Moja babcia często do kapusty dodawała pomidory i ogórki. U niej to były warzywa najlepsze z możliwych, bo z własnego ogródka, a ja do dziś pamiętam ich smak. Surówka z kapusty, pomidorów i ogórków to jedna z najpyszniejszych surówek z białej kapusty, jakie znam. A ponieważ babcia nie lubiła chodzić na kompromisy, do takich surówek zawsze dodawała majonez.
Jak zrobić surówkę z białej kapusty, pomidorów i ogórków?
Przygotowania surówki najlepiej zacząć od poszatkowania i posolenia kapusty, ponieważ powinna minimum kwadrans postać. Dzięki temu nieco zmięknie, ale pozostanie idealnie chrupiąca. Ja nieco odchudziłam wersję mojej babci i część majonezu wymieniam na gęsty jogurt, tak też podaję w przepisie. Oczywiście możesz dać sam majonez. W surówce obowiązkowo ląduje zielenina: posiekana drobno natka pietruszki oraz koperek. To nadaje całości przyjemny, świeży smak i jednocześnie jest kolejną porcją witamin w całej surówce. Jeśli lubisz, do surówki można także wkroić białą lub czerwoną cebulę.
Rada: surówkę można zrobić także na bazie kapusty pekińskiej, wówczas można warzywa wymieszać od razu, ponieważ kapusta pekińska jest delikatniejsza od białej.
Przepis: Surówka z kapusty, pomidorów i ogórków
Pomysł na surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 58 w każdej porcji
Składniki
- 1/4 główki białej kapusty
- 2 pomidory
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka greckiego jogurtu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, posól, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Pomidory i ogórki pokrój, majonez wymieszaj z jogurtem i posiekaną zieleniną.
- Robienie surówkiWrzuć warzywa do miski, dodaj sos majonezowy, wymieszaj wszystko.
Do czego pasuje surówka z białej kapusty?
Moja babcia była mistrzynią tradycyjnych obiadów, dlatego u niej taka surówka najczęściej była podawana z ziemniakami i mięsem, np. kotletami mielonymi, schabowymi albo mięsnym sosem. To jednak surówka bardzo uniwersalna, ja lubię jeść ją nawet z pierogami, ale świetnie się też sprawdza do dań z kaszą czy ryżem.
Jeśli taka surówka mi zostanie po obiedzie, smażę grzanki czosnkowe i jem je razem z warzywami na lekką i pyszną kolację. Surówka jest też idealnym wypełnieniem do burgerów czy tortilli.
Czytaj też:
Polacy rzadko wykorzystują to warzywo, a jest genialne na surówkę. Przepis jest prostyCzytaj też:
Pałki z kurczaka natrzyj pikantną marynatą i włóż do piekarnika. Przepis jest bardzo prosty