Najprostsze ciasteczka maślane. Kruchutkie, rozpływają się w ustach, a to tylko trzy składniki

Najprostsze ciasteczka maślane. Kruchutkie, rozpływają się w ustach, a to tylko trzy składniki

Dodano: 
Ciasteczka maślane
Ciasteczka maślane Źródło: Shutterstock / Sam Thomas A
Wystarczy masło i dwa podstawowe składniki, aby wyczarować obłędnie pyszne ciasteczka maślane. Bez jajek i bez żadnych spulchniaczy.

Te ciasteczka maślane to doskonały deser do kawy, ale też ciasteczka na święta: można je zajadać bez żadnych dodatków, a można udekorować lub dodać do nich ulubione składniki. To klasyczne kruche ciasto na maśle, ale ważny jest jeden szczegół podczas przygotowywania ciasta.

Jak zrobić ciasteczka maślane z trzech składników?

Ciasteczka z trzech składników to ciastka, przy których wykorzystujemy najbardziej podstawową zasadę przy pieczeniu ciast kruchych, czyli 3-2-1. Oznacza ona 3 porcje mąki, 2 porcje tłuszczu (w naszym przypadku masła) i 1 porcję cukru.

Składniki wystarczy ze sobą połączyć, aby uzyskać jednolite ciasto. Zwykle przy cieście kruchym obowiązuje zasada, że masło powinno być zimne. Tym razem robimy odwrotnie: masło powinno być miękkie i w temperaturze pokojowej, ponieważ miksujemy je z cukrem z na puszystą masę i dopiero dodajemy mąkę. W przepisie podajemy cukier puder, ale może to być też cukier kryształ, wówczas ważne jest, aby dokładnie się rozpuścił.

Nie oznacza to jednak, że ciasta nie chłodzimy. Formujemy z niego rulon i wstawiamy do lodówki, aż stwardnieje od zimna. Wtedy kroimy plastry i pieczemy proste okrągłe ciasteczka. Tu od razu rada: krążki można maczać w cukrze przed pieczeniem, aby uzyskać ciasteczka z cukrowym, słodkim wierzchem.

Ciasteczka mają intensywny maślany smak, ale jeśli chcesz, możesz dodać do nich też ulubiony aromat: odrobinę ekstraktu z wanilii, olejek migdałowy do ciast lub skórkę otartą z cytrusów.

Przepis: Ciasteczka maślane

Proste ciasteczka z trzech składników.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
354 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZmiksuj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę i zmiksuj lub zagnieć na jednolite ciasto. Połóż ciasto na papierze do pieczenia lub folii spożywczej, uformuj wałek, zawiń i wstaw do lodówki na 30-40 minut.
  2. Robienie i pieczenie ciastekSchłodzony rulon krój na plastry. Układaj krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10-13 minut (czas zależy od grubości ciasteczek) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Jak udekorować ciasteczka maślane?

Jeśli tylko masz ochotę, ciasteczka maślane można udekorować. Świetnie smakują i wyglądają ozdobione polewą czekoladową (maczaj je do połowy w roztopionej czekoladzie lub rysuj polewą esy-floresy na ciastkach). Nim czekolada ostygnie, możesz je osypać płatkami migdałów lub kolorowymi posypkami.

Czytaj też:
Domek z piernika robię zawsze z tego przepisu. Świetna zabawa i efektowna ozdoba na Boże Narodzenie
Czytaj też:
Najłatwiejszy świąteczny makowiec. Teść zdradził mi banalny sposób na wilgotne nadzienie i maślane, kruche ciasto