Jajecznica z tym dodatkiem to hit sezonu. Łap przepis i korzystaj

Jajecznica z tym dodatkiem to hit sezonu. Łap przepis i korzystaj

Dodano: 
Jajecznica ze szczypiorkiem
Jajecznica ze szczypiorkiem Źródło: Shutterstock / Maren Winter
Jajecznica to polski, śniadaniowy klasyk. Dziś proponujemy wam najlepszą, naszym zdaniem jej wersję na lato. Wystarczy odrobina masła i jeden prosty dodatek.

Jajecznica to szybkie i pożywne śniadanie, które lubi większość osób. Łatwo się ją robi, cały urok tego dania polega na tym, że można dorzucić do jajek swoje ulubione składniki. My dziś proponujemy klasykę: jajecznicę z dużą ilością soczystego szczypiorku.

Jak zrobić jajecznicę ze szczypiorkiem?

Zrobienie jajecznicy jest dziecinnie proste. Wykorzystaj do tego najlepszy sezonowy szczypiorek: gruby, soczysty, z białymi końcówkami, które też koniecznie skrój. W naszym przepisie tego szczypioru jest naprawdę dużo, chciałoby się powiedzieć wręcz, że to szczypior z jajkami, jest też dużo pieprzu. Oczywiście ilość szczypiorku możesz dostosować do własnych preferencji.

Są dwie szkoły robienia jajecznicy ze szczypiorkiem. Można najpierw wrzucić na patelnię jajka i potem dodać szczypior, a można najpierw dosłownie na chwilę wrzucić szczypiorek i zalać go jajkami. My dziś proponujemy tę drugą wersję. Masło podbija smak szczypioru i jajecznica smakuje doskonale. Jeśli jesteś fanem soczystego, grubego szczypioru, zostaw część i takim posiekanym, świeżym szczypiorkiem dodatkowo posyp gotową jajecznicę.

Przepis: Jajecznica ze szczypiorkiem

Tradycyjna jajecznica z cebulą dymką.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
7 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
346

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 szczypiory
  • 2 łyżeczki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówJajka rozbij i rozmąć delikatnie w misce lub kubku. Szczypior i dymkę drobno posiekaj.
  2. Smażenie jajecznicyNa patelnię wrzuć masło, a kiedy się rozpuści, dodaj szczypior. Smaż pół minuty, wlej jajka, dopraw solą i pieprzem. Smaż aż do uzyskania ulubionej konsystencji jaj.

Jajecznicę podawaj od razu, najlepiej w towarzystwie dobrego, ciemnego chleba albo świeżych bułeczek śniadaniowych.

Co jeszcze można dodać do jajecznicy?

Jajecznica daje wręcz nieograniczone możliwości urozmaicania dania dodatkami. Szczypior to jeden z klasyków obok boczku, kiełbasy, szynki czy cebulki. Ale do jajecznicy możesz dodać także pokrojone pomidory (to również dodatek idealny na lato), garść liści szpinaku, ale też pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia (taką jajecznicę kochają Skandynawowie), wędzonego łososia czy też starty żółty ser, który nada jajecznicy wyjątkowej kremowości.

Czytaj też:
Domowe bułeczki śniadaniowe. Najprostszy przepis dała mi moja siostrzenica
Czytaj też:
Puszysty chlebek chmurka z dwóch składników. Nie ma tu nawet grama mąki