Nadziewam kotlety ziemniaczane tym farszem. To mój przepis na tani i pyszny obiad dla całej rodziny

Nadziewam kotlety ziemniaczane tym farszem. To mój przepis na tani i pyszny obiad dla całej rodziny

Dodano: 
Kotlety ziemniaczane z farszem
Kotlety ziemniaczane z farszem Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Tradycyjna kuchnia polska słynie z prostych i pysznych dań. Taką potrawą są kotlety ziemniaczane z delikatnym wnętrzem i chrupiącą skórką. Zachęcam do wypróbowania sprawdzonego przepisu na kotlety ziemniaczane z pieczarkami.

Kotlety ziemniaczane przygotuje nawet osoba, która dopiero zaczyna przygodę z gotowaniem. Danie nie wymaga wiele pracy, a zachwyca bogatym smakiem i zapewnia długie uczucie sytości. Ten prosty obiad to idealny wybór, jeżeli chcesz urozmaicić swoje menu bezmięsną potrawą z zaledwie kilku składników.

Jak zrobić faszerowane kotlety ziemniaczane?

Do przygotowania faszerowanych kotletów ziemniaczanych możesz użyć świeżo ugotowanych ziemniaków (młodych i zeszłorocznych) oraz ziemniaków z wczorajszego obiadu. Jeżeli mam za mało wcześniej ugotowanych ziemniaków, to mieszam je z ziemniakami świeżymi.

Wskazówka: Robiąc kotlety ziemniaczane z wczorajszych ziemniaków, delikatnie podgrzej je w garnku lub na patelni, ponownie przeciśnij przez praskę lub utłucz tłuczkiem i pozostaw do ostygnięcia.

Porada: najlepsze kotlety ziemniaczane wychodzą z dobrze odparowanych ziemniaków o mączystym miąższu np. ziemniaków odmiany Ibis, Bryza, Tajfun i Gracja. Po odcedzeniu ustawiam ziemniaki na małym palniku i podgrzewam, często potrząsając garnkiem, przez 1-2 minuty, a następnie wykładam ziemniaki na durszlak, żeby przestygły. Jeżeli nie masz mączystych ziemniaków lub zauważysz, że masa ziemniaczana jest zbyt wodnista, to możesz dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej lub 1-2 łyżki drobno mielonej bułki tartej. Doskonałym sposobem na zagęszczenie masy ziemniaczanej jest również dodanie kilku łyżek startego na tarce żółtego sera, który dodatkowo podbija smak dnia.

Do masy ziemniaczanej dodaję jedynie sól i pieprz, ale możesz wzbogacić jej smak np. posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Uformowane kotlety smaż od razu po przygotowaniu. Jeżeli zostawisz je w ciepłym miejscu, to mogą stać się bardzo miękkie i przykleić się do deski lub talerza.

Przepis: Kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami to tanie i proste w wykonaniu danie obiadowe. Idealne dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na masę ziemniaczaną:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki kolorowego czosnku lub czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Do panierowania:

  • 3/4 szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj, pokrój na kawałki o podobnej wielkości (małych ziemniaków nie musisz kroić) i ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź i ostudź. Jajko wbij do małej miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. W międzyczasie przygotuj składniki farszu. Oczyść i obierz pieczarki oraz pokrój je w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Smażenie farszuNa rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojone pieczarki i smaż na średnim ogniu do momentu, aż się zrumienią. Nie mieszaj grzybów zbyt często, bo puszczą wodę i zaczną się gotować. Do podsmażonych pieczarek dodaj cebulę, pieprz ziołowy, czosnek i oregano. Smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli i zmięknie. Gotowy farsz dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotowanie ciasta ziemniaczanegoDo ostudzonych ziemniaków dodaj roztrzepane jajko. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie zacznij wyrabiać dłonią, stopniowo dodając mąkę pszenną. Spróbuj ziemniaki i dopraw je do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto ziemniaczane powinno być jednolite i zwarte.
  4. Formowanie i nadziewanieZ ciasta ziemniaczanego uformuj kulę i podziel ją na 4 części. Z każdej części ciasta uformuj wałek. Pokrój na podobnej wielkości porcje, a następnie uformuj z każdej porcji kulkę. Kulkę rozpłaszcz na gruby placek. Polecam rozpłaszczać ciasto w delikatnie posypanych mąką dłoniach. Na środku placka z ciasta ziemniaczanego ułóż porcję farszu, zlep brzegi i uformuj podłużny lub okrągły kotlet.
  5. PanierowanieKażdy kotlet ziemniaczany obtocz w bułce tartej.
  6. SmażenieNa patelni (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej tłuszcz. Smaż kotlety ziemniaczane na średnim ogniu, przewracając na drugą stronę, gdy spód ładnie się zrumieni. Kotlety ziemniaczane nie wymagają długiego smażenia, ale powinny być rumiane i chrupiące z każdej strony. Gotowe kotlety ziemniaczane możesz odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podawać faszerowane kotlety ziemniaczane?

Faszerowane kotlety ziemniaczane podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz udekorować potrawę natką pietruszki. Danie to świetnie smakuje z surówką. Polecam przepis na soczystą surówkę z kapusty pekińskiej. Idealnie sprawdzi się również lekko pikantna surówka z pora.

Czytaj też:
Gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu, przerabiam je na kotlety. Są pożywne dzięki 3 dodatkom
Czytaj też:
Te kartacze z Podlasia to danie na medal. Przepis mam od gospodyni z okolic Suwałk