Kładę na cieście francuskim 3 składniki i zwijam. Tą przekąską podbiłam już niejedną imprezę

Kładę na cieście francuskim 3 składniki i zwijam. Tą przekąską podbiłam już niejedną imprezę

Dodano: 
Wytrawne ślimaczki z łososiem
Wytrawne ślimaczki z łososiem Źródło: Shutterstock / zi3000
Jakie są najlepsze przekąski na imprezę lub oglądanie meczu? Szybkie i domowej roboty. To dlatego sięgam po ciasto francuskie, z którego w kilka minut robię wytrawne ślimaczki z łososiem. Są banalnie proste i przepyszne.

Na spotkaniu w gronie znajomych lub na czas rozgrywek piłkarskich można zaserwować misę chipsów lub nachosów z sosem. Jednak ja uważam, że moi znajomi zasługują na to, by podjąć ich czymś o wiele smaczniejszym. Dlatego zawsze staram się przygotować domowe przekąski. Zwykle są proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne. Jedną z takich imprezowych i meczowych propozycji są wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego. Dodaję do ciasta tylko 3 składniki, a po upieczeniu całość zachwyca smakiem i wyglądem.

Trzy składniki na farsz do wytrawnych ślimaczków

Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewam zwykle trzema składnikami. Są to: łosoś, szpinak i ser. Jeśli chodzi o łososia, to kupuję zwykle wędzonego łososia w plastrach. Możecie jednak kupić go w kawałku i pokroić w dość cienkie plasterki. Szpinak najlepiej sprawdza się świeży. Nim położę go na cieście, sparzam liście wrzątkiem lub krótko przesmażam na patelni z masłem i czosnkiem. Dzięki temu jest smaczniejszy i nie wysycha w czasie pieczenia. Jeśli chodzi o ser, to tu wybór jest dość duży. Czasem sięgam po serek kanapkowy, który doprawiam np. czosnkiem i chrzanem i smaruję nim całe ciasto. Nieraz używam jednak sera z niebieską pleśnią lub camemberta krojone w plasterki. Tak naprawdę każdy jeden spełnia swoją rolę – dodaje smaku, zlepia warstwy ciasta i nawilża przekąskę.

Jak zrobić wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem?

Nim rozwiniesz ciasto francuskie, najpierw je nieco ociepl. To zwiększy jego elastyczność i sprawi, że nie będzie łamało się w czasie formowania.

Przepis: Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem

Pieczone ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i twarożkiem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 200 g twarożku kanapkowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sól, pieprz
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżeczki masła
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników farszuTwarożek wymieszaj z 2 przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku i chrzanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Szpinak opłucz, przesmaż na maśle z dodatkiem czosnku, aż straci elastyczność. Dopraw go solą i pieprzem. Łososia pokrój w plasterki.
  2. Przygotowanie ślimaczkówPłat ciasta francuskiego posmaruj twarożkiem. Wzdłuż ciasta rozłóż pasy wędzonego łososia i osączonego szpinaku. Całość zwiń wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokrój w plastry o szerokości ok. 2 cm.
  3. Pieczenie ślimaczkówBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim ślimaczki, posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w piekarniku o temperaturze 210 stopni Celsjusza.

Inne pomysły na farsz do wytrawnych ślimaczków z ciasta francuskiego

Jeśli chcesz przygotować z ciasta francuskiego wytrawne ślimaczki, możesz je nadziać także innym farszem. Tu dobrze sprawdzą się np. plastry wędzonego boczku, szynki czy salami. Możesz je połączyć z warzywami, np. cukinią, papryką czy pomidorami. Warzywa pokrój wcześniej w plasterki lub paski, tak by bez problemu całość dała się rolować. Dopełnieniem całości oprócz sera lub twarogu mogą być też np.: pesto, pasta warzywna.

Czytaj też:
Te paluszki robię z ciasta francuskiego i aromatycznego dodatku. Przekąska schodzi na pniu
Czytaj też:
Kładę na ciasto francuskie te 3 składniki, zawijam i piekę. Po 15 minutach mam sycącą przekąskę