To pyszne tiramisu orzeźwia, jak mało co. Przepis na najlepsze ciasto bez pieczenia nie tylko na ciepłe dni
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

To pyszne tiramisu orzeźwia, jak mało co. Przepis na najlepsze ciasto bez pieczenia nie tylko na ciepłe dni

Dodano: 
Cytrynowe tiramisu
Cytrynowe tiramisu Źródło:Shutterstock / Happy_food_photo
Najpopularniejsze tiramisu smakuje kawą i migdałami. Jednak cytrynowe tiramisu jest o wiele bardziej orzeźwiające. Dlatego doskonale nadaje się na ciepłe dni. A robi się je podobnie, jak tradycyjne.

Tiramisu to słynny, włoski deser, który pokochał cały świat. Trudno się temu dziwić, wszak połączenie doskonałego smaku i aromatu z aksamitnym kremem i wilgotnymi biszkoptami, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Na bazie przepisu na ten tradycyjny deser powstało już kilka jego wersji smakowych. Warto wspomnieć np. o malinowym tiramisu czy cytrynowym tiramisu, na które zapraszamy was dzisiaj.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania tiramisu?

Nieodzownym składnikiem tiramisu są biszkopty i serek mascarpone. Tradycyjnie do przygotowania tiramisu używa się podłużnych biszkoptów, zwanych Savoiardi lub Lady Fingers. Są one dość kruche i mają lekką strukturę. Jednak można je zastąpić popularnymi u nas biszkoptami okrągłymi. Biszkopty zwykle nasącza się w naparze kawy z dodatkiem likieru Amaretto. Jednak w wersjach owocowych, kawę i migdałowy likier zastępuje się owocowymi ponczami.

Najsmaczniejszym składnikiem tiramisu jest niewątpliwie serek mascarpone. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smakuje on doskonale i ma niebywale kremową konsystencję. Serek ten miesza się zwykle z żółtkami ubitymi z cukrem, a także z pianą z białek. Jajka można jednak zastąpić bitą śmietaną, dzięki czemu deser będzie równie puszysty.

Jak zrobić cytrynowe tiramisu?

Cytrynowe tiramisu robi się podobnie, jak tradycyjny deser. Miejsce kawy zastępuje jednak cytrynowy poncz, a do masy serowej dodaje się skórkę i sok z cytryny.

Przepis: Cytrynowe tiramisu

Ciasto bez pieczenia na bazie serka mascarpone, biszkoptów i cytryn

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru pudru
  • 1,5 cytryny
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 ml przegotowanej letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania

  1. Ubijanie żółtekCałą cytrynę dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem, skórką z cytryny (możesz jej użyć mniej, jeśli deser ma mieć łagodniejszy smak) i połową soku z cytryny. Miskę z masą żółtkową umieść w naczyniu z gorącą wodą i ubijaj na wysokich obrotach, aż powstanie puszysty krem. Krem wystudź.
  2. Przygotowanie kremuSchłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Do mascarpone dodaj krem z żółtek, zmiksuj. Potem dodaj ubitą śmietankę i całość delikatnie wymieszaj.
  3. Wykańczanie deseruZ wody, cukru i pozostałego soku z cytryny (dodaj też sok wyciśnięty z połówki cytryny) przygotuj poncz. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy obłóż biszkoptami. Dno formy wyłóż biszkoptami maczanymi w ponczu. Na biszkopty wyłóż połowę kremu. Przykryj biszkoptami maczanymi w ponczu i znów kremem. Wyrównaj powierzchnię, deser dobrze schłodź.

Wskazówka: Zamiast bitej śmietany do masy serowej możesz dodać ubite na sztywno 4 białka jaj. By przygotować dekorację do cytrynowego tiramisu, możesz pokroić w plasterki 1-2 cytryny i podsmażyć je na patelni z cukrem.

Czytaj też:
Ten sernik na zimno z wiaderka robię wiosną i latem. Zmieniam tylko owoce
Czytaj też:
To mój sposób na szybkie ciasto na niedzielę. Malinowe tiramisu robię bez pieczenia