Darmowe jajka w Biedronce to oferta 1+1 gratis. Obowiązuje jednak tylko przez jeden dzień, dlatego jeśli planujesz zakupy świąteczne, warto sobie zapisać tę datę: to środa 27 marca.
Jak dostać darmowe jajka w Biedronce?
Promocja dotyczy konkretnego produktu – jaj z chowu ściółkowego Moja Kurka, rozmiar M, pakowane po 20 sztuk. Do każdego takiego opakowania Biedronka dorzuca drugie gratis. To oznacza, że jedno jajko wychodzi w cenie po 40 groszy (7,99 zł za jedno opakowanie, gdzie regularna cena to 15,99 zł).
Aby skorzystać z oferty trzeba mieć kartę Moja Biedronka (kartę można wyrobić za darmo w każdym sklepie). Limit na kartę to 2 opakowania jajek. Sieć zastrzega, że gratisowe jajka są dostępne do wyczerpania zapasów.
Jak przechowywać jajka?
Jajka najlepiej przechowywać w lodówce, wówczas zachowają świeżość na dłużej (nawet 5 tygodni). Nie jest to jednak konieczne, jeśli np. nie masz tyle miejsca w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, że poza lodówką czas bezpiecznego przechowywania jaj się skraca. W temperaturze do 20 stopni Celsjusza to ok. 3 tygodnie, jeśli jest cieplej, należy przyjąć, że tylko tydzień. Jeśli więc zamierzasz zużyć wszystkie jaja w święta wielkanocne, nie ma konieczności trzymania ich w lodówce.
Jeśli nie zużyjesz wszystkich jajek, są dwie metody, aby zachować je na dłużej, jeśli kończy się ich data przydatności. Po pierwsze ugotować – gotowane, nieobrane (i nieuszkodzone) jajka można przechowywać w lodówce tydzień. Po drugie – surowe jajka można także zamrozić. Nie mrozi się jednak jaj w skorupkach. Można roztrzepać białka z żółtkami, albo mrozić osobno białka i żółtka. Surowe jaja można mrozić np. w woreczkach strunowych przeznaczonych do mrożenia żywności.
Czytaj też:
Co włożyć do koszyczka wielkanocnego? Poznaj symbolikę tradycyjnie święconych pokarmówCzytaj też:
Robię je w pół godziny, a efekt zachwyca. Te jajka faszerowane są u mnie wielkanocnym hitem