Jak zrobić naleśniki z łososiem i ogórkiem?
Aby zrobić przekąskę, potrzebujesz naleśników. W poniższym przepisie nie podajemy już przepisu na samo ciasto naleśnikowe. Zrób je tak, jak robisz zazwyczaj, albo skorzystaj z naszych sprawdzonych receptur:
Do przekąski pasują także naleśniki na mąkach bezglutenowych (np. na mące gryczanej), naleśniki ziołowe czy zielone naleśniki szpinakowe.
Kiedy usmażysz już same placki, reszta pójdzie ekspresowo. Ta przekąska jest tak smaczna, że warto przy robieniu innych naleśników, zostawić dodatkowe placki po to, aby wieczorem lub kolejnego dnia wykorzystać je do tego przepisu.
Do naleśnikowego nadzienia potrzebujesz serka kanapkowego (może być śmietankowy, ale pasuje też ziołowy, czosnkowy, koperkowy czy chrzanowy). Możesz też serek przygotować samodzielnie, mieszając twaróg ze śmietaną lub jogurtem naturalnym do odpowiedniej do smarowania, kremowej konsystencji. Cały sekret to posmarowanie placka serkiem i ułożenie ogórka oraz łososia podobnie jak przy sushi. Jeśli szykujesz te naleśniki na imprezę czy spotkanie, można je wówczas pokroić na małe roladki do zjedzenia na raz. Wyglądają w tej postaci bardzo efektownie.
Przepis: Naleśniki z ogórkiem i łososiem
Pyszna przekąska lub lekki posiłek.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 667 w każdej porcji
Składniki
- 8 naleśników
- 2 ogórki szklarniowe
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- 200 g serka kanapkowego (śmietankowego)
- 3 gałązki koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOgórki obierz i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Kawałki łososia podziel na 8 porcji. Koperek posiekaj.
- Robienie naleśnikówNaleśniki posmaruj serkiem, posyp koperkiem, wzdłuż ułóż ogórka i rybę (patrz zdjęcie). Zawiń w rulon.
Inne pomysły na naleśniki z łososiem
Do naleśników możesz włożyć również inne dodatki. Do łososia będą pasować m.in. liście szpinaku lub rukoli, szczypior, żółty ser, ser feta, ugotowane na twardo jajka (lub pasta jajeczna zamiast serka), kawałki awokado czy paski kolorowej papryki.
Czytaj też:
Piekę filet z kurczaka i podaję z aksamitnym sosem. Obiad jak z restauracji, a kosztuje groszeCzytaj też:
Biorę tanie mięso i piekę najlepszą wędlinę. Pracy niewiele, a sklepowe mogą się schować