Tego sosu z cukinią nie może zabraknąć w mojej spiżarni. To tani i dobry dodatek do obiadów

Tego sosu z cukinią nie może zabraknąć w mojej spiżarni. To tani i dobry dodatek do obiadów

Dodano: 
Cukinia do słoików
Cukinia do słoików Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Ten przepis na cukinię do słoików mam od znajomej, która każdego roku robiła ogromny zapas takich przetworów. Odkąd raz spróbowałam, nie wyobrażam sobie sezonu, bez przygotowania choć kilku słoików.

Ta cukinia do słoików to prosty pomidorowy sos z cukinią i podstawowymi dodatkami. Ja najczęściej wykorzystuję go jako dodatek do makaronu, kiedy nie mam czasu na robienie obiadu. Ale lubię też zajadać cukinię ze słoika na kanapkach. To dodatek uniwersalny, bo może być też bazą mięsnego obiadu (wystarczy podsmażyć kawałki mięsa na patelni i dodać sos z cukinią ze słoika).

Jak zrobić cukinię do słoików?

W przepisie podaję mój ulubiony patent na sos z cukinią, czyli sos ze startych na tartce świeżych pomidorów. To sprawia, że przygotowanie pomidorów zajmuje nie więcej, niż 10 minut. Podczas ścierania skórka zostaje na tarce. Inna metoda, choć nieco bardziej czasochłonna, to sparzenie pomidorów, zdjęcie z nich skórki i pokrojenie w kostkę. Taka metoda ma również swoje zalety, ponieważ dzięki temu w słoikach pozostają również kawałeczki pomidorów, ponieważ podczas duszenia nie wszystko całkowicie się rozpada.

Przepis: Cukinia do słoików

Cukinia z pomidorami idealna na zimę.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 cukinie
  • 3 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki oliwy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCukinię pokrój w kostkę, pomidory zetrzyj na tarce (skórkę wyrzuć). Cebulę i czosnek posiekaj.
  2. Robienie sosuNa dno garnka lub rondla wlej oliwę, rozgrzej, wrzuć cebulę i czosnek, a kiedy cebula się zeszkli, dodaj pomidory. Gotuj ok. 15-20 minut, dodaj cukinię i gotuj, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Gorący sos przekładaj do wyparzonych słoików i od razu zakręcaj.

Słoiki można dodatkowo poddać pasteryzacji. Ja najczęściej gorące słoiki wkładam do piekarnika nagrzanego do 110 stopni Celsjusza, zostawiam na 15 minut, po czym wyłączam piekarnik, a słoiki zostawiam do ostygnięcia.

Inne pomysły na cukinię do słoików

Przepis podstawowy można modyfikować i ja sama często to robię. Przede wszystkim do cukinii i pomidorów można dodać także inne przyprawy. Ja najczęściej dodaję ostrą papryczkę, ale robiłam też podobne słoiki z curry. Do cukinii z pomidorami można także dodać przyprawy ziołowe, takie jak oregano, tymianek czy bazylię.

Jeśli mam w domu kolorową paprykę, też lubię ją wkroić do tego zestawu. Wówczas wrzucam kawałki papryki na patelnię razem z cebulką i czosnkiem, a następnie dodaję pomidory. Cukinia ląduje w garnku zawsze na końcu, ponieważ potrzebuje najmniej czasu.

Czytaj też:
Ta marynowana cukinia to hit w moim domu. Co roku muszę zrobić choć kilka jej słoików