Na spotkaniu w gronie znajomych lub na czas rozgrywek piłkarskich można zaserwować misę chipsów lub nachosów z sosem. Jednak ja uważam, że moi znajomi zasługują na to, by podjąć ich czymś o wiele smaczniejszym. Dlatego zawsze staram się przygotować domowe przekąski. Zwykle są proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne. Jedną z takich imprezowych i meczowych propozycji są wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego. Dodaję do ciasta tylko 3 składniki, a po upieczeniu całość zachwyca smakiem i wyglądem.
Trzy składniki na farsz do wytrawnych ślimaczków
Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewam zwykle trzema składnikami. Są to: łosoś, szpinak i ser. Jeśli chodzi o łososia, to kupuję zwykle wędzonego łososia w plastrach. Możecie jednak kupić go w kawałku i pokroić w dość cienkie plasterki. Szpinak najlepiej sprawdza się świeży. Nim położę go na cieście, sparzam liście wrzątkiem lub krótko przesmażam na patelni z masłem i czosnkiem. Dzięki temu jest smaczniejszy i nie wysycha w czasie pieczenia. Jeśli chodzi o ser, to tu wybór jest dość duży. Czasem sięgam po serek kanapkowy, który doprawiam np. czosnkiem i chrzanem i smaruję nim całe ciasto. Nieraz używam jednak sera z niebieską pleśnią lub camemberta krojone w plasterki. Tak naprawdę każdy jeden spełnia swoją rolę – dodaje smaku, zlepia warstwy ciasta i nawilża przekąskę.
Jak zrobić wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem?
Nim rozwiniesz ciasto francuskie, najpierw je nieco ociepl. To zwiększy jego elastyczność i sprawi, że nie będzie łamało się w czasie formowania.
Przepis: Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem
Pieczone ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i twarożkiem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 200 g twarożku kanapkowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- sól, pieprz
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 łyżeczki masła
- 150 g wędzonego łososia
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników farszuTwarożek wymieszaj z 2 przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku i chrzanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Szpinak opłucz, przesmaż na maśle z dodatkiem czosnku, aż straci elastyczność. Dopraw go solą i pieprzem. Łososia pokrój w plasterki.
- Przygotowanie ślimaczkówPłat ciasta francuskiego posmaruj twarożkiem. Wzdłuż ciasta rozłóż pasy wędzonego łososia i osączonego szpinaku. Całość zwiń wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokrój w plastry o szerokości ok. 2 cm.
- Pieczenie ślimaczkówBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim ślimaczki, posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w piekarniku o temperaturze 210 stopni Celsjusza.
Inne pomysły na farsz do wytrawnych ślimaczków z ciasta francuskiego
Jeśli chcesz przygotować z ciasta francuskiego wytrawne ślimaczki, możesz je nadziać także innym farszem. Tu dobrze sprawdzą się np. plastry wędzonego boczku, szynki czy salami. Możesz je połączyć z warzywami, np. cukinią, papryką czy pomidorami. Warzywa pokrój wcześniej w plasterki lub paski, tak by bez problemu całość dała się rolować. Dopełnieniem całości oprócz sera lub twarogu mogą być też np.: pesto, pasta warzywna.
Czytaj też:
Te paluszki robię z ciasta francuskiego i aromatycznego dodatku. Przekąska schodzi na pniuCzytaj też:
Kładę na ciasto francuskie te 3 składniki, zawijam i piekę. Po 15 minutach mam sycącą przekąskę