Kryzysowe pierogi to przepyszny sposób na oszczędny i sycący obiad. Ten farsz to mistrzostwo świata

Kryzysowe pierogi to przepyszny sposób na oszczędny i sycący obiad. Ten farsz to mistrzostwo świata

Dodano: 
Pierogi
Pierogi Źródło: Pexels
Wystarczą trzy tanie składniki, aby zrobić rewelacyjny farsz do pierogów. To nadzienie, które nie tylko świetnie smakuje, ale też doskonale syci.

Moja koleżanka mówi o tych pierogach: kryzysowe. A wszystko dlatego, że są tanie, ale jednocześnie można się nimi najeść. Sekretem jest farsz, który składa się z gotowanych ziemniaków, usmażonej na złoto cebulki i ugotowanej zielonej soczewicy. Warto tu przypomnieć, że soczewica jest doskonałym źródłem białka, stąd takie pierogi mogą śmiało zastąpić tradycyjny, mięsny posiłek. A do tego pierogi z soczewicą i ziemniakami robi się bardzo łatwo.

Jak zrobić pierogi z soczewicą i ziemniakami?

Soczewica, ziemniaki i cebulka w tym wydaniu to trio idealne. Pierwszy raz jadłam podobne pierogi u gospodyni we wschodniej Polsce, a o tym rewelacyjnym farszu przypomniała mi ostatnio koleżanka. Jeśli więc masz w kuchennej szafce opakowanie zielonej soczewicy, już wiesz, jak możesz ją wykorzystać.

Kluczowym dodatkiem, który doskonale łączy i podkręca wszystkie smaki, jest cebulka i dobry olej rzepakowy (zgarnij z patelni do farszu wszystko: i cebulę, i tłuszcz). Jeśli chcesz, aby było jeszcze smaczniej, do smażenia cebuli możesz dołożyć łyżkę masła.

Ciasto na pierogi to najprostsze ciasto na mące i wodzie, ale jeśli masz swój sprawdzony, czy ulubiony przepis na ciasto pierogowe, śmiało z niego korzystaj.

Przepis: Pierogi z ziemniakami i soczewicą

Pierogi z sycącym farszem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
921 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

farsz:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie farszuUgotuj soczewicę do miękkości i zmiksuj. Cebulę drobno posiekaj i usmaż na oliwie, aż się zeszkli i lekko zrumieni. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz, dopraw solą i pieprzem.
  2. Robienie ciastaMąkę, gorącą wodę, olej i sól zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń je w folię i odstaw na ok. 20-30 minut.
  3. Robienie pierogówCiasto rozwałkuj i wykrawaj pierogi. Nakładaj nadzienie, zlepiaj. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Jak podawać pierogi z soczewicą?

Te pierogi można zjadać od razu po ugotowaniu: wówczas można je jedynie skropić odrobina oleju lub okrasić masłem. Świetnie smakują także z przesmażoną cebulą. Ja jestem fanką pierogów odsmażanych na patelni, takich ze złotą, chrupiącą skórką i w tej postaci najczęściej się nimi zajadam.

Do pierogów z soczewicą można podać kwaśną śmietanę, dobrze smakują także zaserwowane z surówkami, np. z dobrą surówką z kiszonej kapusty czy surówką z marchewki i selera.

Czytaj też:
Takie babcine kopytka pamiętam z dzieciństwa. Doskonale smakowały podane na słodko
Czytaj też:
Odkąd zrobiłam pierogi z tym farszem, moja rodzina wciąż o nie pyta. Zielony dodatek ma moc