Makaron jadamy najczęściej w formie spaghetti, czyli długich nitek, do których zazwyczaj dodajemy sos pomidorowy. Jeśli dodamy mięso, nazywamy je bolognese, a jeśli boczek i jajko – carbonara. Pomijając fakt, że wielu Włochów mogłoby się oburzyć, widząc, jak modyfikujemy ich tradycyjne dania, są one smaczne i to nam wystarcza. Jest jednak jedno danie, które moim zdaniem zbyt rzadko pojawia się w naszym menu – klasyczne cannelloni. Te duże, makaronowe rurki nadziewa się mięsem mielonym i zapieka.
Jak zrobić cannelloni z mięsem?
Przygotowując cannelloni z mięsem, warto sięgnąć po jak największe naczynie żaroodporne. Dzięki temu makaronowe rurki można rozłożyć płasko, co pozwala na równomierne zapieczenie farszu i uzyskanie idealnej konsystencji potrawy. Jeśli jednak w kuchni brakuje odpowiednio dużego naczynia, nic straconego! Wystarczy ułożyć cannelloni w dwóch warstwach, pamiętając, aby pomiędzy nimi obficie polać sos pomidorowy oraz dodać część sera. W ten sposób każda rurka będzie równie aromatyczna i pełna smaku.
W opakowaniu o wadze 250 g zazwyczaj są 24 rurki – ta ilość sprawia, że danie jest bardzo sycące i wystarczy dla całej rodziny lub grupy znajomych, spokojnie nawet dla ośmiu osób. Cannelloni to potrawa, która nie tylko doskonale smakuje, ale także świetnie wygląda na stole, zwłaszcza gdy podaje się ją w eleganckim naczyniu żaroodpornym. Najlepiej jest postawić danie na środku stołu, aby każdy mógł nałożyć sobie porcję wedle własnych upodobań.
Przepis: Cannelloni z mięsem
Makaronowe rurki wypełnione mięsem i zapieczone z serem w sosie pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 470 w każdej porcji
Składniki
- 250 g makaronu cannelloni
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g przecieru pomidorowego
- 200 g sera żółtego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszu mięsnegoRozgrzej oliwę na patelni, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, smaż do momentu, aż mięso się zarumieni.
- Przygotowanie sosu pomidorowegoW garnku podgrzej przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem. Gotuj przez kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje.
- Nadziewanie cannelloniNapełnij surowy makaron cannelloni przygotowanym farszem za pomocą łyżki lub po prostu rękoma.
- Przygotowanie do pieczeniaPosmaruj dno naczynia żaroodpornego cienką warstwą sosu pomidorowego, a następnie ułóż nadziane rurki cannelloni. Polej je pozostałym sosem, posyp startym serem i przykryj folią aluminiową.
- PieczeniePiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Na ostatnie 5 minut zdejmij folię, aby ser mógł się zarumienić.
Co podać do cannelloni z mięsem?
- Sałatka – lekkie sałatki, takie jak rukola z pomidorkami koktajlowymi, serem feta i sosem winegret, doskonale zrównoważą sycący charakter cannelloni.
- Sos dodatkowy – możesz przygotować więcej sosu pomidorowego lub delikatny sos śmietanowy i podać go w małej miseczce obok.
- Marynowane dodatki – marynowane oliwki, suszone pomidory lub pieczone papryki będą ciekawą, wyrazistą opcją. Koniecznie wypróbuj marynowany ser feta.
Czytaj też:
Gdy zostanie mi trochę makaronu, robię tak, jak moja babcia. Ten tani obiad jest naprawdę smacznyCzytaj też:
Za ten patent na szybki i smaczny obiad ktoś powinien dostać medal. Robię go nawet w tygodniu