Te szaszłyki schodzą u mnie jak świeże bułeczki. Robię je szybko i tanio

Te szaszłyki schodzą u mnie jak świeże bułeczki. Robię je szybko i tanio

Dodano: 
Szaszłyki z kiełbasy i ziemniaków
Szaszłyki z kiełbasy i ziemniaków Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Szaszłyki z kiełbasy i ziemniaków zachwycą smakiem, prostotą wykonania i niską ceną za porcję. Robię je zawsze, gdy odpalam grilla. Goście są zachwyceni.

Szaszłyki są moim ulubionym daniem z grilla. Te z kiełbasy i ziemniaków wbrew pozorom nie wymagają wielu przygotowań. Nie są też kosztowne. Połączenie delikatnych i rozpływających się w ustach ziemniaków z lekko chrupką z zewnątrz kiełbasą smakuje nieziemsko. Ilekroć je podaję, znajomi i rodzina są zachwyceni. Spróbujcie i wy – to będzie hit.

Jak zrobić szaszłyki z kiełbasy i ziemniaków?

Zrobienie tej potrawy to bułka z masłem. Podgotowuję ziemniaki, tnę je na plastry i doprawiam. Potem nabijam na patyczki razem z cienkimi kawałkami kiełbasy i grilluję. Prościej się chyba nie da, a efekty są spektakularne.

Przepis: Szaszłyki z kiełbasy i ziemniaków

Pyszne i sycące danie z grilla, którym zachwycisz gości.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 400 g kiełbasy czosnkowej
  • 8 średnich młodych ziemniaków
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKiełbasę pokrój w plastry o grubości 5 mm. Ziemniaki wyszoruj, potnij podobnie jak kiełbasę. Warzywo obgotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedź. Przenieś do dużej miski i połącz z olejem rzepakowym oraz przyprawami.
  2. przygotowanie szaszłykówPlastry ziemniaków i kiełbasy naprzemiennie nadziewaj na namoczone w chłodnej wodzie patyczki do szaszłyków. Piecz na grillu do zrumienienia, czyli mniej więcej przez 15-20 minut.

Z czym podać szaszłyki z kiełbasy i ziemniaków?

Klasyczne sosy w postaci ketchupu, musztardy czy majonezu będą doskonałym dodatkiem do tego pysznego dania. Możecie też pokusić się o przygotowanie dipu czosnkowego czy sosu tzatziki. Koniecznie wzbogaćcie swój posiłek o chrupiącą surówkę, świeżą sałatkę czy kiszonki, by danie nie było zbyt ciężkie w odbiorze. Moim faworytem jest kimchi, które zawiera mnóstwo witamin i przyjemnie podkręca smak tego dość prostego dania z grilla.

Jak można urozmaicić szaszłyki z kiełbasą i ziemniakami?

Gdy wyjawiłam znajomym, jak prosty jest to przepis, nie chcieli uwierzyć. Oczywiście można go modyfikować, a jedynymi ograniczeniami będą nasza kreatywność i zasoby lodówki.

Przede wszystkim do dwóch proponowanych składników możecie dodać inne warzywa. Świetnie sprawdzą się np. plastry cukinii, cebula biała lub czerwona czy pokrojona w większą kostkę papryka w dowolnym kolorze. Końce naszych szaszłyków można też zwieńczyć niewielkimi pieczarkami.

Pamiętajcie tylko, by każdy z dodatków był posmarowany olejem. Jeśli o tym zapomnicie, może wyjść suchy, a nawet się przypalić. Polecam też oprószać warzywa ziołami. Postawcie na oregano, tymianek czy sproszkowaną miętę, a będzie więcej niż pysznie.

Czytaj też:
Ta przekąska z grilla to hit. Przepis przywiozła z urlopu moja przyjaciółka
Czytaj też:
Kroję 2 składniki i robię ekspresową sałatkę do dań grilla. Pasuje do wielu potraw