Ten pyszny, tani gulasz robię bez grama mięsa. Rodzina zawsze prosi o dokładkę! Sprawdź przepis

Ten pyszny, tani gulasz robię bez grama mięsa. Rodzina zawsze prosi o dokładkę! Sprawdź przepis

Dodano: 
Krajanka sojowa w sosie pieczarkowym
Krajanka sojowa w sosie pieczarkowym Źródło: Shutterstock / Martin Rettenberger
Szukasz pomysłu na bezmięsne, aromatyczne i sycące danie? Ten gulasz to idealny wybór. Jego smak zachwyca, a obiad dla całej rodziny kosztuje grosze!

Krajanka sojowa w sosie pieczarkowym to proste danie wegetariańskie, które udowadnia, że kuchnia bez mięsa może być pełna smaku i bardzo sycąca. Ekspresowa w przygotowaniu potrawa bazuje na niedrogich składnikach, które bez problemu kupisz w każdym sklepie spożywczym.

Jak zrobić krajankę sojową w sosie pieczarkowym?

Krajankę zalewam gorącym bulionem warzywnym i odstawiam do napęcznienia, gotuję, a następnie odsączam na sitku z nadmiaru płynu. Przyprawiony solą oraz pieprzem zamiennik mięsa odstawiam i przygotowuję składniki sosu. Pieczarki, cebulę i czosnek kroję, obsmażam na oliwie z oliwek i dodaję krajankę. Po chwili smażenia dodaję na patelnię śmietankę roślinną i chwilę gotuję, żeby sos zgęstniał.

Przepis: Krajanka sojowa w sosie pieczarkowym

Pyszny, sycący obiad bez grama mięsa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
547 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g suchej krajanki sojowej
  • 80 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml śmietanki roślinnej 31%
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie krajanki sojowejKrajankę sojową zalej gorącym bulionem warzywnym. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 10-15 minut, a następnie włącz grzanie i gotuj krajankę na małym ogniu do miękkości – około 10 minut. Gdy krajanka sojowa zmięknie, wyjmij ją łyżką cedzakową na sitko lub durszlak i odsącz z nadmiaru płynu (możesz lekko odcisnąć). Odsączoną krajankę dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przygotowanie składników sosuPieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. SmażenieNa dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż się przyrumienią. Na patelnię z podsmażonymi pieczarkami dodaj krajankę sojową i smaż 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Dodanie śmietankiWlej na patelnię śmietankę (jeżeli wolisz mniej zawiesiste sosy, to możesz też dodać nieco bulionu lub wody). Gotuj, aż nadmiar płynu odparuje. Gotową potrawę dopraw do smaku tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Tak przygotowana krajanka sojowa wyśmienicie smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą oraz pieczywem. Każdą porcję przed podaniem dodaję udekorowaną natką pietruszki.

Walory aromatycznego gulaszu z krajanki sojowej

Krajanka sojowa to doskonała alternatywa dla mięsa. W połączeniu z aksamitnym sosem pieczarkowym tworzy danie, które z pewnością zagości na twoim stole na stałe. Jest to potrawa niezwykle uniwersalna – możesz podać ją z ulubionymi dodatkami, tworząc za każdym razem nieco inną, ale zawsze pyszną kompozycję. To idealne rozwiązanie, gdy masz ochotę na coś „mięsnego” w smaku, ale chcesz zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego.

Soja, z której powstaje krajanka i inne produkty sojowe (np. kotlety lub granulat), doskonale wchłania smaki przypraw i dodatków oraz nie wymaga szczególnych umiejętności podczas przygotowywania. Wystarczy namoczyć suchą krajankę w bulionie, rosole lub wodzie, poczekać, aż zmięknie i poddać obróbce termicznej.

Produkty sojowe doskonale sprawdzają się nie tylko jako składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Pomagają również nieco odciążyć domowy budżet – smakują jak mięso, a kosztują znacznie mniej oraz pozwalają bez wielkich wyrzeczeń wprowadzić do diety więcej produktów roślinnych. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego zapewniają długie uczucie sytości oraz zapobiegają podjadaniu pomiędzy posiłkami.

Czytaj też:
Miękkie kluseczki smażę z pysznymi dodatkami. Ten bezmięsny obiad smakuje bajecznie
Czytaj też:
Połówki papryki napełniam pożywnym farszem. Ten obiad z piekarnika mogę jeść codziennie