Trudno nachwalić się ciasta francuskiego, bo jest nie tylko smaczne, ale też ułatwia życie. Zawsze przychodzi mi z pomocą, gdy muszę szybko przygotować coś smacznego i efektownego. Moja rodzina i znajomi uwielbiają słodkie rogaliki z ciasta francuskiego, wytrawną tartę i parówki zapiekane w tym cieście. Ostatnio pokusiłam się o nową wersję przekąski z parówkami. Dzieciaki zabrały ją nawet do szkoły zamiast kanapek.
Kilka pomysłów na przekąski z ciasta francuskiego
Z ciasta francuskiego można szybko i łatwo przygotować przekąski słodkie i słone. Jeśli chcesz otrzymać słodkie ciasteczka, nadziej ciasto np.: kremem czekoladowym, kawałkami czekolady, słodkim twarożkiem, dżemem czy kawałkami owoców.
Wytrawną przekąskę z ciasta francuskiego zrobisz dodając do niego np.: boczek wędzony, szynkę, ser żółty z ziołami, farsz warzywny czy pikantny twarogowy. Dobrze też sprawdzi się nadzienie z pieczarek albo mielonego, podsmażonego mięsa.
Przepis na sycącą przekąskę z ciasta francuskiego
Smakowym dodatkiem do tej przekąski z ciasta francuskiego jest musztarda. Dobrze by nie była zbyt ostra i gęsta. Ewentualnie możesz ją rozprowadzić z odrobiną gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Przepis: Przekąska z ciasta francuskiego
Sycąca przekąska z ciasta francuskiego, parówek, sera żółtego i musztardy
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4-6 parówek
- 150 g sera żółtego w plastrach
- 4 łyżki łagodnej musztardy
- 1 jajko
- 1 łyżka czarnego sezamu lub czarnuszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta i parówekCiasto francuskie rozwiń, przekrój wzdłuż na 2-3 pasy o szerokości ok. 15 cm i długości parówki. Z parówek usuń osłonki.
- Formowanie przekąskiNa każdym pasie ciasta ułóż plastry żółtego sera, tak by nie dochodziły do brzegów ciasta. Posmaruj je cienko musztardą. Na warstwie sera ułóż wzdłuż parówkę, owiń ją ciastem, zlep brzegi.
- Pieczenie przekąski z ciasta francuskiegoUformowane „bułeczki” ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Po lekkim przestygnięciu „bułeczki” pokrój w szersze lub węższe plastry.
Jak podać przekąskę z ciasta francuskiego?
Przygotowana przeze mnie przekąska z ciasta francuskiego i parówek najlepiej smakuje podana na ciepło. Jednak z powodzeniem można ją też zjeść na zimno. Ponieważ piekę „bułeczki” o długości parówek, mogę je pokroić na mniejsze lub większe kawałki. Wszystko zależy od tego, jak chcę je podać. Do serwowania na przekąskę, najlepsze są wąskie plastry na tzw. jeden kęs. Można do nich zaserwować ketchup lub sos czosnkowy. Jednak dzieciom do szkoły przekroiłam każdą bułeczkę na dwie części, by porcje miały wielkość kanapek.
Czytaj też:
Biorę 2 popularne składniki i robię strudel z twarogiem. Jest lepszy niż niejeden sernikCzytaj też:
Roluję te plastry z ciastem francuskim i po 15 minutach mam chrupiącą przekąskę. Smakuje obłędnie!