Jajecznica to szybkie i pożywne śniadanie, które lubi większość osób. Łatwo się ją robi, cały urok tego dania polega na tym, że można dorzucić do jajek swoje ulubione składniki. My dziś proponujemy klasykę: jajecznicę z dużą ilością soczystego szczypiorku.
Jak zrobić jajecznicę ze szczypiorkiem?
Zrobienie jajecznicy jest dziecinnie proste. Wykorzystaj do tego najlepszy sezonowy szczypiorek: gruby, soczysty, z białymi końcówkami, które też koniecznie skrój. W naszym przepisie tego szczypioru jest naprawdę dużo, chciałoby się powiedzieć wręcz, że to szczypior z jajkami, jest też dużo pieprzu. Oczywiście ilość szczypiorku możesz dostosować do własnych preferencji.
Są dwie szkoły robienia jajecznicy ze szczypiorkiem. Można najpierw wrzucić na patelnię jajka i potem dodać szczypior, a można najpierw dosłownie na chwilę wrzucić szczypiorek i zalać go jajkami. My dziś proponujemy tę drugą wersję. Masło podbija smak szczypioru i jajecznica smakuje doskonale. Jeśli jesteś fanem soczystego, grubego szczypioru, zostaw część i takim posiekanym, świeżym szczypiorkiem dodatkowo posyp gotową jajecznicę.
Przepis: Jajecznica ze szczypiorkiem
Tradycyjna jajecznica z cebulą dymką.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 346
Składniki
- 2 jajka
- 2 szczypiory
- 2 łyżeczki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówJajka rozbij i rozmąć delikatnie w misce lub kubku. Szczypior i dymkę drobno posiekaj.
- Smażenie jajecznicyNa patelnię wrzuć masło, a kiedy się rozpuści, dodaj szczypior. Smaż pół minuty, wlej jajka, dopraw solą i pieprzem. Smaż aż do uzyskania ulubionej konsystencji jaj.
Jajecznicę podawaj od razu, najlepiej w towarzystwie dobrego, ciemnego chleba albo świeżych bułeczek śniadaniowych.
Co jeszcze można dodać do jajecznicy?
Jajecznica daje wręcz nieograniczone możliwości urozmaicania dania dodatkami. Szczypior to jeden z klasyków obok boczku, kiełbasy, szynki czy cebulki. Ale do jajecznicy możesz dodać także pokrojone pomidory (to również dodatek idealny na lato), garść liści szpinaku, ale też pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia (taką jajecznicę kochają Skandynawowie), wędzonego łososia czy też starty żółty ser, który nada jajecznicy wyjątkowej kremowości.
Czytaj też:
Domowe bułeczki śniadaniowe. Najprostszy przepis dała mi moja siostrzenicaCzytaj też:
Puszysty chlebek chmurka z dwóch składników. Nie ma tu nawet grama mąki