Siostra Anastazja dodaje do buraczków do słoika te dwa składniki. Wychodzą obłędnie pyszne

Siostra Anastazja dodaje do buraczków do słoika te dwa składniki. Wychodzą obłędnie pyszne

Dodano: 
Buraczki do słoika siostry Anastazji
Buraczki do słoika siostry Anastazji Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Buraczki do słoika warto zrobić właśnie teraz. Wzorem siostry Anastazji dodaj do nich dwa sezonowe warzywa, a będą wyśmienite. Przepis jest banalny.

Buraczki do obiadu warto zrobić na zapas właśnie teraz. Pyszna sałatka siostry Anastazji zawiera bowiem dwa letnie składniki, które obecnie kupisz za grosze. Nie zwlekaj więc i skorzystaj z tego znakomitego przepisu. Jest tak banalny, że dziecko by sobie poradziło.

Dlaczego warto zrobić sałatkę z buraków siostry Anastazji?

Siostra Anastazja robi niezwykle smaczne buraczki do słoika. Bogate w żelazo i beta-karoten warzywo korzeniowe konserwuje wraz z dwoma pysznymi warzywami — cukinią i papryką. Latem te składniki są najsmaczniejsze i najcenniejsze.

Papryka dostarcza m.in. witamin z grupy B, witaminy E i K, a także mnóstwo potasu i magnezu. W cukinii natomiast znajdziesz przede wszystkim wzmacniającą odporność witaminę C, ale też poprawiającą kondycje wzroku witaminę A. Zamknięcie ich w słoiku wraz z burakami to strzał w dziesiątkę. Zimą będą znakomitym wsparciem dla twojego zdrowia.

Jak zrobić buraczki do słoików?

Wykonanie sałatki z buraków siostry Anastazji jest bardzo proste. Buraczki gotujesz się do miękkości, ścierasz na wiórki i łączysz z rozdrobnioną cukinią oraz papryką. Potem już wystarczy, że wrzucisz wszystkie warzywa do wrzącej zalewy i przeniesiesz całość do czystych słoików. Przetwory warto jeszcze zapasteryzować, by zmieć pewność, że nie ulegną zepsuciu podczas przechowywania.

Przepis: Buraczki do słoika siostry Anastazji

Pyszna sałatka z buraków pasująca do każdego obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
02 godz.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 kg cukinii
  • 2 średnie cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 125 ml octu spirytusowego 10%
  • 125 ml wody
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywBuraki wyszoruj, ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku (60-90 minut). Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cukinię umyj, rozdrobnij jak buraki. Przenieś na sito i posól. Odstaw na 20 minut, a następnie odciśnij z soku. Cebulę pozbaw łupiny i posiekaj. Paprykę opłucz. Pokrój w paseczki, usuwając gniazdo nasienne.
  2. Sporządzanie zalewyDo dużego garnka wlej wodę, ocet i olej. Wsyp sól i cukier, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia. Teraz wrzuć wszystkie warzywa. Wymieszaj.
  3. Zamykanie buraczków w słoikachZawartość garnka przenieś do czystych, wyparzonych słoików na gorąco. Dokładnie zakręć naczynia. Dno garnka wyłóż ściereczką. Ustaw w nim weki i wlej tyle wody, by sięgała do 3/5 wysokości słoików. Zagotuj. Pasteryzuj przetwory przez 30 minut. Wystudź na blacie i przenieś do spiżarki.

Jak podawać buraczki do słoików siostry Anastazji?

Pyszna sałatka z buraków najlepiej smakuje w towarzystwie mięs. Podaj ja do klasycznego kotleta schabowego albo do mielonych z dodatkiem kaszy gryczanej a będzie pysznie. Możesz też serwować ja w towarzystwie kotletów jarskich np. jajecznych lub z sojowych.

Nic nie stoi również na przeszkodzie, by zajadać się buraczkami do słoika bez mięsa i zrobić z nich np. zupę czy kaszotto. To dość niecodzienne zastosowania, ale dobry bulion i ugotowana kasza pozwolą ci je szybko przygotować. Wystarczy połączyć z nimi warzywa konserwowe i doprawić wedle potrzeb.

Czytaj też:
Ćwikłę z chrzanem robię według przepisu mojej teściowej. Zachwycił mnie jeden dodatek
Czytaj też:
Do kremu z buraka zawsze dodaję te owoce. To pomysł, który podpatrzyłam w restauracji

Źródło: mojegotowanie.pl