Z pierwszej wiosennej rzodkiewki robię genialną sałatkę. Nikt się jej nie oprze

Z pierwszej wiosennej rzodkiewki robię genialną sałatkę. Nikt się jej nie oprze

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Gaak
Rzodkiewka dostępna jest przez cały rok, ale ta pierwsza wiosenna smakuje najlepiej. Lubię ją chrupać i dodawać do różnych sałatek. Dziś jedna z takich bardzo prostych i tanich propozycji. Będzie jak znalazł na przekąskę.

Rzodkiewka to chrupiące warzywo, które zwykle jemy na przekąskę lub na kanapkach. Jednak z jej dodatkiem można też przygotować inne przysmaki, np. lekkie sosy jogurtowe czy chrupiące sałatki. Oto pomysł na jedną z nich, która powstaje z połączenia tego lekko pikantnego warzywa z gotowanymi ziemniakami. Ten zestaw jest tani, a świetnie smakuje.

Wartość odżywcza rzodkiewki

Rzodkiewka to niskokaloryczne warzywo, które dostarcza nam ok. 15 kcal ze 100 g produktu. Zawiera sporo błonnika, a także witamin i soli mineralnych. Jeśli chodzi o witaminy, to dostarcza nam witaminy C i kwasu foliowego. Spośród obecnych w niej minerałów należy wymienić: potas – reguluje ciśnienie krwi, magnez – korzystnie wpływa na układ nerwowy i wapń – wzmacnia kości. Nie można zapomnieć też o siarce, która nadaje warzywu ostrawego smaku, a dobrze wpływa na włosy i paznokcie.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką?

Przygotowanie sałatki ziemniaczanej z rzodkiewką jest szybkie i proste. Zwłaszcza jeśli macie już ugotowane ziemniaki, które np. zostały wam z obiadu. Trzeba pokroić oba warzywa w plasterki, posypać posiekanym szczypiorkiem, doprawić i polać prostym sosem. Mało pracy, a duża przyjemność jedzenia.

Przepis: Sałatka ziemniaczana z rzodkiewkami

Pożywna i orzeźwiająca sałatka ziemniaczana z dodatkiem chrupiących rzodkiewek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju np. słonecznikowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj w skórkach. Wystudź, obierz, pokrój w plasterki. Rzodkiewki oczyść, opłucz, pokrój w talarki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówPokrojone ziemniaki umieść w salaterce. Posyp je plasterkami rzodkiewek i posiekanym szczypiorkiem. Polej oliwą z oliwek wymieszaną z przeciśniętym przez paskę czosnkiem, oprósz solą i pieprzem.

Jak odświeżyć rzodkiewkę?

Jeśli zdarzy wam się, że kupiona czy przechowywana rzodkiewka straci jędrność i chrupkość, możecie spróbować ją przywrócić. W tym celu warzywo należy umieścić w naczyniu z zimną wodą tak, by rzodkiewki były w niej zanurzone, a liście wystawały. Wystarczy potrzymać tak warzywo 30 minut, najlepiej w lodówce. Trzeba jednak pamiętać, by dość szybko takie rzodkiewki zjeść, bo przez dużą zawartość wody robią się mniej trwałe.

Czytaj też:
Z puszki fasoli i trzech prostych dodatków robię pyszną sałatkę. Jest zdrowa i pełna smaku
Czytaj też:
Zamiast łykać witaminy, wiosną jem taką sałatkę. Najważniejszy składnik to zdrowe i pyszne listki