Dwa dodatki zamieniają zwykłe ziemniaki w obłędny przysmak. Przygotuj raz, a też się zakochasz

Dwa dodatki zamieniają zwykłe ziemniaki w obłędny przysmak. Przygotuj raz, a też się zakochasz

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / irina2511
Ostatnio wpadłam na genialny pomysł, by połączyć ugotowane ziemniaki z dwoma dodatkami. W rezultacie otrzymałam sycącą przekąskę, którą zrobiłam w kwadrans. Tą pyszną sałatką zajadała się cała rodzina.

Pewnie już wiecie, że jestem wielbicielką sałatek. Zachwyca mnie ich smak i prostota przygotowania. Również to, że można je przyrządzać z różnych składników i nic się nie stanie, gdy jeden podmieni się innym. Ostatnio przygotowałam sałatkę ziemniaczaną z ziemniaków, które zostały mi z obiadu. Dorzuciłam do niej tylko dwa dodatki, a smakowała obłędnie.

Jakie składniki pasują do sałatki ziemniaczanej?

Do sałatki ziemniaczanej pasuje wiele dodatków. Do najpopularniejszych należą: ogórek kiszony, konserwowy, cebula, szczypiorek i papryka. Można też jednak sięgnąć również po groszek konserwowy, rzodkiewki, kapary, oliwki czy zieleninę. Jeśli zaś chodzi o pożywne dodatki, dobrze sprawdzą się np.: tuńczyk z puszki, kiełbasa, boczek, jajka gotowane na twardo oraz ser.

Jak zrobić sycącą sałatkę ziemniaczaną?

Ziemniaki na sałatkę najlepiej ugotować w mundurkach. Wtedy są najwartościowsze, mają doskonały smak i konsystencję. Ja jednak często robię tę sałatkę, gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu. Tak też było i tym razem. Ugotowane w całości ziemniaki pokroiłam tylko w talarki, a potem wymieszałam z posiekanymi, ugotowanymi jajkami i podsmażonym boczkiem. To połączenie składników to czysta poezja.

Przepis: Sycąca sałatka ziemniaczana

Sałatka z gotowanych ziemniaków, jajek i wędzonego boczku

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni. Ugotowane ziemniaki pokrój w talarki lub w sporą kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie sałatkiPrzygotowane składniki umieść w salaterce. Dodaj do nich majonez, jogurt i musztardę, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak przechowywać sałatkę ziemniaczaną?

Sałatka ziemniaczana to potrawa, której trwałość zależy od użytych dodatków. Gdy dodaje się do niej świeże warzywa, zieleninę czy ugotowane jajka, niestety jej termin przydatności do spożycia ulega skróceniu. Taką sałatkę najlepiej zjeść w ciągu dwóch dni. Gdy zaś sałatka będzie zawierała bardziej stabilne dodatki, typu ogórek kiszony, tuńczyk z puszki, można ją trzymać dobę dłużej. W obu przypadkach należy ją umieścić w zamykanym pojemniku i przechowywać w lodówce.

Czytaj też:
Ta prosta sałatka jest pyszna i zdrowa. Sprawdzi się jako przekąska i lunch do pracy
Czytaj też:
Weź puszkę tuńczyka i zdrowe, zielone warzywa. Szybka sałatka idealna na lekką kolację