Ćwikłę z chrzanem robię według przepisu mojej teściowej. Zachwycił mnie jeden dodatek

Ćwikłę z chrzanem robię według przepisu mojej teściowej. Zachwycił mnie jeden dodatek

Dodano: 
Ćwikła
Ćwikła Źródło:Shutterstock / istetiana
Nic tak jak ćwikła z chrzanem nie podkreśli smaku pieczonych mięs i wędlin. Dlatego trudno wyobrazić sobie bez niej Wielkanoc. Ja zawsze robię ćwikłę według przepisu teściowej, bo ma niezwykły smak.

Ćwikłę z chrzanem bez trudu można kupić w każdym sklepie spożywczym. Jednak na święta, w miarę możliwości, staramy się przygotować domowe przysmaki według sprawdzonych, rodzinnych receptur. Ja na przykład wiele lat temu pokochałam ćwikłę mojej teściowej. W sumie robi się ją w tradycyjny sposób, jednak wyróżnia ją dodatek cudownej przyprawy.

Dobre buraki to podstawa smacznej ćwikły z chrzanem

Mimo, że ćwikła zawiera kilka aromatycznych dodatków, to gdy nie trafimy na smaczne buraki, nie wyjdzie taka jak trzeba. Idealne buraki powinny być słodkawe i pełne smaku. Wyróżnia je zazwyczaj ciemny kolor. Jasne w przekroju buraki zazwyczaj są mniej smaczne. Ostatnio coraz bardziej dostępne są podłużne buraki, które nie tylko są pełne smaku, ale też łatwo je obrać.

Czy do ćwikły dodać chrzan kupny czy domowy?

Oczywiście, gdy połączysz buraczki z kupnym chrzanem, ćwikła będzie smaczna. Jeśli jednak spróbowałaś kiedyś świeżo startego chrzanu i przyrządzonej z jego dodatkiem ćwikły, wiesz, na czym polega różnica. Własnoręcznie starty chrzan jest ostry w smaku i bardzo aromatyczny. Jeśli więc tylko uda ci się kupić świeży chrzan, wykorzystaj go do przygotowania domowej ćwikły. Pamiętaj jednak, by trzeć go na balkonie lub przy uchylonym oknie. Jeśli nieco zmiękł w czasie przechowywania, włóż go na kilka godzin do zimnej wody. Gdy odzyska jędrność, łatwiej będzie go trzeć.

Tak ćwikłę z chrzanem przyrządza moja teściowa

Moja teściowa przyrządza ćwikłę z buraków i chrzanu z własnego ogródka. Robi ją zazwyczaj tydzień przed świętami. Buraki gotuje dzień wcześniej, by na spokojnie mogły wystygnąć. Po wymieszaniu startych buraków i chrzanu doprawia całość octem jabłkowym, solą, pieprzem i odrobiną zmielonego kminku. I właśnie ten kminek przypadł mi do gustu, bo dzięki niemu ćwikła zyskuje inny wymiar i doskonały smak.

Przepis: Ćwikła z chrzanem

Tarte buraczki z chrzanem, octem jabłkowym i kminkiem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 150 g korzenia chrzanu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • kminek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie burakówBuraki dokładnie wyszoruj, opłucz, włóż do garnka. Zalej gorącą wodą, gotuj ok. 1 godzinę, aż będą miękkie. Buraki możesz też zawinąć każdego oddzielnie w folię aluminiową i piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach Celsjusza. Buraki wystudź, obierz, zetrzyj na małych oczkach.
  2. Tarcie chrzanuChrzan wyszoruj, zalej zimną wodą, odstaw na godzinę. Po tym czasie korzeń chrzanu obierz i zetrzyj na małych oczkach.
  3. Łączenie składników i doprawianieBuraczki wymieszaj ze startym chrzanem. Całość dopraw do smaku octem jabłkowym, kminkiem, solą i pieprzem.

Do czego podać ćwikłę?

Tak jak wspomniałam, ćwikła jest doskonałym dodatkiem do wędlin i zimnych mięs, ale też pasztetów i jaj na twardo. Można nią smarować pieczywo niczym masłem, dzięki czemu kanapki będą wyjątkowo smaczne. Ćwikła podkreśli też smak śledzi i jarskich kotletów.

Czytaj też:
Taki barszcz ukraiński robiła moja babcia. Ten smak nie ma sobie równych
Czytaj też:
Kruche ciasteczka na Wielkanoc. Kolorowy lukier możesz łatwo zrobić w domu

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl