Kiedy ugotuję za dużo makaronu, staram się go sprytnie wykorzystać. Szczęśliwie, ugotowane kluski są idealnym dodatkiem do sałatek. Takie proste kompozycje są wręcz idealne, by zabrać je w drogę np. do pracy.
Przy okazji też zużywam pozostające w lodówce warzywa. Piekę zatem dwie pieczenie na jednym ogniu – nic się nie marnuje, a ja mam smaczny posiłek. Takie podejście do gotowania sprawia, że świetnie panuję nad budżetem domowym, a moja dieta jest bogata i różnorodna.
Jak zrobić sałatkę z makaronem z obiadu?
Danie nie wymaga wiele pracy – po prostu przyrządzam warzywa i łączę je z makaronem, serem żółtym oraz jogurtem. Tym razem padło na paprykę i szpinak, więc poddusiłam je z podsmażoną cebulką i czosnkiem, by nadać im więcej charakteru. Pełniący rolę sosu nabiał, z urozmaicającymi teksturę dania kawałkami, dobrze się z nimi skomponował. Wciąż jednak jest prosto, smacznie i tanio.
Przepis: Sałatka z makaronem, serem i warzywami
Proste danie z makaronem z obiadu idealne do pracy lub na kolację.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 200 g ugotowanego makaronu penne
- 50 g sera żółtego
- 1 czerwona papryka
- 100 g szpinaku
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCebulę i czosnek obierz, posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Szpinak opłucz. Paprykę umyj i pokrój w cienkie paseczki, usuwając przy okazji gniazda nasienne.
- Przygotowanie sałatki z makaronem z obiaduNa patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek, a po 30 sekundach wrzuć paprykę. Duś z odrobiną wody przez 2-3 minuty. Gdy płyn odparuje, dodaj szpinak. Smaż, aż lekko zwiędnie. Dopraw solą oraz pieprzem. Zdejmij z ognia, wrzuć ser żółty. Zawartość patelni połącz z makaronem i jogurtem naturalnym. Przenieś na talerz.
Możliwe modyfikacje sałatki z makaronem
Do pysznego miksu można dodać w zasadzie dowolne warzywa. Jeśli nie macie szpinaku, wrzućcie ulubioną sałatę i pomińcie smażenie cebuli z czosnkiem. Zamiast papryki użyjcie ćwiartek pomidora, pokrojonej w cienkie paseczki marchewki czy grillowanej cukinii. To tylko kilka smacznych opcji do sprawdzenia. Za każdym razem dobierajcie odpowiednio zioła – suszone lub świeże – a sos do sałatki będzie z nimi przyjemnie korespondował.
Jak jeszcze sprytnie wykorzystać makaron z obiadu?
Nadmiar ugotowanego dodatku zawsze można zapiec np. z serem i kiełbasą lub resztkami wędlin. Dobrą strategią jest również posiadanie w lodówce słoiczka z ulubionym pesto lub innego gotowego sosu. Można wtedy szybko odgrzać ugotowany wcześniej produkt ze wspomnianym dodatkiem. Sałatka z makaronem moim zdaniem będzie jednak najsmaczniejszą opcją.
Czytaj też:
Ten makaron ze szpinakiem zachwyca bogatym smakiem i aromatem. Moi bliscy zawsze proszą o dokładkęCzytaj też:
Błyskawiczna sałatka makaronowa. Idealna do pracy i na kolację