Do tartej marchewki dodaję dwuskładnikowy sos. Ta prosta surówka to smak dzieciństwa

Do tartej marchewki dodaję dwuskładnikowy sos. Ta prosta surówka to smak dzieciństwa

Dodano: 
Tarcie marchewki
Tarcie marchewki Źródło: Shutterstock / New Africa
Surówkę z marchewki można przyrządzić na wiele sposobów, ale ten jest jednym z moich ulubionych. To smak, który pamiętam z babcinych obiadów.

Dawno nie robiłam takiej surówki z marchewki i sama się zastanawiam, jak to możliwe. O tym genialnym, ale prostym przepisie przypomniałam sobie, zamawiając ostatnio obiad w osiedlowym barze. Kiedy spróbowałam surówki, natychmiast przypomniały mi się obiadki u babci i jej surówka z marchewki, którą często też tak doprawiała. To surówka z dodatkiem majonezu i chrzanu. Pomysł banalnie prosty, jej zrobienie jest ekspresowe, a smak zachwyca.

Jak zrobić surówkę z marchewki i chrzanu?

Przepis na tę surówkę można właściwie streścić jednym zdaniem: zetrzyj marchewkę i wymieszaj z majonezem oraz chrzanem. W przepisie podaję proporcje na sos, które sama stosuję, ale nie trzeba się ich sztywno trzymać – po prostu spróbuj sosu, bo to tobie ma smakować i ty zdecyduj, czy dodać do niego chrzan ostry, czy łagodniejszy. Ja zwykle wybieram chrzan łagodny, bo nie chcę, aby zdominował zupełnie smak marchewki.

Tu od razu rada prosto z kuchni mojej babci: jeśli nie masz majonezu, wymieszaj chrzan z gęstą śmietaną i w tej wersji surówka też wyjdzie pyszna. Wówczas możesz dodać do surówki więcej soli.

Przepis: Surówka z marchewki z chrzanem

Idealna surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
58 w każdej porcji

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMarchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Majonez wymieszaj z chrzanem.
  2. Robienie surówkiMajonez i chrzan wymieszaj dobrze z tartą marchewką. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli do smaku.

Surówka z marchewki z chrzanem doskonale pasuje do obiadów z ziemniakami. Moja babcia podawała ją często do pieczonego kurczaka. Ja lubię ją także jeść do kopytek czy kaszy gryczanej z sosem grzybowym.

Inny pomysł na surówkę z marchewki z chrzanem

Moja babcia często eksperymentowała w kuchni, aby urozmaicić obiady. Wszystko też zależało od tego, co akurat miała w kuchni, bo zawsze dbała o to, aby nie marnować jedzenia. Do takiej surówki można również zetrzeć jabłko (będzie dzięki temu delikatniejsza), ale też korzeń selera. Do marchewki z majonezem i chrzanem można też dorzucić natkę pietruszki lub koperek.

Czytaj też:
Poszatkuj kapustę pekińską i dorzuć garść chrupiących dodatków. Genialna surówka do obiadu
Czytaj też:
Tarta rzodkiewka do obiadu to najlepsza surówka na wiosnę. Przepis jest dziecinnie prosty