Rzodkiewka to chrupiące warzywo, które zwykle jemy na przekąskę lub na kanapkach. Jednak z jej dodatkiem można też przygotować inne przysmaki, np. lekkie sosy jogurtowe czy chrupiące sałatki. Oto pomysł na jedną z nich, która powstaje z połączenia tego lekko pikantnego warzywa z gotowanymi ziemniakami. Ten zestaw jest tani, a świetnie smakuje.
Wartość odżywcza rzodkiewki
Rzodkiewka to niskokaloryczne warzywo, które dostarcza nam ok. 15 kcal ze 100 g produktu. Zawiera sporo błonnika, a także witamin i soli mineralnych. Jeśli chodzi o witaminy, to dostarcza nam witaminy C i kwasu foliowego. Spośród obecnych w niej minerałów należy wymienić: potas – reguluje ciśnienie krwi, magnez – korzystnie wpływa na układ nerwowy i wapń – wzmacnia kości. Nie można zapomnieć też o siarce, która nadaje warzywu ostrawego smaku, a dobrze wpływa na włosy i paznokcie.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką?
Przygotowanie sałatki ziemniaczanej z rzodkiewką jest szybkie i proste. Zwłaszcza jeśli macie już ugotowane ziemniaki, które np. zostały wam z obiadu. Trzeba pokroić oba warzywa w plasterki, posypać posiekanym szczypiorkiem, doprawić i polać prostym sosem. Mało pracy, a duża przyjemność jedzenia.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z rzodkiewkami
Pożywna i orzeźwiająca sałatka ziemniaczana z dodatkiem chrupiących rzodkiewek
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju np. słonecznikowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj w skórkach. Wystudź, obierz, pokrój w plasterki. Rzodkiewki oczyść, opłucz, pokrój w talarki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówPokrojone ziemniaki umieść w salaterce. Posyp je plasterkami rzodkiewek i posiekanym szczypiorkiem. Polej oliwą z oliwek wymieszaną z przeciśniętym przez paskę czosnkiem, oprósz solą i pieprzem.
Jak odświeżyć rzodkiewkę?
Jeśli zdarzy wam się, że kupiona czy przechowywana rzodkiewka straci jędrność i chrupkość, możecie spróbować ją przywrócić. W tym celu warzywo należy umieścić w naczyniu z zimną wodą tak, by rzodkiewki były w niej zanurzone, a liście wystawały. Wystarczy potrzymać tak warzywo 30 minut, najlepiej w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by dość szybko takie rzodkiewki zjeść, bo przez dużą zawartość wody robią się mniej trwałe.
Czytaj też:
Z puszki fasoli i trzech prostych dodatków robię pyszną sałatkę. Jest zdrowa i pełna smakuCzytaj też:
Zamiast łykać witaminy, wiosną jem taką sałatkę. Najważniejszy składnik to zdrowe i pyszne listki