Tiramisu to słynny, włoski deser, który pokochał cały świat. Trudno się temu dziwić, wszak połączenie doskonałego smaku i aromatu z aksamitnym kremem i wilgotnymi biszkoptami, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Na bazie przepisu na ten tradycyjny deser powstało już kilka jego wersji smakowych. Warto wspomnieć np. o malinowym tiramisu czy cytrynowym tiramisu, na które zapraszamy was dzisiaj.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania tiramisu?
Nieodzownym składnikiem tiramisu są biszkopty i serek mascarpone. Tradycyjnie do przygotowania tiramisu używa się podłużnych biszkoptów, zwanych Savoiardi lub Lady Fingers. Są one dość kruche i mają lekką strukturę. Jednak można je zastąpić popularnymi u nas biszkoptami okrągłymi. Biszkopty zwykle nasącza się w naparze kawy z dodatkiem likieru Amaretto. Jednak w wersjach owocowych, kawę i migdałowy likier zastępuje się owocowymi ponczami.
Najsmaczniejszym składnikiem tiramisu jest niewątpliwie serek mascarpone. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smakuje on doskonale i ma niebywale kremową konsystencję. Serek ten miesza się zwykle z żółtkami ubitymi z cukrem, a także z pianą z białek. Jajka można jednak zastąpić bitą śmietaną, dzięki czemu deser będzie równie puszysty.
Jak zrobić cytrynowe tiramisu?
Cytrynowe tiramisu robi się podobnie, jak tradycyjny deser. Miejsce kawy zastępuje jednak cytrynowy poncz, a do masy serowej dodaje się skórkę i sok z cytryny.
Przepis: Cytrynowe tiramisu
Ciasto bez pieczenia na bazie serka mascarpone, biszkoptów i cytryn
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 200 g cukru pudru
- 1,5 cytryny
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 ml przegotowanej letniej wody
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
Sposób przygotowania
- Ubijanie żółtekCałą cytrynę dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem, skórką z cytryny (możesz jej użyć mniej, jeśli deser ma mieć łagodniejszy smak) i połową soku z cytryny. Miskę z masą żółtkową umieść w naczyniu z gorącą wodą i ubijaj na wysokich obrotach, aż powstanie puszysty krem. Krem wystudź.
- Przygotowanie kremuSchłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Do mascarpone dodaj krem z żółtek, zmiksuj. Potem dodaj ubitą śmietankę i całość delikatnie wymieszaj.
- Wykańczanie deseruZ wody, cukru i pozostałego soku z cytryny (dodaj też sok wyciśnięty z połówki cytryny) przygotuj poncz. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy obłóż biszkoptami. Dno formy wyłóż biszkoptami maczanymi w ponczu. Na biszkopty wyłóż połowę kremu. Przykryj biszkoptami maczanymi w ponczu i znów kremem. Wyrównaj powierzchnię, deser dobrze schłodź.
Wskazówka: Zamiast bitej śmietany do masy serowej możesz dodać ubite na sztywno 4 białka jaj. By przygotować dekorację do cytrynowego tiramisu, możesz pokroić w plasterki 1-2 cytryny i podsmażyć je na patelni z cukrem.
Czytaj też:
Ten sernik na zimno z wiaderka robię wiosną i latem. Zmieniam tylko owoceCzytaj też:
To mój sposób na szybkie ciasto na niedzielę. Malinowe tiramisu robię bez pieczenia