Najlepszy makaron z tuńczykiem. Moi goście zawsze proszą o to danie

Najlepszy makaron z tuńczykiem. Moi goście zawsze proszą o to danie

Dodano: 
Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Ten makaron z tuńczykiem zrobiłam pierwszy raz dla gości, którzy zapowiedzieli się w ostatniej chwili, a ja jedyne co miałam, to puszka tuńczyka, śmietana i ser. Dziś goście sami dopytują, czy znowu zrobię to danie.

To przepis z tych banalnych – bo ten makaron z tuńczykiem robi się niespełna w kwadrans. Moi znajomi tak go pokochali, że kiedy jadą w gości, dzwonią i upewniają się, czy mam w domu wszystkie składniki, bo jeśli nie, to sami wszystko po drodze kupują. Gar makaronu znika tak szybko, jak się gotuje.

Jak zrobić makaron z tuńczykiem?

Ja lubię do tego dania wykorzystać tuńczyka w oleju, ponieważ tłuszcz zlany z puszki wykorzystuję do podsmażenia cebulki i czosnku. Jeśli masz tuńczyka w sosie własnym, podsmaż cebulę i czosnek na odrobinie oliwy. Tak naprawdę w tym przepisie nic nie jest obowiązkowe oprócz śmietany i tuńczyka. Robiłam to danie na wiele sposobów – w najbardziej kryzysowej wersji tylko ze śmietany i tuńczyka – ale warto pamiętać, że efekt WOW robi tu też tarty ser, który zmieszany z makaronem przyjemnie się ciągnie przy jedzeniu. Czasem specjalnie dodaję go więcej.

Rada: jeśli bardzo lubisz tuńczyka, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wrzucić do garnka dwie puszki.

Podaję przepis w wersji ze szpinakiem, ponieważ taką najbardziej lubię. Zielony dodatek dodaje smaku, ale też sprawia, że sos ze śmietany i tuńczyka ładnie wygląda. Dlatego zamiast szpinaku możesz też dodać natkę pietruszki, szczypiorek, posiekaną sałatę rzymską – jednym słowem to, co akurat masz pod ręką. Osobiście też nie żałuję w tym daniu pieprzu – lekko pikantne jest moim zdaniem najlepsze.

Przepis: Makaron z tuńczykiem

Makaron z kremowym sosem i tuńczykiem z puszki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 opakowanie dowolnego makaronu
  • 1 duża śmietana 18%
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • 2 garści świeżego szpinaku

Sposób przygotowania

  1. Robienie makaronu i sosuUgotuj makaron. Na patelnię wylej olej z puszki z tuńczykiem. Rozgrzej i podsmaż na nim posiekaną cebulkę i rozdrobniony czosnek. Jeśli dodajesz szpinak, dodaj na tym etapie. Dorzuć śmietanę, tuńczyka i gotuj wszystko chwilę. Dopraw solą, pieprzem, dodaj ugotowany makaron i wszystko wymieszaj. Dodaj tarty ser i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj od razu.

Taki makaron nigdy u mnie nie zostaje, ale gdybyś zrobił go za dużo – na drugi dzień można go zapiec: wtedy wyłóż makaron do naczynia żaroodpornego, wymieszaj dodatkową śmietanę z dużą ilością tartego sera (koniecznie dopraw solą i pieprzem), wylej na makaron i zapiekaj w 180 stopniach Celsjusza, aż danie zezłoci się z wierzchu.