Tiramisu to uwielbiany nie tylko w Polsce włoski deser. To ciasto bez pieczenia nie wymaga szczególnego doświadczenia w przygotowywaniu słodkich przekąsek, zwłaszcza jeżeli przygotowujesz krem bez surowych jajek (ze względu na wysoką temperaturę, teraz zastępuję jajka innym składnikiem), a także spędzania wielu godzin w kuchni. Jedynym minusem jest czas oczekiwania, aż truskawkowe tiramisu się schłodzi i zyska odpowiednią konsystencję.
Jak zrobić truskawkowe tiramisu?
Do przygotowania truskawkowego tiramisu potrzebujesz jedynie kilku składników. Ja robię ten deser w wersji bez cukru, bo słodycz truskawek świetnie komponuje się z delikatnym smakiem kremu na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki i ekstraktu waniliowego. Jeżeli lubisz bardzo słodkie desery, to dodaj do kremu 2-3 łyżki cukru pudru.
Wielbicieli smaku truskawek zachęcam do przygotowania tiramisu z kremem truskawkowym – do serka mascarpone i śmietanki kremówki trzeba dodać kilka łyżek zmiksowanych truskawek, które można wcześniej przetrzeć przez sitko, żeby usunąć pestki. Można też podzielić krem na pół i zrobić jedną warstwę kremu waniliowego i jedną warstwę kremu z musem truskawkowym.
Podobnie jak w przypadku tradycyjnego tiramisu, do truskawkowej wersji używam długich biszkoptów. Nie moczę ich w kawie, ale w musie truskawkowym z dodatkiem wody, dzięki czemu biszkopty mają owocowy smak i nie są twarde. Jeżeli robisz truskawkowe tiramisu jedynie dla osób dorosłych, to wodę możesz zastąpić likierem truskawkowym.
Wskazówka: serek mascarpone powinien być schłodzony. Mocno schłodzić musisz również śmietankę kremówkę 30% i naczynie, w którym będzie ubijana. Jeżeli użyjesz śmietanki kremówki 36%, to nie musisz pamiętać o długim chłodzeniu – ubije się nawet jeżeli jest jedynie lekko chłodna.
Porada: żeby dokładnie umyć truskawki, możesz włożyć je na 5 minut do zimnej wody z dodatkiem sody oczyszczonej (w proporcji 1 łyżeczka sody na 1 litr wody), a następnie przełożyć na sitko i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
Przepis: Tiramisu truskawkowe
Deser tiramisu z poniższego przepisu możesz również zrobić z dodatkiem innych owoców np. malin, porzeczek lub borówek. Otrzymasz 6 dużych porcji deseru. Możesz przygotować go nie tylko w formie, ale także w pucharkach.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 godz.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 24 długie biszkopty typu lady fingers
- 150 ml musu truskawkowego
- 50 ml wody
Na krem:
- 350 g śmietanki kremówki 36%
- 350 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 350 g truskawek
Sposób przygotowania
- Ubijanie kremuSerek mascarpone i ekstrakt waniliowy umieść w wysokim naczyniu. Ubijaj składniki, stopniowo zwiększając obroty miksera. Po 2 minutach ubijania dodaj śmietankę kremówkę i ubijaj przez 3-4 minuty, na wysokich obrotach. Gotowy krem ma gęstą konsystencję. Możesz również osobno ubić śmietankę kremówkę i serek mascarpone z ekstraktem waniliowym oraz połączyć składniki, mieszając je mikserem na niskich obrotach. Przykryj naczynie z gotowym kremem folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- WykonanieMus truskawkowy wymieszaj z wodą i przelej do miski. Mocz biszkopty z obu stron w musie i ułóż pierwszą warstwę np. w naczyniu do zapiekania. Porada: biszkopty nieco wolniej wchłaniają mus truskawkowy i wymagają dłuższego moczenia niż w kawie, ale uważaj, żeby nie wchłonęły zbyt dużo wilgoci, bo mogą się rozpadać. Jeżeli chcesz, żeby truskawkowe tiramisu miało 3 warstwy, to użyj 36 biszkoptów i namocz je w 200 ml musu rozrobionego z 75 ml wody. Kremu wystarczy do przełożenia większej ilości biszkoptów, ale warstwy będą nieco cieńsze. Na warstwę biszkoptów wyłóż połowę kremu i przykryj go kolejną warstwą namoczonych w musie truskawkowym biszkoptów. Na biszkopty wyłóż drugą połowę kremu. Przykryj naczynie z truskawkowym tiramisu folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Najlepiej schładzać deser około 12 godzin.
- Przygotowanie truskawek do dekoracjiPokrój umyte, osuszone papierowym ręcznikiem i obrane z szypułek truskawki na cienkie plasterki. Udekoruj nimi wierzch deseru.
Jak podawać truskawkowe tiramisu?
Truskawkowe tiramisu podawaj mocno schłodzone. Możesz dodatkowo polać wyłożony na talerzyki deser musem truskawkowym.
Truskawkowe tiramisu z niespodzianką
Jeżeli masz nieco więcej czasu i chcesz, żeby truskawkowe tiramisu miało jeszcze bardziej efektowny wygląd i intensywnie owocowy smak, to możesz przygotować mus owocowy z galaretką, który wyłożysz na wierzch ciasta, i po zastygnięciu, udekorujesz kawałkami świeżych owoców.
Żeby przygotować mus truskawkowy z galaretką, potrzebujesz 2 szklanki zmiksowanych truskawek i 1 galaretkę truskawkową (może być bez cukru). Mus przełóż do garnka, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i dodaj 1 galaretkę o smaku truskawkowym. Dokładnie wymieszaj owoce z galaretką i pozostaw do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Całkowicie ostudzony i zaczynający tężeć mus z galaretką wyłóż na wierzch tiramisu, przykryj deser folią spożywczą i wstaw do lodówki. Schładzaj ciasto do momentu całkowitego stężenia galaretki. Wierzch galaretki udekoruj kawałkami świeżych owoców.
Porada: warto galaretkę przed ułożeniem owoców posmarować bardzo cienką warstwą wcześniej odłożonego kremu, dzięki czemu plasterki truskawek nie będą spadały z ciasta podczas krojenia.
Czytaj też:
To pyszne tiramisu orzeźwia, jak mało co. Przepis na najlepsze ciasto bez pieczenia nie tylko na ciepłe dniCzytaj też:
Zielone tiramisu jest teraz prawdziwym hitem. Obłędnie wygląda i smakuje, a robi się je szybko