Sos pieczarkowy można przyrządzić na wiele sposobów: w wersji z pomidorami, w wersji ze śmietaną, z dodatkiem warzyw albo ziół. Może to być łagodny sos grzybowy, a może być pikantny i wyrazisty. Nasza propozycja na dziś to pyszny sos z pieczarek i pora, zrobiony z dodatkiem śmietany. Jest kremowy i aromatyczny.
Jak zrobić sos pieczarkowy z porem?
Przygotowanie sosu jest ekspresowe. Jeśli w tym samym czasie szykujesz do niego np. makaron lub ryż, to zrobienie całego posiłku zajmie ci nie więcej, niż pół godziny.
Na patelni w pierwszej kolejności lądują pieczarki, a potem por razem z masłem. Dodatku masła nie warto pomijać: jest ono doskonałym nośnikiem smaku i idealnie podbije aromat i pieczarek, i pora. Na koniec na patelnię dodaje się śmietanę, dzięki której sos będzie sycący i kremowy.
Rada: jeśli robisz ten sos do makaronu, pod koniec możesz dodać do niego również odrobinę wody z gotowania makaronu – ten prosty zabieg sprawi, że będzie miał jeszcze przyjemniejszą konsystencję.
Przepis: Sos pieczarkowy z porem
Pyszny dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 287 w każdej porcji
Składniki
- 400 g pieczarek
- 1 por
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 300 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Duszenie pieczarek i poraPieczarki pokrój i wrzuć na patelnię na rozgrzaną oliwę. Kiedy lekko się zarumienią, dodaj pokrojony w plasterki por i łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem, duś kilka minut.
- Robienie sosuDo pieczarek i pora dodaj śmietanę, wymieszaj wszystko i duś chwilę na patelni.
Jak podawać sos pieczarkowy z porem?
Ten sos to doskonały dodatek do obiadów, ale też dań na kolację. Świetnie komponuje się z makaronem, ale też ryżem, kaszami oraz ziemniakami. W wersji obiadowej można go zaserwować jako dodatek do mięs, np. kotletów mielonych czy karkówki z pieca. Taki sos doskonale pasuje także do wszelkiego rodzaju kotlecików bezmięsnych, np. ziemniaczanych, jajecznych czy sojowych.
Jeśli szykujesz sos jako danie z makaronem, ugotowany makaron wrzuć na patelnię i dokładnie wymieszaj z sosem. Na koniec można wszystko posypać niewielką ilością tartego parmezanu. Gotowe danie warto udekorować świeżą zieleniną, może to być posiekana drobno natka pietruszki, może być szczypiorek lub koperek.
Czytaj też:
Z pierwszej wiosennej rzodkiewki robię genialną sałatkę. Nikt się jej nie oprzeCzytaj też:
Wszyscy robią spaghetti, a ty spróbuj tego! Przepis na cannelloni, które znika ze stołu w 5 minut