Buraczki do obiadu warto zrobić na zapas właśnie teraz. Pyszna sałatka siostry Anastazji zawiera bowiem dwa letnie składniki, które obecnie kupisz za grosze. Nie zwlekaj więc i skorzystaj z tego znakomitego przepisu. Jest tak banalny, że dziecko by sobie poradziło.
Dlaczego warto zrobić sałatkę z buraków siostry Anastazji?
Siostra Anastazja robi niezwykle smaczne buraczki do słoika. Bogate w żelazo i beta-karoten warzywo korzeniowe konserwuje wraz z dwoma pysznymi warzywami — cukinią i papryką. Latem te składniki są najsmaczniejsze i najcenniejsze.
Papryka dostarcza m.in. witamin z grupy B, witaminy E i K, a także mnóstwo potasu i magnezu. W cukinii natomiast znajdziesz przede wszystkim wzmacniającą odporność witaminę C, ale też poprawiającą kondycje wzroku witaminę A. Zamknięcie ich w słoiku wraz z burakami to strzał w dziesiątkę. Zimą będą znakomitym wsparciem dla twojego zdrowia.
Jak zrobić buraczki do słoików?
Wykonanie sałatki z buraków siostry Anastazji jest bardzo proste. Buraczki gotujesz się do miękkości, ścierasz na wiórki i łączysz z rozdrobnioną cukinią oraz papryką. Potem już wystarczy, że wrzucisz wszystkie warzywa do wrzącej zalewy i przeniesiesz całość do czystych słoików. Przetwory warto jeszcze zapasteryzować, by zmieć pewność, że nie ulegną zepsuciu podczas przechowywania.
Przepis: Buraczki do słoika siostry Anastazji
Pyszna sałatka z buraków pasująca do każdego obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 02 godz.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 1 kg buraków
- 1 kg cukinii
- 2 średnie cebule
- 2 czerwone papryki
- 125 ml octu spirytusowego 10%
- 125 ml wody
- 125 ml oleju rzepakowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 czubata łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywBuraki wyszoruj, ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku (60-90 minut). Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cukinię umyj, rozdrobnij jak buraki. Przenieś na sito i posól. Odstaw na 20 minut, a następnie odciśnij z soku. Cebulę pozbaw łupiny i posiekaj. Paprykę opłucz. Pokrój w paseczki, usuwając gniazdo nasienne.
- Sporządzanie zalewyDo dużego garnka wlej wodę, ocet i olej. Wsyp sól i cukier, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia. Teraz wrzuć wszystkie warzywa. Wymieszaj.
- Zamykanie buraczków w słoikachZawartość garnka przenieś do czystych, wyparzonych słoików na gorąco. Dokładnie zakręć naczynia. Dno garnka wyłóż ściereczką. Ustaw w nim weki i wlej tyle wody, by sięgała do 3/5 wysokości słoików. Zagotuj. Pasteryzuj przetwory przez 30 minut. Wystudź na blacie i przenieś do spiżarki.
Jak podawać buraczki do słoików siostry Anastazji?
Pyszna sałatka z buraków najlepiej smakuje w towarzystwie mięs. Podaj ja do klasycznego kotleta schabowego albo do mielonych z dodatkiem kaszy gryczanej a będzie pysznie. Możesz też serwować ja w towarzystwie kotletów jarskich np. jajecznych lub z sojowych.
Nic nie stoi również na przeszkodzie, by zajadać się buraczkami do słoika bez mięsa i zrobić z nich np. zupę czy kaszotto. To dość niecodzienne zastosowania, ale dobry bulion i ugotowana kasza pozwolą ci je szybko przygotować. Wystarczy połączyć z nimi warzywa konserwowe i doprawić wedle potrzeb.
Czytaj też:
Ćwikłę z chrzanem robię według przepisu mojej teściowej. Zachwycił mnie jeden dodatekCzytaj też:
Do kremu z buraka zawsze dodaję te owoce. To pomysł, który podpatrzyłam w restauracji