Tarta rzodkiewka do obiadu to najlepsza surówka na wiosnę. Przepis jest dziecinnie prosty

Tarta rzodkiewka do obiadu to najlepsza surówka na wiosnę. Przepis jest dziecinnie prosty

Dodano: 
Składniki na surówkę z tartej rzodkiewki
Składniki na surówkę z tartej rzodkiewki Źródło: Shutterstock / AlexBara
Jest wyrazista, lekka i aromatyczna. Surówka z tartej rzodkiewki doskonale sprawdza się jako dodatek do ziemniaków i mięs, ale nie tylko.

Surówka z tartej rzodkiewki kojarzy mi się z barami mlecznymi z czasów studiów. Uwielbiałam ją kupować, czasem wręcz brałam podwójną porcję. Zwykle była to surówka ze śmietaną lub sosem majonezowym, ja po latach stawiam jednak na lżejszą i moim zdaniem smaczniejszą wersję, czyli surówkę z dodatkiem jogurtu.

Jak zrobić surówkę z tartej rzodkiewki?

Jeśli zetrzesz rzodkiewkę na tarce, to można powiedzieć, że masz już surówkę, bo to najbardziej pracochłonna część przepisu (ale zupełnie niewymagająca, zajmie ci to kilka chwil). Do zrobienia surówki można wykorzystać dowolną odmianę rzodkiewki, także rzodkiewki w innych, niż czerwony czy różowy kolorach.

Ważnym dodatkiem jest koperek, który nieco łagodzi ostrość rzodkiewki i dodaje surówce przyjemnej świeżości i delikatnego aromatu. Całości dopełnia jogurt i najprostsze przyprawy. Rada: jeśli uznasz to za potrzebne, dodaj śmiało więcej jogurtu, niż jest to podane w przepisie. Jeśli chcesz, możesz także zrobić surówkę z dodatkiem śmietany, czy śmietany wymieszanej z majonezem.

Przepis: Surówka z rzodkiewki

Prosta surówka do obiadu z tartej rzodkiewki.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
36 w każdej porcji

Składniki

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRzodkiewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć do miski razem z koperkiem, dopraw solą i pieprzem.
  2. Robienie surówkiDo warzyw dodaj jogurt i dobrze wszystko wymieszaj.

Do czego pasuje surówka z rzodkiewki?

Surówka z tartej rzodkiewki to uniwersalna surówka, która pasuje przede wszystkim do tradycyjnych, polskich obiadów. Podaj ją z ziemniakami i kotletami mielonymi (także w wersji wegetariańskiej), albo kotletami schabowymi, pieczonym kurczakiem albo pieczoną karkówką.

Ja surówkę z rzodkiewki lubię też kłaść na kanapki. Jest doskonała do bułki czy kromki chleba z twarogiem. Wówczas kładę na pieczywie plasterek twarogu, a na wierzch wykładam sporą porcję takiej surówki. I tu od razu kolejny patent: jeśli zostanie ci taka surówka, możesz ją wymieszać z twarożkiem czy serkiem wiejskim i podać na śniadanie.

Czytaj też:
Pierś z kurczaka w aksamitnym sosie. To danie obiadowe z patelni zrobisz w 25 minut
Czytaj też:
Po latach odkryłem sekret ogórkowej teściowej. Ten składnik zmienia wszystko