Krajanka sojowa w sosie pieczarkowym to proste danie wegetariańskie, które udowadnia, że kuchnia bez mięsa może być pełna smaku i bardzo sycąca. Ekspresowa w przygotowaniu potrawa bazuje na niedrogich składnikach, które bez problemu kupisz w każdym sklepie spożywczym.
Jak zrobić krajankę sojową w sosie pieczarkowym?
Krajankę zalewam gorącym bulionem warzywnym i odstawiam do napęcznienia, gotuję, a następnie odsączam na sitku z nadmiaru płynu. Przyprawiony solą oraz pieprzem zamiennik mięsa odstawiam i przygotowuję składniki sosu. Pieczarki, cebulę i czosnek kroję, obsmażam na oliwie z oliwek i dodaję krajankę. Po chwili smażenia dodaję na patelnię śmietankę roślinną i chwilę gotuję, żeby sos zgęstniał.
Przepis: Krajanka sojowa w sosie pieczarkowym
Pyszny, sycący obiad bez grama mięsa.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 547 w każdej porcji
Składniki
- 100 g suchej krajanki sojowej
- 80 ml bulionu warzywnego
- 400 ml śmietanki roślinnej 31%
- 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie krajanki sojowejKrajankę sojową zalej gorącym bulionem warzywnym. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 10-15 minut, a następnie włącz grzanie i gotuj krajankę na małym ogniu do miękkości – około 10 minut. Gdy krajanka sojowa zmięknie, wyjmij ją łyżką cedzakową na sitko lub durszlak i odsącz z nadmiaru płynu (możesz lekko odcisnąć). Odsączoną krajankę dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie składników sosuPieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- SmażenieNa dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż się przyrumienią. Na patelnię z podsmażonymi pieczarkami dodaj krajankę sojową i smaż 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodanie śmietankiWlej na patelnię śmietankę (jeżeli wolisz mniej zawiesiste sosy, to możesz też dodać nieco bulionu lub wody). Gotuj, aż nadmiar płynu odparuje. Gotową potrawę dopraw do smaku tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Tak przygotowana krajanka sojowa wyśmienicie smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą oraz pieczywem. Każdą porcję przed podaniem dodaję udekorowaną natką pietruszki.
Walory aromatycznego gulaszu z krajanki sojowej
Krajanka sojowa to doskonała alternatywa dla mięsa. W połączeniu z aksamitnym sosem pieczarkowym tworzy danie, które z pewnością zagości na twoim stole na stałe. Jest to potrawa niezwykle uniwersalna – możesz podać ją z ulubionymi dodatkami, tworząc za każdym razem nieco inną, ale zawsze pyszną kompozycję. To idealne rozwiązanie, gdy masz ochotę na coś „mięsnego” w smaku, ale chcesz zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego.
Soja, z której powstaje krajanka i inne produkty sojowe (np. kotlety lub granulat), doskonale wchłania smaki przypraw i dodatków oraz nie wymaga szczególnych umiejętności podczas przygotowywania. Wystarczy namoczyć suchą krajankę w bulionie, rosole lub wodzie, poczekać, aż zmięknie i poddać obróbce termicznej.
Produkty sojowe doskonale sprawdzają się nie tylko jako składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Pomagają również nieco odciążyć domowy budżet – smakują jak mięso, a kosztują znacznie mniej oraz pozwalają bez wielkich wyrzeczeń wprowadzić do diety więcej produktów roślinnych. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego zapewniają długie uczucie sytości oraz zapobiegają podjadaniu pomiędzy posiłkami.
Czytaj też:
Miękkie kluseczki smażę z pysznymi dodatkami. Ten bezmięsny obiad smakuje bajecznieCzytaj też:
Połówki papryki napełniam pożywnym farszem. Ten obiad z piekarnika mogę jeść codziennie