Moja koleżanka mówi o tych pierogach: kryzysowe. A wszystko dlatego, że są tanie, ale jednocześnie można się nimi najeść. Sekretem jest farsz, który składa się z gotowanych ziemniaków, usmażonej na złoto cebulki i ugotowanej zielonej soczewicy. Warto tu przypomnieć, że soczewica jest doskonałym źródłem białka, stąd takie pierogi mogą śmiało zastąpić tradycyjny, mięsny posiłek. A do tego pierogi z soczewicą i ziemniakami robi się bardzo łatwo.
Jak zrobić pierogi z soczewicą i ziemniakami?
Soczewica, ziemniaki i cebulka w tym wydaniu to trio idealne. Pierwszy raz jadłam podobne pierogi u gospodyni we wschodniej Polsce, a o tym rewelacyjnym farszu przypomniała mi ostatnio koleżanka. Jeśli więc masz w kuchennej szafce opakowanie zielonej soczewicy, już wiesz, jak możesz ją wykorzystać.
Kluczowym dodatkiem, który doskonale łączy i podkręca wszystkie smaki, jest cebulka i dobry olej rzepakowy (zgarnij z patelni do farszu wszystko: i cebulę, i tłuszcz). Jeśli chcesz, aby było jeszcze smaczniej, do smażenia cebuli możesz dołożyć łyżkę masła.
Ciasto na pierogi to najprostsze ciasto na mące i wodzie, ale jeśli masz swój sprawdzony, czy ulubiony przepis na ciasto pierogowe, śmiało z niego korzystaj.
Przepis: Pierogi z ziemniakami i soczewicą
Pierogi z sycącym farszem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 921 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
farsz:
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie farszuUgotuj soczewicę do miękkości i zmiksuj. Cebulę drobno posiekaj i usmaż na oliwie, aż się zeszkli i lekko zrumieni. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz, dopraw solą i pieprzem.
- Robienie ciastaMąkę, gorącą wodę, olej i sól zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń je w folię i odstaw na ok. 20-30 minut.
- Robienie pierogówCiasto rozwałkuj i wykrawaj pierogi. Nakładaj nadzienie, zlepiaj. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Jak podawać pierogi z soczewicą?
Te pierogi można zjadać od razu po ugotowaniu: wówczas można je jedynie skropić odrobina oleju lub okrasić masłem. Świetnie smakują także z przesmażoną cebulą. Ja jestem fanką pierogów odsmażanych na patelni, takich ze złotą, chrupiącą skórką i w tej postaci najczęściej się nimi zajadam.
Do pierogów z soczewicą można podać kwaśną śmietanę, dobrze smakują także zaserwowane z surówkami, np. z dobrą surówką z kiszonej kapusty czy surówką z marchewki i selera.
Czytaj też:
Takie babcine kopytka pamiętam z dzieciństwa. Doskonale smakowały podane na słodkoCzytaj też:
Odkąd zrobiłam pierogi z tym farszem, moja rodzina wciąż o nie pyta. Zielony dodatek ma moc