To moja ulubiona sałatka na letnie dni. Jest lekka i sycąca, a robię ją 15 minut

To moja ulubiona sałatka na letnie dni. Jest lekka i sycąca, a robię ją 15 minut

Dodano: 
Zielona sałata z dodatkami
Zielona sałata z dodatkami Źródło: Pexels
Sałatki to jedne z najzdrowszych przekąsek, które dadzą się przygotować na wiele sposobów. W ciepłe dni najbardziej lubię lekką sałatkę, bazującą na sałacie. Gdy dorzucę do niej sycące dodatki, wystarcza nawet za kolację.

Lubię lekkość i chrupkość sałaty. Dlatego często zamieniam ją w dodatek do obiadu. Gdy jednak dorzucę do sałaty kilka dodatków, powstaje pyszna, lekka sałatka. A można ją łączyć z przeróżnymi składnikami, bo w większości przypadków ma neutralny smak. Latem taka sałatka może zastąpić kolację, a w upał nawet lekki obiad. Wszystko zależy od tego, co się do niej doda.

Te sałaty są najlepsze na sałatkę

Na sałatkę można przeznaczyć w zasadzie wszystkie sałaty. Ja jednak mam swoje typy. Doskonale sprawdzają się tu sałata lodowa i rzymska, które są soczyste, chrupiące i neutralne w smaku. Można też sięgnąć po sałatę karbowaną, która ma nieco sztywniejsze liście i wyraźniejszy smak. Doskonale smakują sałatki z roszponki i rukoli. Pierwsza ma lekko orzechowy smak, druga wyrazisty, dość pikantny. I właśnie rukola jest moją ulubioną sałatą na sałatki. Oczywiście można i warto łączyć ją z innymi sałatami, by przekąska nabrała ciekawszej struktury i atrakcyjniejszego wyglądu.

Jak zrobić sycącą sałatkę na bazie rukoli?

Do mojej sałatki z rukoli zazwyczaj dorzucam dwa sycące dodatki. To awokado i ser feta albo kozi. Składniki te doskonale komponują się smakowo, a przy okazji podnoszą wartość odżywczą mojej przekąski. Oczywiście dodaję też kilka kolorowych warzyw, które dobrze harmonizują z pozostałymi składnikami.

Przepis: Pożywna sałatka z rukoli

Sałatka z rukoli z dodatkiem sera feta i awokado

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 1 awokado
  • 3 pomidory
  • 100 g sera feta lub koziego
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSałatę rukolę opłucz, osącz. Awokado umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń pestkę, wyjmij miąższ, pokrój go w dużą kostkę. Pomidory umyj, pokrój w dużą kostkę, usuń stwardniałe kawałki. Oliwki osącz z zalewy.
  2. Przygotowanie sałatkiDo rukoli dodaj awokado, pomidory i oliwki. Na sałatę pokrusz ser feta. Całość wymieszaj. Polej sosem z oliwy, octu i miodu. Wymieszaj, dopraw do smaku.

Te dodatki też będą pasować do sałatki z rukoli

Sałatkę z rukoli można przygotować na wiele sposobów, tzn. z różnymi dodatkami. Jej pożywność zwiększą kawałki piersi kurczaka pieczonego, smażonego lub gotowanego. Dobrze też sprawdzą się tu krewetki lub kawałki wędzonej ryby, np. łososia, pstrąga. Ze smakiem rukoli dobrze także harmonizuje gotowane na twardo jajko oraz podprażone pestki słonecznika. Do użycia jak najbardziej są też: cebula, czosnek, świeży ogórek czy kukurydza.

Czytaj też:
Tę sałatkę podała ciocia Ela na imieninach. Jej smak i skład mnie zachwyciły, więc zrobiłam ją w domu
Czytaj też:
Ta ekspresowa sałatka wystarcza mi za obiad. Robię ją z prostych składników