Gratin dauphinois (gratin ziemniaczane) to potrawa kuchni francuskiej, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. W oryginalnej wersji ta zapiekanka ziemniaczana zawiera jedynie 4 składniki. Nieco zmodyfikowałem przepis, wzbogacając go żółtym serem, który po zapieczeniu, tworzy przepyszną „kołderkę” na delikatnych ziemniakach.
Dlaczego warto wypróbować przepis na francuską zapiekankę ziemniaczaną gratin dauphinois?
Francuska zapiekanka ziemniaczana zachwyca smakiem i konsystencją. Podstawę dania stanowią ziemniaki, które dzięki dodatkowi śmietanki kremówki, rozpływają się w ustach. Wyrazisty czosnek oraz gałka muszkatołowa sprawiają, że potrawa gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe. Przepis podstawowy możesz dopasować do indywidualnych potrzeb, dodając zarówno mięsne dodatki, jak i warzywa.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną gratin dauphinois?
Aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną podaję zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do m.in. pieczonego mięsa. Przygotowuję ją z surowych ziemniaków, które zalewam gorącym sosem. Tak przygotowaną potrawę wstawiam do piekarnika. Ziemniaki kroję na mandolinie, żeby wszystkie plasterki miały taką samą grubość.
Do zapiekanki gratin dauphinois używam ziemniaków o niskiej zawartości skrobi np. odmiany Lord, Avanti, Irga. Takie ziemniaki nie rozpadają się podczas pieczenia. Sos do zapiekanki robię ze śmietanki kremówki 30%. Jeżeli chcesz, żeby sos był gęsty i bardziej kremowy, to możesz użyć śmietanki kremówki 36%. Możesz również nieco „odchudzić” francuską zapiekankę ziemniaczaną, zalewając ją sosem ze śmietanki kremówki i mleka półtłustego, śmietany 12% lub jogurtu naturalnego w proporcji 1:1.
Wskazówka: smak zapiekanki gratin dauphinois wzbogacam, przekładając warstwy ziemniaków boczkiem lub kiełbasą oraz zeszkloną cebulką, a także dodając zioła np. tymianek i rozmaryn.
Przepis: Zapiekanka ziemniaczana (gratin dauphinois)
Pyszna, francuska zapiekanka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 791 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 200 g żółtego sera
Na sos:
- 260 ml śmietany kremówki 30%
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj i pokrój na plasterki o grubości około 3 mm. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Układanie ziemniakówFormę do zapiekania wysmaruj masłem (dno i boki). Ułóż ziemniaki (plastry powinny lekko na siebie zachodzić). Każdą warstwę ziemniaków oprósz solą. Możesz również oprószyć ziemniaki pieprzem czarnym, pieprzem kolorowym lub pieprzem ziołowym.
- Przygotowanie sosuŚmietankę kremówkę wlej do małego rondelka i doprowadź do wrzenia. Dodaj czosnek oraz gałkę muszkatołową (ilość wedle uznania) i gotuj kilkanaście sekund, żeby dodatki uwolniły aromat. Zalej ułożone w formie ziemniaki gorącym sosem i lekko potrząśnij naczyniem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Przykryj naczynie do zapiekania pokrywką lub folią aluminiową. Piecz 30-40 minut pod przykryciem. Odkryj zapiekankę gratin dauphinois i posyp startym serem. Piecz do momentu, aż ziemniaki zmiękną i ser się przyrumieni. Porada: jeżeli twój piekarnik przypala potrawy z wierzchu, to po dodaniu sera możesz zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni Celsjusza i nieco dłużej dopiekać gratin ziemniaczane.
Jak podawać francuską zapiekankę gratin dauphinois?
Gotową zapiekankę gratin dauphinois wyjmuję z piekarnika i pozostawiam na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dekoruję danie natką pietruszki i serwuję bez dodatków lub np. ze skropioną sosem winegret mieszanką sałat.
Czytaj też:
Z makaronu i prostych składników robię ekspresowy obiad. Zapiekanka w 20 minut, a rodzina ją uwielbiaCzytaj też:
Smażę delikatne placki i nadziewam aromatycznym farszem z 4 składników. To szybkie danie zasługuje na medal