Cztery składniki na prostą sałatkę kupisz w każdym markecie. Jest idealna na lekką kolację

Cztery składniki na prostą sałatkę kupisz w każdym markecie. Jest idealna na lekką kolację

Dodano: 
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / Alesia.Bierliezova
Ta pyszna sałatka z tuńczykiem jest wręcz banalnie prosta do zrobienia. Kup po drodze do domu składniki, a całość zrobisz w kilka chwil.

Wracasz po pracy do domu i zastanawiasz się, co zjeść na kolację? Wejdź po drodze do sklepu z prostą listą zakupową: puszka tuńczyka, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula i paczka roszponki (zamiast roszponki może być również rukola albo szpinak baby). Tyle wystarczy, aby w mig cieszyć się lekkim, pożywnym i zdrowym posiłkiem.

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?

Proponujemy, aby do tej sałatki użyć tuńczyka w oliwie bądź oleju. Nawet po odsączeniu ryby, cześć tłuszczu zostaje i w połączeniu z odrobiną soku z cytryny tworzy dressing do sałatki. W razie potrzeby możesz sałatkę skropić większą ilością oleju z puszki z tuńczykiem. Jeśli wykorzystujesz tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, koniecznie dodaj do sałatki oliwę z oliwek lub inny dobry tłuszcz.

Do sałatki świetnie pasuje delikatna roszponka, ale możesz też wybrać bardziej wyrazistą rukolę czy smaczne listki szpinaku. Może to być również miks sałat: weź to, co lubisz, lub to, co akurat uda ci się zdobyć (w marketach popołudniami często można trafić na obniżki produktów, które danego dnia tracą ważność: nierzadko są to właśnie różnego rodzaju liście i miksy sałat gotowe do użycia).

Przepis: Sałatka z tuńczykiem

Szybka danie z tuńczykiem z puszki.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
96 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 120 g roszponki
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ćwiartka cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówTuńczyka odsącz z oliwy, cebulę posiekaj, pomidory pokrój na połówki.
  2. Robienie sałatkiW misce wymieszaj roszponkę, tuńczyka, pomidorki i cebulę. Dopraw solą, pieprz, i skrop sokiem z cytryny.

Gotową sałatkę możesz dodatkowo posypać czymś chrupiącym: prażonymi płatkami migdałów, pestkami słonecznika czy ziarenkami sezamu.

Jak podawać sałatkę z tuńczykiem?

Sałatkę można zajadać bez żadnych dodatków, a można podać ją z kromką pieczywa lub chrupiącą grzanką. Wystarczy, że skropisz kawałek bagietki lub innego pieczywa oliwą i zrumienisz z obu stron na patelni. Na taką grzankę można dodatkowo położyć kawałek żółtego sera.

Czytaj też:
Robię ten makaron, gdy mam mało czasu. Trzy składniki i smak, który przenosi do Włoch
Czytaj też:
Sałatka z południa Francji, którą robię co tydzień. Sprawdź mój sekretny przepis