Weź mięso mielone i kremowy serek. Kotlety wyjdą delikatne i soczyste jak nigdy

Weź mięso mielone i kremowy serek. Kotlety wyjdą delikatne i soczyste jak nigdy

Dodano: 
Mięso mielone na kotlety
Mięso mielone na kotlety Źródło: Shutterstock / aileenchik
Kotlety mielone to obiadowy klasyk, ale to nie oznacza, że zawsze muszą smakować tak samo. My polecamy wyjątkowo delikatną wersję, a sekret to kremowy serek.

Czasem wystarczy jeden dodatek, aby z dobrze znanego dania zrobić coś zupełnie innego. Tak jest z tymi kotletami mielonymi. Niby przepis klasyczny, ale jeden składnik – śmietankowy, delikatnie słony serek typu philadelphia – wynosi go na zupełnie nowy poziom. Gwarantujemy: to przepis, do którego będziesz wracać.

Jak zrobić kotlety mielone z serkiem?

Przepis jest prosty, bo wystarczy wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę. Cebulkę koniecznie pokrój drobniutko (można ją też rozdrobnić w malakserze albo zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Do przygotowania kotletów wybierz mieloną wieprzowinę lub mieszankę mięs wieprzowego i wołowego.

Ważne: konsystencja masy nie powinna być zbyt rzadka, a kotleciki warto formować lekko zwilżonymi dłońmi. Konsystencja masy na kotlety często jednak zależy od mięsa, dlatego jeśli czujesz, że twoja masa jest zbyt luźna, dodaj do niej 2-3 łyżki bułki tartej.

Te kotlety najlepiej smażyć na olejach o neutralnym smaku, np. rzepakowym lub winogronowym. Dla bardziej wyrazistego smaku można wykorzystać masło klarowane.

Przepis: Kotlety mielone z kremowym serkiem

Pomysł na pyszne kotlety na obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
638 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 mały serek śmietankowy (typu philadelphia)
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na kotletyDo miski włóż mięso, serek, jajko, odciśniętą z mleka bułkę, drobno posiekaną cebulę, przyprawy i wymieszaj wszystko dobrze na jednolitą masę.
  2. Smażenie kotletówZ masy formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Usmażone kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Z czym podawać kotlety mielone z serkiem?

Te delikatne kotleciki można serwować tak samo, jak tradycyjne mielone. Podaj je np. z ziemniakami i mizerią lub tartymi buraczkami przyrządzonymi na ciepło. Sprawdzą się też w zestawach z kaszami, np. kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym albo kaszą jaglaną i marchewką z groszkiem na ciepło. Dobrym połączeniem będzie również ryż i kolorowa, lekka surówka z kapusty pekińskiej, papryki i selera naciowego.

Takie kotleciki w wersji na zimno są również doskonałym dodatkiem do kanapek. Pokrój je na plasterki lub połówki i kładź na kanapkach niczym domową wędlinę.

Czytaj też:
Te mięsne kuleczki robię jak klopsiki, ale jeden prosty patent zmienia wszystko. Są o niebo lepsze
Czytaj też:
Ta prosta, tania zupa wygrywa u mnie z pomidorową i krupnikiem. Robię ją z popularnego warzywa

Źródło: smaki.pl