Sekretem zielonych naleśników jest dodatek liści szpinaku. Placki smaży się dokładnie tak samo, jak te tradycyjne, a są niezwykle efektowne. Można je podawać na ciepło albo wykorzystać do zrobienia naleśnikowych roladek.
Jak zrobić zielone naleśniki ze szpinakiem?
Przygotowanie zielonego ciasta jest bardzo proste, bo wystarczy do niego dorzucić liście szpinaku (świeże lub mrożone) i zmiksować wszystko na gładko. Ciasta na naleśniki nie powinno się mocno napowietrzać i jednocześnie po wymieszaniu wszystkich składników, dobrze jest ciastu dać „odpocząć”. Dzięki temu mąka dobrze napęcznieje, a gotowe naleśniki będą sprężyste i nie powinny pękać.
Zielone naleśniki nie powinny być zbyt długo na patelni, ponieważ brązowieją tak samo, jak placki bez dodatku szpinaku. Jeśli chcesz mieć ładne, zielone naleśniki, smaż je możliwie krótko.
Przepis: Zielone naleśniki
Naleśniki z dodatkiem szpinaku.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 395 w każdej porcji
Składniki
- 250 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jajka
- 100 g szpinaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZmiksuj wszystkie składniki i odstaw ciasto na 20-30 minut.
- Smażenie naleśnikówSmaż naleśniki z obu stron na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Podawaj z dowolnym, wytrawnym nadzieniem.
Jak podawać zielone naleśniki?
Zielone naleśniki możesz podać z dowolnym farszem. Idealnie pasują tu takie połączenia, jak ricotta ze szpinakiem, pieczarki z serem czy nadzienie mięsne. Zielone naleśniki z farszem można też odsmażać czy zapiekać.
Zielone naleśniki ze szpinakiem są świetną bazą do zrobienia imprezowych roladek. Posmaruj naleśnik kremowym serkiem, ułóż na nim listki szpinaku i wędzonego łososia, zawiń i pokrój na mniejsze kawałki. To tylko jedna z propozycji nadzienia: mogą to być nawet plastry szynki i sera, ale też bardziej wymyślne dodatki, np. pasta jajeczna z pieczarkami i szczypiorem.
Jeszcze innym patentem na wykorzystanie zielonych naleśników jest wykorzystanie ich jako dodatku do zup. Wówczas zwiń naleśnik w rulon i pokrój na paski, aby uzyskać coś na kształt makaronu. To doskonały dodatek do wszelkich bulionów, w tym tradycyjnego rosołu.
Czytaj też:
Te wytrawne naleśniki ze szparagami to hit wiosny. Przepis mam od zawodowego kucharzaCzytaj też:
Te naleśniki z szynką znikają jako pierwsze ze stołu. Sprawdź przepis, który zawsze robi furorę