Grzyb kurczak już pojawił się w lasach. Zrobisz z niego przepyszne nuggetsy

Grzyb kurczak już pojawił się w lasach. Zrobisz z niego przepyszne nuggetsy

Dodano: 
Żółciak siarkowy
Żółciak siarkowy Źródło: Shutterstock / Heiko Kueverling
W polskich lasach już pojawił się wyjątkowy grzyb, który nazywany jest kurczakiem z lasu. Nie da się go pomylić z niczym innym, a jego smak może być zaskoczeniem. Sprawdź, jak zrobić nuggetsy z żółciaka siarkowego.

Grzyb kurczak albo kurczak z lasu – tak mówi się o przepysznym żółciaku siarkowym. I nie chodzi tylko o jego żółty kolor, ale delikatny smak i konsystencję przypominającą mięso drobiowe. To dlatego najpopularniejsze danie z tego grzyba to usmażenie jego mięsistych kawałków niczym nuggetsów z kurczaka.

Grzyb kurczak pojawił się na Pomorzu Zachodnim

Żółciak siarkowy to nadrzewny grzyb, który ma charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor. O tym, że pierwsze żółciaki już się pojawiły doniosła Ewa Sandomierska, autorka Leśnych wojaży – popularnego profilu w mediach społecznościowych poświęconemu grzybom. Grzybowa influencerka mieszka na Pomorzu Zachodnim i pochwaliła się zdjęciem pierwszych żółciaków, którym pozwoliła nieco bardziej urosnąć.

facebook

Grzyby kurczaki są nie do pomylenia z innymi grzybami i choć można je spotkać do jesieni, to najczęściej pojawiają się właśnie wiosną, kiedy tylko zrobi się ciepło i popada deszcz. Żółciaków siarkowych można szukać niekoniecznie w lasach, choć tam również: uwielbiają rosnąć na starych drzewach owocowych, wierzbach, dębach czy brzozach. Dlatego żółciaki można spotkać m.in. w starych sadach czy nawet miejskich parkach. Te jadalne, smaczne grzyby są szkodnikami – zaatakowane przez nich drzewa zwykle obumierają.

Jak jeść żółciaka siarkowego?

Ze względu na charakterystyczny kolor, trudno pomylić żółciaki siarkowe z jakimkolwiek innym grzybem. Trzeba jednak pamiętać, że grzybów kurczaków nie należy jeść na surowo. Trzeba je najpierw obgotować, odlać wodę i dopiero poddawać dalszej obróbce. Z grzyba można zrobić przepyszne nuggetsy (przepis poniżej), wegetariańskie gulasze czy pasztety.

Ważne: do jedzenia nadają się tylko młode grzyby kurczaki, dojrzałe owocniki są zwyczajnie niezjadliwe i smakują... jak tektura (przetestowane przez autorkę tekstu – nie popełniajcie tego błędu).

Jak zrobić nuggetsy z żółciaka siarkowego?

Kiedy udaje mi się znaleźć kurczaka z lasu, moja radość jest ogromna i najczęściej robię z niego nuggetsy (mój uwielbiający mięso partner zajada je ze smakiem i zawsze pyta – a czemu tak mało?). Są mięsiste, delikatne w smaku, a chrupiąca, złota panierka jest idealnym dopełnieniem.

Przepis: Nuggetsy z żółciaka siarkowego

Pyszne nuggetsy grzybowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g żółciaka siarkowego
  • 2 jajka
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie grzybówMłode żółciaki siarkowe pokrój na mniejsze kawałki i gotuj 15-20 minut. Grzyby odcedź i odsącz. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Smażenie nuggetsówJajka wymieszaj w misce, na talerzyki wysyp mąkę i bułkę tartą. Kawałki grzybów panieruj kolejno w mące, jajku i bułce. Kładź na rozgrzany olej i smaż na złoto z obu stron.

Nuggetsy z żółciaka siarkowego można podawać dokładnie tak samo, jak nuggetsy drobiowe – np. z ulubionymi sosami i frytkami.

Czytaj też:
Domowe nuggetsy z piekarnika. O niebo lepsze niż nuggetsy z barów szybkiej obsługi
Czytaj też:
Te pyszne grzyby rosną tylko wiosną. Sprawdź, gdzie ich najlepiej szukać