Makaron z mięsem to ekspresowe danie na obiad lub kolację. Syci i rewelacyjnie smakuje

Makaron z mięsem to ekspresowe danie na obiad lub kolację. Syci i rewelacyjnie smakuje

Dodano: 
Makaron z mięsem
Makaron z mięsem Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Robi się szybko, łatwo, a do tego jest bardzo smaczny. Czy trzeba czegoś więcej? Ten makaron z mięsem to idealny pomysł na ekspresowy posiłek.

Jeśli wracasz do domu zmęczony, głodny i myślisz, że najlepszy sposób to zamówienie jedzenia, to przychodzimy dziś z zupełnie inną propozycją. Dużo szybciej i bez wielkiego wysiłku zrobisz pyszny makaron z mięsem. Już po kwadransie będziesz zajadać ciepły, sycący posiłek.

Jak zrobić makaron z mięsem?

To danie z makaronem jest pełne mięsa, którego smak podkręcają pomidory z puszki oraz cebula i czosnek. To jedna z tych potraw, które zrobisz w czasie, w którym gotuje się makaron. Aby rzeczywiście było ekspresowo, działaj równolegle na dwóch palnikach: na jednym niech gotuje się makaron, na drugim szykuj sos, a na koniec połącz wszystko w całość.

Do przygotowania dania możesz wybrać dowolne mięso mielone. Świetnie sprawdzi się wołowina, wieprzowina, ale też mieszanka tych dwóch rodzajów mięs. Aby nabrało ono smaku i aromatu, najpierw wrzuć na patelnię cebulę i czosnek. Nie dopuść jednak do tego, aby czosnek się przypalił, ponieważ stanie się gorzki. Chodzi o to, aby cebulę zeszklić, a czosnek smażyć dosłownie chwilę, aby oddał pełnię swojego smaku. Potem można już na patelnię wrzucać mięso, a po chwili także pomidory.

Mięso warto odrobinę podlać wodą z makaronu. To sprawi, że ten gęsty, treściwy sos będzie miał jeszcze przyjemniejszą konsystencję.

Rada: jeśli czujesz, że jesteś bardzo głodny, możesz do dania dodać jeszcze jeden sycący składnik. Jest to groszek konserwowy. Dodaj go pod koniec duszenia mięsa z pomidorami.

Przepis: Makaron z mięsem

Szybkie i sycące danie z makaronem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
948 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMakaron ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i smaż krótko wszystko razem. Dodaj na patelnię mięso, smaż ok. 3 minut, dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby podlej odrobiną wody z gotowania makaronu.
  2. Robienie daniaNa patelnię przełóż odcedzony makaron. Wymieszaj i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Jak podawać makaron z mięsem?

Makaron z mięsem można podać posypany tartym żółtym serem lub parmezanem. Oprócz pietruszki można go także posypać szczypiorkiem lub świeżymi listkami bazylii.

Czytaj też:
Ten pyszny, tani gulasz robię bez grama mięsa. Rodzina zawsze prosi o dokładkę! Sprawdź przepis
Czytaj też:
Wystarczy pokroić cebulę i dodać jedno warzywo. Wyrazista i chrupiąca surówka do obiadu