Dawno nie robiłam takiej surówki z marchewki i sama się zastanawiam, jak to możliwe. O tym genialnym, ale prostym przepisie przypomniałam sobie, zamawiając ostatnio obiad w osiedlowym barze. Kiedy spróbowałam surówki, natychmiast przypomniały mi się obiadki u babci i jej surówka z marchewki, którą często też tak doprawiała. To surówka z dodatkiem majonezu i chrzanu. Pomysł banalnie prosty, jej zrobienie jest ekspresowe, a smak zachwyca.
Jak zrobić surówkę z marchewki i chrzanu?
Przepis na tę surówkę można właściwie streścić jednym zdaniem: zetrzyj marchewkę i wymieszaj z majonezem oraz chrzanem. W przepisie podaję proporcje na sos, które sama stosuję, ale nie trzeba się ich sztywno trzymać – po prostu spróbuj sosu, bo to tobie ma smakować i ty zdecyduj, czy dodać do niego chrzan ostry, czy łagodniejszy. Ja zwykle wybieram chrzan łagodny, bo nie chcę, aby zdominował zupełnie smak marchewki.
Tu od razu rada prosto z kuchni mojej babci: jeśli nie masz majonezu, wymieszaj chrzan z gęstą śmietaną i w tej wersji surówka też wyjdzie pyszna. Wówczas możesz dodać do surówki więcej soli.
Przepis: Surówka z marchewki z chrzanem
Idealna surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 58 w każdej porcji
Składniki
- 2 marchewki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka chrzanu
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMarchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Majonez wymieszaj z chrzanem.
- Robienie surówkiMajonez i chrzan wymieszaj dobrze z tartą marchewką. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli do smaku.
Surówka z marchewki z chrzanem doskonale pasuje do obiadów z ziemniakami. Moja babcia podawała ją często do pieczonego kurczaka. Ja lubię ją także jeść do kopytek czy kaszy gryczanej z sosem grzybowym.
Inny pomysł na surówkę z marchewki z chrzanem
Moja babcia często eksperymentowała w kuchni, aby urozmaicić obiady. Wszystko też zależało od tego, co akurat miała w kuchni, bo zawsze dbała o to, aby nie marnować jedzenia. Do takiej surówki można również zetrzeć jabłko (będzie dzięki temu delikatniejsza), ale też korzeń selera. Do marchewki z majonezem i chrzanem można też dorzucić natkę pietruszki lub koperek.
Czytaj też:
Poszatkuj kapustę pekińską i dorzuć garść chrupiących dodatków. Genialna surówka do obiaduCzytaj też:
Tarta rzodkiewka do obiadu to najlepsza surówka na wiosnę. Przepis jest dziecinnie prosty