Ekspresowy sernik upiekę na święta. Tylko 10 minut pracy, a smak jak z najlepszej cukierni

Ekspresowy sernik upiekę na święta. Tylko 10 minut pracy, a smak jak z najlepszej cukierni

Dodano: 
Sernik z rodzynkami
Sernik z rodzynkami Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
Kiedy masz do przygotowania świąteczne przyjęcie, czasu zawsze brakuje. Ja stawiam wtedy na przepisy sprawdzone i takie, które nie wymagają wiele czasu. Taki jest ten sernik.

To prosty sernik z rodzynkami (ale od razu uspokajam tych, którzy rodzynek w serze nie lubią – można je w przepisie pominąć), który jest idealnym ciastem na Boże Narodzenie. Wygląda pięknie, smakuje rewelacyjnie i aż trudno uwierzyć, że jego przygotowanie jest tak proste i szybkie.

Jak zrobić ekspresowy sernik z rodzynkami?

Ten sernik na święta jest zrobiony z sera z wiaderka (warto teraz polować na promocje na ten produkt, aby upiec ciasto tanie, a dobre). Aby sernik powstał ekspresowo, namocz rodzynki nieco wcześniej. W przepisie jest to mocna herbata, ale może być również herbata z dodatkiem rumu lub rum wymieszany z wodą. Przygotowanie ciasta nie zajmie ci więcej niż 10 minut. Resztę zrobi piekarnik.

Wskazówka: to sernik bez spodu, ale jeśli wolisz takie ciasta ze spodem, śmiało go dodaj. Może to być spód z herbatników, może być z kruchego ciasta.

Jeśli chcesz, aby sernik nie opadł i nie popękał, na dół piekarnika włóż blachę (lub inne naczynie) z gorącą wodą. To prosty patent na idealny wierzch serników. Ważne jest również, aby cierpliwie ostudzić ciasto w piekarniku. Dzięki temu sernik nie opadnie gwałtownie i będzie równy (wyjęty zaraz po upieczeniu, opadnie).

Przepis: Sernik z rodzynkami

Pyszny sernik z sera z wiaderka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
539 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 7 jajek
  • 250 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaRodzynki zalej mocną herbatą i odstaw na 15-20 minut. Oddziel białka od żółtek. Miękkie masło ucieraj (możesz to zrobić robotem) z cukrem. Dodawaj kolejno żółtka i utrzyj wszystko na puszystą, jasną masę. Dodaj ser z wiaderka i zmiksuj wszystko delikatnie na gładką masę. Na koniec dodaj budynie. Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową. Rodzynki odsącz i osusz, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do ciasta.
  2. Pieczenie ciastaRozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 55-60 minut. Ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch gotowego ciasta można posmarować miodem rozmieszanym z wodą.

Jak udekorować sernik z rodzynkami?

Sernik z rodzynkami można udekorować w dowolny sposób. Można go jedynie oprószyć cukrem pudrem, ale też polać lukrem czy polewą czekoladową. Można go posypać płatkami migdałów czy ozdobić orzechami. Pięknie będzie wyglądał na świątecznym stole udekorowany owocami i gałązkami rozmarynu: ułóż na cieście przed podaniem kawałki mandarynek, kulki żurawiny, gałązki świeżego rozmarynu i oprósz wszystko delikatnie cukrem pudrem. Taki sernik będzie wyglądał na stole niczym najlepszy bożonarodzeniowy tort.

Czytaj też:
Najprostsze ciasteczka maślane. Kruchutkie, rozpływają się w ustach, a to tylko trzy składniki
Czytaj też:
Ten świąteczny piernik zawsze wychodzi mięciutki. Sekret tkwi w popularnym napoju, który dodaję do ciasta