Bez ważenia składników i bez miksera. To najprostsze ciasto jogurtowe z owocami

Bez ważenia składników i bez miksera. To najprostsze ciasto jogurtowe z owocami

Dodano: 
Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe Źródło: Shutterstock / Marcus Z-pics
To ciasto jogurtowe zawsze wychodzi, a jego przygotowanie jest wręcz banalnie proste. Nie potrzeba miksera, a składniki odmierza się... kubeczkiem po jogurcie.

Ciasta jogurtowe to jedne z najprostszych ciast. Takie, które zawsze się udają i takie, od których można śmiało zaczynać swoją przygodę z pieczeniem. To ciasta doskonałe na przygotowanie ich razem z dziećmi. Nasza propozycja to ciasto bez miksera – jedyne czego potrzebujesz to dwie miski oraz widelec lub trzepaczka do mieszania.

Jak zrobić ciasto jogurtowe odmierzane kubeczkiem?

Ciasta jogurtowe zawsze ładnie wyrastają dzięki obecności kwaśnego jogurtu, który połączeniu z sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia powoduje powstawanie pęcherzyków gazu – to one nadają ciastu lekkości i puszystości. Dodatkowo jogurt nawilża ciasto, sprawiając, że masa jest bardziej elastyczna i równomiernie się piecze.

Do przygotowania ciasta wykorzystaj zwykły jogurt naturalny, a wszystkie składniki (mąkę, cukier i olej) odmierz kubeczkiem po jogurcie. Najlepiej najpierw odmierzyć olej, a potem wytrzeć kubek i odmierzyć mąkę i cukier.

Nasza propozycja to ciasto aromatyzowane skórką z cytryny, ale może to być także cukier waniliowy albo dowolny olejek do aromatyzowania ciast.

Przepis: Ciasto jogurtowe odmierzane kubkiem

Proste ciasto z owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
272 w każdej porcji

Składniki

  • 1 jogurt naturalny w kubeczku 180 g
  • 3 kubeczki mąki
  • 2 kubeczki cukru
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 250 g malin lub innych owoców

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaWymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Pozostałe składniki – jogurt, olej, jajka, cukier i skórkę z cytryny – wymieszaj widelcem w drugiej misce. Połącz składniki mokre i suche.
  2. Pieczenie ciastaPrzelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż na wierzchu owoce. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub dodatkowo ozdobić świeżymi owocami albo listkami mięty czy melisy. Ciasto świetnie smakuje w towarzystwie dobrej kawy lub herbaty.

Jakie owoce dodać do ciasta jogurtowego?

Bazowy przepis na ciasto jogurtowe bez miksera warto zapisać na później. Możesz do niego dodać dowolne owoce. W naszym przepisie są maliny, ale świetnie sprawdzą się także borówki, wiśnie, jagody, śliwki, morele, truskawki czy porzeczki. Do ciasta można użyć też mrożonych owoców.

Czytaj też:
Domowe bułeczki z borówkami to u mnie wakacyjny hit. Są takie mięciutkie, a kosztują grosze
Czytaj też:
Te lody są u mnie przebojem lata. Z ich przygotowaniem radzą sobie nawet dzieci

Źródło: smaki.pl