Z popularnego chwastu robię leczniczy napój. Iwan czaj może zastąpić czarną herbatę

Z popularnego chwastu robię leczniczy napój. Iwan czaj może zastąpić czarną herbatę

Dodano: 
Wierzbówka kiprzyca
Wierzbówka kiprzyca Źródło:Shutterstock / Ihor Hvozdetskyi
Wierzbówkę kiprzycę można spotkać w całej Polsce. Nie każdy wie, że można z niej zrobić rewelacyjną herbatkę, która w smaku przypomina tradycyjną czarną herbatę. Wypróbuj sprawdzony przepis na Iwan czaj.

Jeśli nazwa wierzbówka kiprzyca albo Iwan czaj nic ci nie mówi, to z pewnością wiesz, o jakiej roślinie mowa: wystarczy zobaczyć jej zdjęcie, a z pewnością skojarzysz miejsce, gdzie rośnie w twojej okolicy. Fioletowo-różowych kwiatów nie da się z niczym pomylić. Pierwszy raz o Iwan czaj przeczytałam na jednym z zielarskich forów – latem wszyscy szukali kiprzycy i chwalili się suszem, który smakuje jak czarna herbata. Choć jej zrobienie wymaga nieco cierpliwości to warto, bo obok wyjątkowego smaku, roślina ma także właściwości lecznicze.

Co to jest wierzbówka kiprzyca?

Leśnicy z Grójca na swoich stronach tak opisali wierzbówkę, której popularna nazwa to Iwan czaj (tak samo mówi się na herbatę z wierzbówki): „Nazwa wynika z podobieństwa kształtu jej liści do tych wierzbowych. Angielska jej nazwa toFireweed– czyli chwast ogniowy. Skąd ta nazwa? Może przez skojarzenie z czerwoną łodygą przypominającą wąż strażacki lub język ognia. A może dlatego, że roślina ta pojawia się w miejscu spalonego lasu – na pożarzyskach. W Polsce jest rośliną pospolitą (...), rośnie na skrajach lasów, wiatrołomach, porębach, żwirowiskach, terenach kolejowych, nieużytkach, przydrożach, łąkach i pastwiskach, ale także na siedliskach naturalnych – w lasach, głównie iglastych”. Warto dodać, że jest to roślina jadalna. W Anglii i Rosji młode liście jedzono na surowo lub przyrządzano z nich potrawki, jadalne są także kwiaty, które mają lekko słodkawy smak. Jednak najbardziej popularne wykorzystanie wierzbówki, to przerobienie jej na herbatę, która do złudzenia przypomina czarną herbatę.

Jakie właściwości ma Iwan czaj?

Wierzbówka kiprzyca jest rośliną cenioną w medycynie naturalnej za swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ta roślina także wspomaga trawienie i zadziała łagodząco przy infekcjach dróg oddechowych. Znany botanik dr Henryk Różański pisze także o jej właściwościach antynowotworowych, odtruwających, przeciwalergicznych, uspokajających i przeciwbólowych. Iwan czaj to dobry napój dla mężczyzn, ponieważ hamuje przerost gruczołu krokowego.

Jak zrobić Iwan czaj z wierzbówki?

Pomysł na Iwan czaj wywodzi się z Rosji. W sklepach zielarskich można czasem kupić herbatę z wierzbówki, jednak jeśli lubisz zbierać dzikie rośliny i wykorzystywać je w kuchni, bardzo polecam zrobić ją w domu. Sekretem tej herbatki jest fermentacja liści. Choć może się to wydać skomplikowane, to uwierz, że takie nie jest. Jest być może nieco pracochłonne, bo liście wierzbówki trzeba porolować w dłoniach, a potem upchać w słoiku. To nie może się nie udać. Po kilkunastu godzinach pogniecione i zrolowowane listki sczernieją i wtedy można je ususzyć.

Przepis: Iwan czaj z wierzbówki kiprzycy

Ziołowa herbata wywodząca się z Rosji.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
12 godz. 30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • Dowolna ilość świeżych liści wierzbówki kiprzycy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie liści wierzbówkiLiście wierzbówki rozłóż na papierze lub tkaninie i zostaw w słonecznym miejscu, aby lekko zwiędły. Zwiędnięte liście roluj dłoniach (zwijaj), aż poczujesz, że lekko puszczają sok. Zwinięte liście układaj w słoiku. Przykryj wszystko czystą ściereczką lub gazą i odstaw na 10-12 godzin, aby zaczęły fermentować. Liście powinny zrobić się ciemne.
  2. Suszenie wierzbówkiTak przygotowane liście wyjmij ze słoika, rozłóż np. na blasze i ususz. Można to zrobić w piekarniku w trybie suszenia, lub po prostu rozłożyć wierzbówkę na słońcu. Ususzoną przełóż do pojemnika i zaparzaj, jak herbatę.

Rada: sfermentowane liście możesz przed suszeniem pokroić na mniejsze kawałki.

Czytaj też:
Zrywam ten chwast i zalewam wrzątkiem. To mój sposób na opuchnięte kostki
Czytaj też:
Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?

Źródło: smaki.pl, Nadleśnictwo Grójec, rozanski.li