilkoma wiórkami masła.

Z czym podawać ziemniaki z patelni?

Ziemniaki z patelni można jeść same, tak jak frytki. Wtedy doskonale będzie do nich pasował sos jogurtowy z dodatkiem czosnku lub ziół albo obydwu składników jednocześnie. Jeśli jednak wolicie ostrzejsze smaki, możecie je podać z ketchupem. Tak przyrządzone młode ziemniaki doskonale też sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Idealnie pasują do pieczonych mięs, kotletów, a także potraw z warzyw.

Czytaj też:
Zalewam ziemniaki pysznym sosem i wstawiam do piekarnika. Smakują tak, że można je jeść same
Czytaj też:
Młode ziemniaki z patelni robię tylko z dwoma dodatkami. To tanie danie wystarcza za obiad