Jajka dość często jemy na śniadanie. Zwykle są to jajka gotowane na miękko lub twardo, w postaci jajecznicy, czy też jajka sadzone. Te ostatnie można przygotować na wiele sposobów. Rano jednak zależy nam na czasie, więc warto wybrać najszybszą, a jednocześnie najzdrowszą wersję jajek sadzonych.
Jak wygląda idealne jajko sadzone?
Idealne jajko sadzone smakuje naprawdę wyśmienicie. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, pod warunkiem, że pamięta się o kilku zasadach. A jak powinno wyglądać idealne jajko sadzone? Powinno mieć ścięte białko i lekko ściętą powierzchnię żółtka. Środek żółtka najlepiej, gdy jest płynny, tak by po dotknięciu widelcem czy nożem żółtko się rozlało.
Jeśli jajko sadzone smażone jest na tłuszczu może mieć chrupiącą obwódkę od spodu. Jednak o wiele lepiej smakuje białko, które nie jest przysmażone. Efekt delikatnego, lekkostrawnego białka osiągniemy sadząc je na patelni bez tłuszczu.
Jak przyrządzić jajko sadzone bez grama tłuszczu?
Choć zwykle jajko sadzone smaży się na tłuszczu, to jednak nie każdy przepada za przysmażonym białkiem. Staje się ono bowiem brązowawe, twarde i chrupiące, a powinno być delikatne i jedynie ścięte. O wiele łatwiej jest zrobić jajka sadzone na wodzie. Jak je przygotować? Na patelnię należy wlać trochę wody, tak by przykryła ona dno cienką warstwą. Wodę należy zagotować, nieco zmniejszyć ogień pod patelnią i dopiero wtedy wlać na patelnię wybite jajko. Teraz jajko należy trzymać na średnim ogniu pod przykryciem, aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko pozostanie ścięte jedynie na powierzchni. Gdy jajko sadzone tak będzie wyglądało, oznacza to, że możesz już zdjąć je z patelni. Teraz możesz oprószyć je solą i pieprzem.
Jak można podać jajko sadzone na śniadanie?
Jajko sadzone w porze śniadaniowej można podać na tostach lub kromkach chleba ze zrumienionym boczkiem. Doskonale będzie też smakowało posypane posiekanym szczypiorkiem albo rukolą. Bardzo smaczne połączenie stanowi jajko sadzone i awokado. Awokado można pokroić w plasterki, ułożyć na kromce chleba i przykryć jajkiem sadzonym albo przygotować pastę z awokado, posmarować nią pieczywo i ułożyć na niej sadzone jajko. Dopełnieniem posiłku mogą być pomidorki koktajlowe.
Czytaj też:
Uwielbiam połączenie chrupiącego chleba z jajkiem. Takie śniadanie mogę jeść codziennieCzytaj też:
Jak usmażyć idealne jajko sadzone? Ten sposób jest najprostszy i niezawodny