Pewnie już wiecie, że jestem wielbicielką sałatek. Zachwyca mnie ich smak i prostota przygotowania. Również to, że można je przyrządzać z różnych składników i nic się nie stanie, gdy jeden podmieni się innym. Ostatnio przygotowałam sałatkę ziemniaczaną z ziemniaków, które zostały mi z obiadu. Dorzuciłam do niej tylko dwa dodatki, a smakowała obłędnie.
Jakie składniki pasują do sałatki ziemniaczanej?
Do sałatki ziemniaczanej pasuje wiele dodatków. Do najpopularniejszych należą: ogórek kiszony, konserwowy, cebula, szczypiorek i papryka. Można też jednak sięgnąć również po groszek konserwowy, rzodkiewki, kapary, oliwki czy zieleninę. Jeśli zaś chodzi o pożywne dodatki, dobrze sprawdzą się np.: tuńczyk z puszki, kiełbasa, boczek, jajka gotowane na twardo oraz ser.
Jak zrobić sycącą sałatkę ziemniaczaną?
Ziemniaki na sałatkę najlepiej ugotować w mundurkach. Wtedy są najwartościowsze, mają doskonały smak i konsystencję. Ja jednak często robię tę sałatkę, gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu. Tak też było i tym razem. Ugotowane w całości ziemniaki pokroiłam tylko w talarki, a potem wymieszałam z posiekanymi, ugotowanymi jajkami i podsmażonym boczkiem. To połączenie składników to czysta poezja.
Przepis: Sycąca sałatka ziemniaczana
Sałatka z gotowanych ziemniaków, jajek i wędzonego boczku
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 5-6 ugotowanych ziemniaków
- 4 jajka
- 150 g wędzonego boczku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni. Ugotowane ziemniaki pokrój w talarki lub w sporą kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie sałatkiPrzygotowane składniki umieść w salaterce. Dodaj do nich majonez, jogurt i musztardę, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jak przechowywać sałatkę ziemniaczaną?
Sałatka ziemniaczana to potrawa, której trwałość zależy od użytych dodatków. Gdy dodaje się do niej świeże warzywa, zieleninę czy ugotowane jajka, niestety jej termin przydatności do spożycia ulega skróceniu. Taką sałatkę najlepiej zjeść w ciągu dwóch dni. Gdy zaś sałatka będzie zawierała bardziej stabilne dodatki, typu ogórek kiszony, tuńczyk z puszki, można ją trzymać dobę dłużej. W obu przypadkach należy ją umieścić w zamykanym pojemniku i przechowywać w lodówce.
Czytaj też:
Ta prosta sałatka jest pyszna i zdrowa. Sprawdzi się jako przekąska i lunch do pracyCzytaj też:
Weź puszkę tuńczyka i zdrowe, zielone warzywa. Szybka sałatka idealna na lekką kolację