Najlepszy pomysł na mięso mielone. Lekkostrawne pulpety w aromatycznym sosie

Najlepszy pomysł na mięso mielone. Lekkostrawne pulpety w aromatycznym sosie

Dodano: 
Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety w sosie koperkowym Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Mam dość smażonych potraw, więc szukam dla nich zdrowszych alternatyw. Ostatnio zamiast kotletów z mięsa mielonego robię te delikatne pulpety. Dodaję do nich lekki składnik i duszę je w aromatycznym sosie.

Mięso mielone jest lubiane niemal w każdym domu. Osoby gotujące cenią je za łatwość i szybkość przyrządzania, a jedzące za doskonały smak. Co zwykle robimy z mięsa mielonego? Oczywiście kotlety, które i owszem są smaczne, ale ze względu na smażenie, także ciężkostrawne i kaloryczne. Na szczęście z mielonego mięsa można też zrobić inne specjały, np. klops, klopsiki, zapiekanki czy farsz chociażby do gołąbków. Ja natomiast postawiłam ostatnio na pulpety w moim ulubionym sosie koperkowym. Na szczęście posmakowały też całej mojej rodzinie.

Co warto dodać do pulpetów?

Pulpety to mięsne kulki duszone w sosie. Nie trzeba ich smażyć, a tylko obtoczyć w mące i wrzucić do gorącego wywaru. Dlatego nie ma tu ryzyka, że potrawa nie będzie soczysta. Nie trzeba więc do pulpetów, tak jak do kotletów mielonych, dodawać namoczonej bułki. Jednak jak najbardziej można to zrobić, po to, by kotlety miały lżejszą strukturę. Zamiast bułki z mleka można też dodać nieco bułki tartej, która dodatkowo wchłonie nadmiar płynu z mięsnej masy.

Ja jednak zastępuję bułkę gotowanym ryżem. Ma on delikatny smak, co bardzo odpowiada mojej rodzinie, a przy tym jest lekkostrawny. Nie dodaję go dużo, bo ma tylko za zadanie nieco spulchnić mięsną masę. Oczywiście ryż można zastąpić np. kaszą jaglaną czy jęczmienną.

Do masy na pulpety można też dodać starte warzywa, posiekaną zieleninę, jajko i koniecznie przyprawy, ewentualnie zioła. Wpłyną one nie tylko na smak dania, ale też na jego lekkość i wartość odżywczą.

Jak przyrządzić pulpety w sosie koperkowym?

Pulpety robię zwykle z chudego mięsa mielonego, najlepiej indyczego. Warto bowiem zaoszczędzić nieco kalorii nie tylko na smażeniu, ale też na samym rodzaju mięsa. Dzięki temu to danie jest naprawdę lekkostrawne.

Przepis: Pulpety w sosie koperkowym

Drobiowe pulpety z ryżem duszone w sosie koperkowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • 1 małe jajko
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • pieprz ziołowy
  • 1/2 l bulionu warzywnego lub gorącej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietanki
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy na pulpetyDo mielonego mięsa dodaj ryż, jajko, tartą bułkę, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, trochę pieprzu czarnego i 1/2 łyżeczki soli. Wyrób masę, odstaw ją na 15 minut do lodówki.
  2. Formowanie i gotowanie pulpetówZ mięsnej masy zwilżonymi wodą dłońmi formuj nieduże pulpety. Obtocz je w mące. W garnku zagotuj bulion, zmniejsz ogień, włóż do garnka pulpety razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zamieszaj, gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut.
  3. Zagęszczanie i doprawianie sosuCzubatą łyżkę mąki rozmieszaj ze śmietanką, rozprowadź częścią sosu, wlej do pulpetów, gotuj ok. 5 minut. Do sosu dodaj posiekany koperek, sos dopraw do smaku, gotuj jeszcze 2 minuty.

Z czym podać pulpety w sosie koperkowym?

U mnie pulpety w sosie koperkowym najlepiej idą podane z ryżem. Co prawda dodaję go trochę do mięsnej masy, ale właśnie z ryżem danie to smakuje najlepiej. Dlatego od razu gotuję go w większej ilości. Pulpety w sosie koperkowym można też podać z ziemniakami, kaszą jęczmienną, a nawet makaronem. Ich dopełnieniem będą też buraczki na ciepło, marchewka duszona z groszkiem albo surówka, np. z kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Nadziewam kotlety mielone pieczarkami. Są tak pyszne, że moi bliscy mogą je jeść niemal codziennie
Czytaj też:
Klopsiki w sosie pomidorowym jak u babci. Robię sos, który nie wymaga zagęszczania mąką

Źródło: smaki.pl