Zielone tiramisu jest teraz prawdziwym hitem. Obłędnie wygląda i smakuje, a robi się je szybko

Zielone tiramisu jest teraz prawdziwym hitem. Obłędnie wygląda i smakuje, a robi się je szybko

Dodano: 
Matcha tiramisu
Matcha tiramisu Źródło:Shutterstock / Julie208
Tiramisu w wersji klasycznej dawno już podbiło nasze podniebienia. Teraz czas poznać tiramisu matcha, czyli z dodatkiem zielonej herbaty. To prawdziwy hit, który kusi wyglądem, smakiem i walorami zdrowotnymi.

Tiramisu to włoski deser, który zna już cały świat. Wiele osób nie potrafi się oprzeć biszkoptom nasączanym kawą i przekładanym aksamitnym kremem. Jednak coraz częściej powstają nowe wersje smakowe tiramisu. Możecie więc przygotować orzeźwiające tiramisu cytrynowe, malinowe czy matcha. To ostatnie to od kilku miesięcy prawdziwy hit. Nie tylko dlatego, że niesamowicie wygląda, ale też z powodu zdrowotnego działania zielonej herbaty matcha. Może i wy skusicie się na tę nowość?

Co to jest matcha?

Matcha to rodzaj japońskiej, zielonej herbaty. Jest ona otrzymywana z tej samej rośliny, co klasyczna herbata czarna czy zielona, czyli z Camellia sinensis. Jednak produkuje się ją w wyjątkowy sposób. Już kilka tygodni przed zbiorami, krzewy herbaty osłaniane są przed słońcem, dzięki czemu mają wyższą zawartość chlorofilu i aminokwasu L-teaniny. Dzięki temu ta herbata ma intensywnie zielony kolor oraz niepowtarzalny smak i aromat. Zebrane listki są delikatnie parzone, suszone, a potem mielone na proszek. I właśnie w formie proszku lub mieszaniny z gorącą wodą albo mlekiem spożywa się tę herbatę.

Matchę wyróżnia nie tylko wyjątkowy kolor i smak, ale też bogactwo składników odżywczych. Zawiera ona dużo przeciwutleniaczy i aminokwasów, a także witamin: A, C, E i K oraz składników mineralnych: potasu, wapnia i żelaza. Dzięki temu korzystnie wpływa na zdrowie, poprawia koncentrację i dodaje energii. Jednak ze względu na wysoką zawartość teiny, która działa podobnie do kofeiny, należy ją spożywać z umiarem.

Matchę można spożywać w postaci herbaty, ale też dodawać ją do deserów, koktajli, smoothie i sosów. Jej zielona barwa i niepowtarzalny smak odmienią charakter tych potraw.

Jak zrobić tiramisu matcha?

Składniki na tiramisu matcha są podobne, jak na tradycyjny deser. Napar kawy zastąpiliśmy tylko naparem herbaty, a do posypania nie użyliśmy kakao tylko zielonej matchy.

Przepis: Tiramisu matcha

Zielone tiramisu z dodatkiem zielonej herbaty matcha

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 200 ml naparu zielonej herbaty
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2-3 łyżeczki matchy (zielonej mielonej herbaty)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kremuŻółtka zmiksuj, dodaj do nich cukier puder, miksuj na parze, aż powstanie puszysta, biała masa. Wystudź ją, zmiksuj z serkiem mascarpone i skórką otartą z cytryny.
  2. Przekładanie biszkoptówDno niedużej formy wyłóż warstwą biszkoptów maczanych w naparze zielonej herbaty. Ciastka lekko oprósz herbatą w proszku. Przykryj połową kremu, potem drugą warstwą biszkoptów maczanych w naparze zielonej herbaty. Biszkopty oprósz delikatnie zieloną herbatą, a potem przykryj resztą kremu. Krem wyrównaj, posyp grubszą warstwą zielonej herbaty. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki.

Inne wersje tiramisu matcha

Tiramisu matcha można też zrobić w nieco inny sposób. Biszkopt zamiast w naparze zielonej herbaty, można maczać tradycyjnie w naparze kawy. By cały deser zyskał niezwykły, zielony kolor, do kremu również można dodać trochę herbaty matcha. By dobrze rozprowadziła się ona w całej masie, wcześniej warto ją wymieszać z 2-3 łyżkami ciepłej śmietanki kremówki.

Czytaj też:
To mój sposób na szybkie ciasto na niedzielę. Malinowe tiramisu robię bez pieczenia
Czytaj też:
Tiramisu bez jajek. Sprawdzony i prosty przepis

Źródło: smaki.pl