Czasem wystarczy jeden dodatek, aby z dobrze znanego dania zrobić coś zupełnie innego. Tak jest z tymi kotletami mielonymi. Niby przepis klasyczny, ale jeden składnik – śmietankowy, delikatnie słony serek typu philadelphia – wynosi go na zupełnie nowy poziom. Gwarantujemy: to przepis, do którego będziesz wracać.
Jak zrobić kotlety mielone z serkiem?
Przepis jest prosty, bo wystarczy wyrobić wszystkie składniki na jednolitą masę. Cebulkę koniecznie pokrój drobniutko (można ją też rozdrobnić w malakserze albo zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Do przygotowania kotletów wybierz mieloną wieprzowinę lub mieszankę mięs wieprzowego i wołowego.
Ważne: konsystencja masy nie powinna być zbyt rzadka, a kotleciki warto formować lekko zwilżonymi dłońmi. Konsystencja masy na kotlety często jednak zależy od mięsa, dlatego jeśli czujesz, że twoja masa jest zbyt luźna, dodaj do niej 2-3 łyżki bułki tartej.
Te kotlety najlepiej smażyć na olejach o neutralnym smaku, np. rzepakowym lub winogronowym. Dla bardziej wyrazistego smaku można wykorzystać masło klarowane.
Przepis: Kotlety mielone z kremowym serkiem
Pomysł na pyszne kotlety na obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 638 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 mały serek śmietankowy (typu philadelphia)
- 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na kotletyDo miski włóż mięso, serek, jajko, odciśniętą z mleka bułkę, drobno posiekaną cebulę, przyprawy i wymieszaj wszystko dobrze na jednolitą masę.
- Smażenie kotletówZ masy formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Usmażone kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Z czym podawać kotlety mielone z serkiem?
Te delikatne kotleciki można serwować tak samo, jak tradycyjne mielone. Podaj je np. z ziemniakami i mizerią lub tartymi buraczkami przyrządzonymi na ciepło. Sprawdzą się też w zestawach z kaszami, np. kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym albo kaszą jaglaną i marchewką z groszkiem na ciepło. Dobrym połączeniem będzie również ryż i kolorowa, lekka surówka z kapusty pekińskiej, papryki i selera naciowego.
Takie kotleciki w wersji na zimno są również doskonałym dodatkiem do kanapek. Pokrój je na plasterki lub połówki i kładź na kanapkach niczym domową wędlinę.
Czytaj też:
Te mięsne kuleczki robię jak klopsiki, ale jeden prosty patent zmienia wszystko. Są o niebo lepszeCzytaj też:
Ta prosta, tania zupa wygrywa u mnie z pomidorową i krupnikiem. Robię ją z popularnego warzywa
