Polacy rzadko wykorzystują to warzywo, a jest genialne na surówkę. Przepis jest prosty

Polacy rzadko wykorzystują to warzywo, a jest genialne na surówkę. Przepis jest prosty

Dodano: 
Surówka z fenkułu
Surówka z fenkułu Źródło: Shutterstock / Viktoria Hodos
Jest chrupiące i ma lekko anyżkowy smak. To warzywo bez wątpienia przełamie obiadową rutynę, a przygotowanie surówki jest bardzo łatwe.

Mowa o fenkule i surówce z fenkułu. To warzywo można bez trudu kupić w sklepach, ale wciąż wiele osób nie wie, jak je wykorzystać. My podsuwamy jeden z najprostszych przepisów. To surówka, w której fenkuł jest gwiazdą, a dodatki tylko podbijają jego wyjątkowy smak.

Co to jest fenkuł?

Fenkuł to warzywo należące do rodziny selerowatych, choć jego smak selera nie przypomina. Jego smak jest delikatnie pikantny, przyjemnie anyżowy. Fenkuł można też spotkać pod nazwą koper włoski lub koper słodki. W kuchni można wykorzystać go na wiele sposobów, ponieważ można go jeść zarówno w wersji na surowo, jak i po obróbce termicznej (jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów, dań z ryżem, mięsem czy rybami). Fenkuł można również kisić.

To jednocześnie warzywo zdrowe i niskokaloryczne, więc z powodzeniem mogą po nie sięgać osoby na dietach redukcyjnych.

Jak zrobić surówkę z fenkułu?

Przygotowanie surówki jest ekspresowe, jednak warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu przed obiadem, bo ta surówka jest najlepsza kiedy nieco postoi (idealnie, jeśli jest to godzina): wówczas smaki idealnie się przegryzają, a fenkuł jest idealnie chrupiący.

Cały sekret tej surówki to prosty dressing z sokiem z cytryny i miodem. I tu od razu rada: najlepiej wykorzystać miody o delikatnym smaku, np. wielokwiatowy. Miód można też zastąpić łyżką cukru pudru. Słodycz jest tu niezbędna, ponieważ doskonale równoważy smaki i podkręca wyjątkowy aromat warzywa.

Przepis: Surówka z fenkułu

Pyszna surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
166 w każdej porcji

Składniki

  • 2 fenkuły
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówFenkuły pokrój na drobne plasterki, zielone gałązki zostaw do dekoracji. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód i sól. Dodaj do fenkułów i dobrze wymieszaj. Odstaw na 30-60 minut.
  2. Podawanie surówkiSurówkę dopraw pieprzem i udekoruj zielonymi listkami.

Surówka jest idealnym dodatkiem do wielu obiadów. Świetnie nadaje się do dań w stylu azjatyckim, ale nie tylko. Surówkę z fenkułu możesz też zaserwować do typowo polskich obiadów jak mielone czy schabowy z ziemniakami. Taka surówka doskonale pasuje też do mięs z grilla i tłustych dań: doda im lekkości i jednocześnie pozytywnie wpłynie na trawienie.

Czytaj też:
Osiem warzyw, które uchodzą za afrodyzjaki. Niektóre pozycje mogą zaskoczyć
Czytaj też:
Z kapusty pekińskiej i pomidorów robię genialną surówkę do obiadu. Sekretem jest dwuskładnikowy sos