Do kiszonej kapusty dorzucam aromatyczne ziarenka. Ta surówka do obiadu smakuje i poprawia trawienie

Do kiszonej kapusty dorzucam aromatyczne ziarenka. Ta surówka do obiadu smakuje i poprawia trawienie

Dodano: 
Surówka z kapusty kiszonej z kminkiem
Surówka z kapusty kiszonej z kminkiem Źródło: Shutterstock / Viktor Kochetkov
Surówka z kapusty kiszonej to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych surówek. Ja zawsze dodaję do nich jedną, cenną przyprawę.

Mowa o kminku – podłużnych, pełnych aromatu ziarenkach, które doskonale pasują do surówki z kiszonej kapusty. To przepis bardzo prosty, a taka surówka pasuje do wielu obiadów. Sam kminek sprawia, że nie tylko świetnie smakuje, ale też poprawia trawienie.

Dlaczego warto jeść kminek?

Kminek to jedna z najstarszych przypraw świata, znana i ceniona już w starożytnym Egipcie. Jego drobne, podłużne nasionka kryją w sobie intensywny aromat, który potrafi całkowicie odmienić smak potrawy.

W Polsce od wieków używa się kminku do dań tłustych i ciężkostrawnych, bo znakomicie wspomaga trawienie. To właśnie jego najważniejsza właściwość: kminek pobudza wydzielanie soków żołądkowych i żółci, łagodzi wzdęcia, skurcze i uczucie pełności. Nie bez powodu często pojawia się w potrawach z kapustą, roślinami strączkowymi czy mięsem.

Oprócz tego kminek ma także właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i rozkurczowe. Napar z kminku czy dodanie go do potraw może pomóc przy niestrawności, kaszlu czy problemach z wątrobą. Uważa się też, że jego aromatyczne olejki eteryczne mają także delikatne działanie uspokajające.

Jak zrobić surówkę z kapusty z kiszonej i kminku?

Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy pokroić kapustę (kiedy jest drobniejsza, łatwiej się ją je), cebulę, doprawić cukrem, pieprzem i dodać kminek. Ziarenka można dodać w całości, można je też roztłuc w moździerzu. W tej drugiej opcji lepiej dodać ich nieco mniej, ponieważ aromat będzie bardzo intensywny.

Przepis: Surówka z kapusty kiszonej z kminkiem

Pyszna i zdrowa surówka.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
103 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę pokrój drobno i dopraw cukrem. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do kapusty.
  2. Robienie surówkiDo kapusty dodaj oliwę, kminek i dopraw wszystko pieprzem. Wymieszaj i odstaw, aby smaki się przegryzły.

Surówka jest najlepsza, jeśli postoi minimum godzinę. Pasuje do różnych obiadów, ale przede wszystkim do tłustych mięs, np. pieczonej karkówki czy smażonej kiełbasy. Ja bardzo lubię ją serwować z kaszą gryczaną i sosem grzybowym.

Czytaj też:
Zupa, która ratuje każdy obiad. Moja dyżurna pomidorowa zawsze się udaje
Czytaj też:
Zrób pyzy jak u babci, a nie tkniesz już mrożonych. Wystarczy mięso z rosołu