Smacznym, pożywnym śniadaniem może być jajecznica, omlet czy kanapki. Ja tym razem stawiam na owsiankę, ale w mało popularnej, wytrawnej wersji. Zestawię ją z kilkoma dodatkami, które sprawią, że całość będzie smaczna, sycąca i bardzo zdrowa. Wraz z nią organizm otrzyma porcję cennych węglowodanów, błonnika, białka, tłuszczu, witamin i soli mineralnych. To naprawdę świetny pomysł na weekendowe śniadanie.
Jak przygotować płatki owsiane na śniadanie?
Płatki owsiane możecie ugotować lub tylko namoczyć. Najczęściej używanymi płynami do tego celu jest mleko albo woda. Płatki na wytrawną owsiankę zdecydowanie najlepiej jest ugotować na wodzie. Można do niej dodać szczyptę soli, a nawet ulubionych ziół. Tak przygotowane płatki da się zjeść na zimno, jednak z o wiele większą przyjemnością zjada się je, gdy są ciepłe.
Jak zrobić wytrawną owsiankę?
Przygotowanie mojej wytrawnej owsianki sprowadza się do ugotowania płatków owsianych i podania ich z kilkoma dodatkami. Ja zwykle wybieram płatki owsiane zwykłe, które wymagają 7-10 minut gotowania. Są jednak bardziej wartościowe od płatków błyskawicznych. W czasie, gdy gotują się płatki, gotuję też jajka na miękko i szykuję prostą sałatkę.
Przepis: Wytrawna owsianka
Płatki owsiane podane z jajkiem i sałatką
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka zwykłych płatków owsianych
- 2 szklanki wody
- 4 jajka
- 100 g mieszanki sałat
- 125 g sera mozzarella
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 1/2 czerwonej cebulki
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie składnikówW garnku zagotuj wodę, posól ją, wsyp do niej płatki owsiane, wymieszaj. Gotuj je 7-10 minut, aż zrobią się miękkie i wchłoną wodę. Gdy nastawisz płatki, nastaw też jajka i gotuj je 5 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
- Przygotowanie sałatkiW czasie, gdy gotują się płatki i jajka, przygotuj sałatkę. Sałatę opłucz, osusz, przełóż do salaterki. Dodaj do niej pokrojony ogórek, cebulę, mozzarellę i oliwki. Sałatkę polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, wymieszaj, dopraw do smaku.
- Serwowanie owsiankiCiepłą owsiankę rozłóż do miseczek. Do każdej dołóż obrane, przekrojone na pół jajko ugotowane na miękko i porcję sałatki.
Z czym jeszcze można podać owsiankę?
Jeśli chcecie spróbować wytrawnej owsianki z innymi dodatkami, możecie sięgnąć np. po jajko sadzone, smażony boczek, pokrojone pomidory, awokado, mozzarellę, burratę. Gdy jednak wolicie owsiankę na słodko, do wyboru macie: owoce świeże, z konfitury, karmelizowane i suszone, jogurt naturalny i miód lub dżem, a także posiekane orzechy, gorzką czekoladę.
Czytaj też:
Trudno o zdrowszy dodatek do kanapek. Jest idealny na śniadanieCzytaj też:
Nie masz czasu na śniadanie? Ten pyszny koktajl zrobisz w 5 minut i pokochasz od pierwszego łyka