Te ciasteczka maślane to doskonały deser do kawy, ale też ciasteczka na święta: można je zajadać bez żadnych dodatków, a można udekorować lub dodać do nich ulubione składniki. To klasyczne kruche ciasto na maśle, ale ważny jest jeden szczegół podczas przygotowywania ciasta.
Jak zrobić ciasteczka maślane z trzech składników?
Ciasteczka z trzech składników to ciastka, przy których wykorzystujemy najbardziej podstawową zasadę przy pieczeniu ciast kruchych, czyli 3-2-1. Oznacza ona 3 porcje mąki, 2 porcje tłuszczu (w naszym przypadku masła) i 1 porcję cukru.
Składniki wystarczy ze sobą połączyć, aby uzyskać jednolite ciasto. Zwykle przy cieście kruchym obowiązuje zasada, że masło powinno być zimne. Tym razem robimy odwrotnie: masło powinno być miękkie i w temperaturze pokojowej, ponieważ miksujemy je z cukrem z na puszystą masę i dopiero dodajemy mąkę. W przepisie podajemy cukier puder, ale może to być też cukier kryształ, wówczas ważne jest, aby dokładnie się rozpuścił.
Nie oznacza to jednak, że ciasta nie chłodzimy. Formujemy z niego rulon i wstawiamy do lodówki, aż stwardnieje od zimna. Wtedy kroimy plastry i pieczemy proste okrągłe ciasteczka. Tu od razu rada: krążki można maczać w cukrze przed pieczeniem, aby uzyskać ciasteczka z cukrowym, słodkim wierzchem.
Ciasteczka mają intensywny maślany smak, ale jeśli chcesz, możesz dodać do nich też ulubiony aromat: odrobinę ekstraktu z wanilii, olejek migdałowy do ciast lub skórkę otartą z cytrusów.
Przepis: Ciasteczka maślane
Proste ciasteczka z trzech składników.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 354 w każdej porcji
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZmiksuj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę i zmiksuj lub zagnieć na jednolite ciasto. Połóż ciasto na papierze do pieczenia lub folii spożywczej, uformuj wałek, zawiń i wstaw do lodówki na 30-40 minut.
- Robienie i pieczenie ciastekSchłodzony rulon krój na plastry. Układaj krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10-13 minut (czas zależy od grubości ciasteczek) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Jak udekorować ciasteczka maślane?
Jeśli tylko masz ochotę, ciasteczka maślane można udekorować. Świetnie smakują i wyglądają ozdobione polewą czekoladową (maczaj je do połowy w roztopionej czekoladzie lub rysuj polewą esy-floresy na ciastkach). Nim czekolada ostygnie, możesz je osypać płatkami migdałów lub kolorowymi posypkami.
Czytaj też:
Domek z piernika robię zawsze z tego przepisu. Świetna zabawa i efektowna ozdoba na Boże NarodzenieCzytaj też:
Najłatwiejszy świąteczny makowiec. Teść zdradził mi banalny sposób na wilgotne nadzienie i maślane, kruche ciasto
