Od kilku dni na grzybowych grupach w mediach społecznościowych pojawiają się zdjęcia dorodnych prawdziwków, czyli borowików szlachetnych. Swoimi zbiorami chwalą się między innymi grzybiarze z okolic Opola, Wrocławia, ale też z Pomorza.
Prawdziwki w kolbudzkich lasach
Borowiki szlachetne co roku, przy ciepłej i deszczowej aurze, pojawiają się już nawet w maju. Idealna pogoda sprzyja prawdziwkom, ale też innym borowikom (np. ceglastoporym). Niektórzy grzybiarze chwalą się już też pięknymi koźlarzami, nieśmiało pokazują się także pierwsze kurki. Bloger znany jako ZalatanyTata pochwalił się w mediach dorodnymi prawdziwkami znalezionymi na Pomorzu, a dokładnie w kolbudzkich lasach. „Zaskoczyły mnie całkiem mocno” – napisał.
Jeśli nie byłeś w ostatnim czasie w lesie, to warto sprawdzić swoje miejscówki właśnie teraz.
Jak wykorzystać prawdziwki?
Prawdziwki to zdaniem wielu jedne z najlepszych grzybów: o jędrnym miąższu i delikatnym smaku. Można je suszyć, marynować, robić z nich zupy, sosy i dodawać do różnego rodzaju farszów. Jeśli uda ci się znaleźć ładne, młode okazy, to z takich borowików warto zrobić grzybowe carpaccio – czyli przystawkę wzorowaną na słynnym daniu z surowej wołowiny. Tu rolę bohatera będą pełniły pokrojone w cieniutkie plasterki prawdziwki. W takiej wersji wystarczy je jedynie skropić odrobiną oliwy, soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem i zajadać ze smakiem. My także polecamy prawdziwki krótko smażone z odrobiną cebulki (koniecznie na maśle!), ale też jajecznicę na borowikach. Wówczas wystarczy przesmażyć na maśle grzyby z cebulką, a potem wbić do nich jajka i smażyć, aż się zetną.
Jeśli uda ci się znaleźć więcej grzybów, prawdziwki warto ususzyć, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok. Suszone prawdziwki rewelacyjnie podkręcają smak zup i sosów.
Czytaj też:
Grzyb kurczak już pojawił się w lasach. Zrobisz z niego przepyszne nuggetsyCzytaj też:
Z popularnego chwastu robię leczniczy napój. Iwan czaj może zastąpić czarną herbatę