W naleśniki zawiń dwa pyszne składniki. To genialna przekąska lub lekka kolacja

W naleśniki zawiń dwa pyszne składniki. To genialna przekąska lub lekka kolacja

Dodano: 
Naleśniki z łososiem i ogórkiem
Naleśniki z łososiem i ogórkiem Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Ta naleśnikowa przekąska na zimno jest łatwa do zrobienia, a pyszna i efektowna. Możesz ją przygotować na wieczorny posiłek lub zaserwować na przyjęciu.

Jak zrobić naleśniki z łososiem i ogórkiem?

Aby zrobić przekąskę, potrzebujesz naleśników. W poniższym przepisie nie podajemy już przepisu na samo ciasto naleśnikowe. Zrób je tak, jak robisz zazwyczaj, albo skorzystaj z naszych sprawdzonych receptur:

Do przekąski pasują także naleśniki na mąkach bezglutenowych (np. na mące gryczanej), naleśniki ziołowe czy zielone naleśniki szpinakowe.

Kiedy usmażysz już same placki, reszta pójdzie ekspresowo. Ta przekąska jest tak smaczna, że warto przy robieniu innych naleśników, zostawić dodatkowe placki po to, aby wieczorem lub kolejnego dnia wykorzystać je do tego przepisu.

Do naleśnikowego nadzienia potrzebujesz serka kanapkowego (może być śmietankowy, ale pasuje też ziołowy, czosnkowy, koperkowy czy chrzanowy). Możesz też serek przygotować samodzielnie, mieszając twaróg ze śmietaną lub jogurtem naturalnym do odpowiedniej do smarowania, kremowej konsystencji. Cały sekret to posmarowanie placka serkiem i ułożenie ogórka oraz łososia podobnie jak przy sushi. Jeśli szykujesz te naleśniki na imprezę czy spotkanie, można je wówczas pokroić na małe roladki do zjedzenia na raz. Wyglądają w tej postaci bardzo efektownie.

Przepis: Naleśniki z ogórkiem i łososiem

Pyszna przekąska lub lekki posiłek.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
667 w każdej porcji

Składniki

  • 8 naleśników
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 200 g łososia wędzonego na zimno
  • 200 g serka kanapkowego (śmietankowego)
  • 3 gałązki koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOgórki obierz i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Kawałki łososia podziel na 8 porcji. Koperek posiekaj.
  2. Robienie naleśnikówNaleśniki posmaruj serkiem, posyp koperkiem, wzdłuż ułóż ogórka i rybę (patrz zdjęcie). Zawiń w rulon.

Inne pomysły na naleśniki z łososiem

Do naleśników możesz włożyć również inne dodatki. Do łososia będą pasować m.in. liście szpinaku lub rukoli, szczypior, żółty ser, ser feta, ugotowane na twardo jajka (lub pasta jajeczna zamiast serka), kawałki awokado czy paski kolorowej papryki.

Czytaj też:
Piekę filet z kurczaka i podaję z aksamitnym sosem. Obiad jak z restauracji, a kosztuje grosze
Czytaj też:
Biorę tanie mięso i piekę najlepszą wędlinę. Pracy niewiele, a sklepowe mogą się schować

Źródło: smaki.pl